Conducerea BRD Groupe Societe Generale a prezentat date cu privire la impactul crizei COVID-19 asupra bancii: cat de mult a scazut producatia de noi credite in luna aprilie, pe perioada starii de urgenta si carantinei, care sunt estimarile privind costul riscului in urmatoarea perioada, cat de mult ar putea scadea veniturile bancii si care va fi profitabilitatea.
Oficialii BRD (François BLOCH – Director General, Claudiu CERCEL – Director General Adjunct, macroeconomie, Stéphane Benoit FORTIN – Director General Adjunct, financiar, Radu TOPLICEANU – Director General Adjunct, comercial, Philippe Yves Henri Pierre Marie THIBAUD – Director General Adjunct, risc), au raspuns, in cadrul conferintei de prezentare a rezultatelor BRD din T1 2020, la intrebarile analistilor.
Astfel, veniturile bancii (NBI) sunt preconizate sa scada cu 10% in 2020, o treime din acest impact avandu-l reducerea creditarii, 30%-comisioanele si 25% tranzactiile financiare.
In luna aprilie, s-a consemnat o scadere de 70% a productiei de noi credite pentru persoanele fizice, insa la companii productia e stabila, chiar in usoara crestere.
Amanarea ratelor la credite nu are efect asupra veniturilor, pentru ca ratele se inregistreaza in continuare in contabilitate.
S-a constituit in T1 un provizion specific crizei (overlay) de 25 milioane lei, din cele 60 milioane reprezentand costuri de risc.
In privinta economiei, cel mai bun scenariu luat in calcul este o scadere a PIB-ului cu 6,5% in 2020, urmata de o crestere de 6% in 2021, pe baza acestui scenariu s-au calculat pierderile asteptate din credite.
Astfel, costul riscului este prognozat la 1,2%, bazat pe ceea ce se intampla in prezent si prognozele facute in acest moment.
Reprezentantii BRD au fost intrebati daca acesta este un scenariu rezonabil, comparativ cu un cost de risc de 2,5% anuntat de Banca Transilvania.
BRD au raspuns ca prognoza se bazeaza pe un portfololiu solid de credite, conservator, pe calitatea creditelor ridicata.
Dar e dificil de spuns pentru ca nu exista o perspectiva a ceea ce se va intampla.
Sunt si multe semne de intrebare privind legislatia privind administrarea creditelor neperformante si recuperarea lor.
Cererile de amanare a ratelor la credite reprezinta, in cazul persoanelor fizice, 5% din total, iar in cazul firmelor 9%, conform ofertei proprii, iar conform OUG 37 – 5%, respectiv 7% pentru firme, in total 15% din portofoliu.
In privinta masurii de amanare a dividendelor pana in octombrie, s-a luat pentru reasigurarea soliditatii bancii in timp de criza si pentru a arata determinarea fata de piata romaneasca, pentru a putea continua sa investeasca pentru a finanta restartarea economiei.
Seful BRD considera ca inca e foarte neclar cum va fi restartata economia, dat fiind ca inca nu e finalizata criza sanitara.
Daca relansarea nu va merge bine, multe afaceri vor fi afectate semnificativ.
Putem opera in acest nou normal, spune seful BRD.
Scenariul de acum este o recuperare rapida a economiei anul viitor, dupa o scadere de 6-7 procente in acest an.
Impactul programului IMM Invest asupra veniturilor bancii este foarte marginal, au adaugat oficialii BRD.
Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii
• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii
Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii