Impactul crizei COVID-19 asupra Bancii Transilvania (BT) este deocamdata cu mult sub estimarile facute anterior de banca, a declarat seful acesteia, Omer Tetik.
Astfel, in privinta amanarii platii ratelor si restructurarii creditelor de catre persoanele fizice si firmele afectate de coronavirus, banca a estimat anterior ca pana la 25% din clienti vor avea nevoie de aceste masuri.
Deocamdata, insa, mai exact pana in 4 mai, data conferintei prilejuite de prezentarea rezultatelor financiare pentru primul trimestru, restructurarile si amanarile de credite au reprezentat sub 10% din totalul creditelor.
Mai exact, pe partea de retail au fost 5-6%, iar in randurile companii – sub 10% care au cerut restructurari sau amanari la plata, a precizat seful BT, in cadrul conferintei.
BT a bugetat un cost de 200 de milioane lei pentru aceste cazuri, reprezentand in jur de 1% din veniturile din dobanzi ale bancii.
In privinta costul riscului, acesta este estimat sa ajunga la 2,3% in urmatoarele 2 trimestre si la 2,6% pentru acest an, fata de 0,39% la finalul primului trimestru.
BT are o capitalizare foarte buna, cu un indicator de solvabilitate de peste 18%, fata de cerintele BNR de minim 10% sau 14%, incluzand bufferele de risc.
BT a primit o cota de 3,5 miliarde lei pentru credite prin programul IMM Invest, dintre care 2/3 sunt pentru investitii, ceea ce este o veste buna, apreciaza seful bancii.
BT este lider de piata in privinta cardurilor de debit si credit, detinand o treime dintre platile bancaree, inclusiv online.
Seful BT a mai precizat ca banca isi va remodela in continuare politica de comisioane, centrata pe pachete cu cost fix lunar, in care sunt incluse un anumit numar de operatiuni.
In privinta impactului amanarii ratelor asupra veniturilor, acesta nu se va resimti, pentru ca banca va inregistra in continuare veniturile din dobanzile amanate.
Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii
• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii
Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii