Va prezentam mai jos raspunsuri utile la intrebari frecvente primite de la cititori despre aplicarea OUG 37/2020 privind amanarea ratelor la credite.
La “Comentarii” puteti sa puneti si alte intrebari daca aveti nelamuriri sau aveti nevoie de ajutor pentru amanararea ratelor.
1. Cine poate beneficia de amanarea ratei?
Conform OUG, masura de supendare a ratelor “se acordă exclusiv debitorilor ale caror venituri au fost afectate direct sau indirect de situaţia gravă generată de pandemia COVID-19, conform normelor de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.”
Asadar, pot cere amanarea ratelor cei care si-au intrerupt activitatea din cauza pandemiei COVID-19, care au ramas fara loc de munca, au intrat in somaj sau somaj tehnic, li s-au redus veniturile, lor sau familiei, cei aflati in izolare, carantina sau care nu pot efectua plata ratelor, din diverse motive cauzate de pandemia coronavirusului.
Detalii vor aparea in normele de aplicare ale OUG 37/2020, care inca nu au fost publicate.
2. Daca am restante pot cerere amanarea ratelor?
Puteti cere amanarea ratelor si daca aveti restante la credit, cu conditia sa le achitati si sa fiti la zi, in momentul depunerii cererii de amanare.
Iata ce spune OUG 37/2020, la art.2 aliniatul (5):
“Facilitatea prevazuta la alin. (1) poate fi acordata doar pentru creditele care nu înregistrează restante la data instituirii starii de urgenta pe teritoriul Romaniei sau debitorii au efectuat plata acestor restante pana la data solicitarii suspendarii obligatiei de plata prevazute la alin.(1)”
3. Daca sunt executat silit si am poprire pot cere amanarea ratelor?
Cei executati silit nu pot cere amanarea ratelor la credite, pentru ca ei nu mai au rate, creditul fiind declarat scadent anticipat, conform prevederilor contractuale.
OUG 37/2020 privind amanarea ratelor, la articolul 4 aliniatul (4), spune astfel:
“De prevederile prezentei ordonanțe de urgență beneficiază debitorii care au încheiat un contract pentru obținerea unui credit care nu a ajuns la maturitate și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.”
4. Doar persoanele fizice pot cere amanarea ratelor sau si alte forme de organizare?
Nu doar persoanele fizice pot cere amanarea ratelor, ci si firmele din categoria IMM-urilor, PFA-urile, II, IF-urile etc.
Iat definitia debitorilor, adica cei care pot cere amanarea ratelor, conform OUG 37/2020:
Debitori – persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, așa cum sunt definite la art.2 lit.g –i) din Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 44 /2008 privind desfãșurarea activitaților economice de cãtre persoanele fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale, aprobatã cu modificări și completări prin Legea nr.182/2016 și întreprinderi mici și mijlocii, denumite în continuare IMM-uri, așa cum sunt definite la art.3 alin.(1) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înființãrii și dezvoltãrii întreprinderilor mici și mijlocii, cu modificãrile și completãrile ulterioare, și instituții financiare nebancare definite de Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, cu modificãrile si completãrile ulterioare, incluse in Registrul General, care au calitatea de împrumutați în contractele de credit.
5. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele pentru amanarea ratelor?
Art. 6 din OUG 37/2020 prevede urmatoarele:
Pentru a beneficia de suspendarea rambursarii ratelor, dobânzilor și comisioanelor in conformitate cu prevederile art.2 alin. (1), IMM-urile trebuie sa indeplineasca cumulativ urmãtoarele condiții:
⦁ În calitate de angajator, se încadrează în prevederile art. XI alin. (2) din Ordonanța de urgență nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
⦁ Nu se află în insolvență la data solicitării suspendării rambursării creditului, conform informațiilor disponibile pe pagina web a Oficiului Național al Registrului Comerțului.
6. Doar bancile pot amana ratele, sau si IFN-urile?
Pot cere amanarea ratelor toate persoanele fizice si firmele care au orice tip de credite, la banci sau alti creditori, precum IFN-uri, CAR-uri, firme de leasing.
7. Se poate face amanarea ratelor si la firmele de leasing?
Da, si firmele de leasing trebuie sa respecte OUG 37/2020 privind amanarea ratelor, pentru ca si contractele de leasing sunt contracte de credit.
8. Ce trebuie sa fac pentru amanarea ratei?
Trebuie sa contactati bancile si restul creditorilor si sa le transmiteti o cerere de amanare a ratelor, in scris, prin e-mail, pe site-ul lor, online, prin internet/mobile banking sau prin telefon.
OUG 37/2020 prevede urmatoarele: “Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în format letric sau prin poșta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, cel mai târziu până la 45 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
(2) În cazul în care debitorul nu poate transmite cererea printr-unul dintre mijloacele enumerate la alin. (1), acesta o poate formula pe cale orală, prin telefon, la un număr de telefon dedicat care va fi anunțat de către fiecare creditor pe pagina sa de internet, situație în care creditorul are obligația înregistrării convorbirii.
9. In cat timp pot trimite cererea de amanare a ratei?
Cererile pentru amanarea ratei trebuie trimise “cel mai târziu până la 45 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.”
10. Care este perioada maxima de amanare a ratei?
Suspendarea ratei poate fi facuta pe un termen de pana la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.
11. Cine decide perioada de suspendare?
Detinatorul creditului decide, in cerere, pe ce perioada doreste suspendarea ratei, banca fiind obligata sa respecte termenul solicitat de client.
12. Bancile si IFN-urile sunt obligate sa-mi aprobe cererea?
Da, bancile, IFN-urile si alte institutii de credit sunt obligate sa aprobe amanarea ratei, daca se intrunesc conditiile impuse in OUG 37/2020.
Art. 3 alin. (4) din OUG 37/2020 prevede urmatoarele: “Creditorul analizează solicitarea și o aprobă în condițiile prevăzute în normele de implementare a prezentei ordonanțe de urgență.”
13. Creste rata dupa cele maxim noua luni de amanare?
Da, ratale vor creste dupa cele noua luni de amanare, pentru ca dobanda neplatita pe parcursul lunilor de amanare se va adauga la ratele existente, incepand din prima luna de reluare a platii ratelor, fiind esalonata pe restul perioadei de creditare, maxim 5 luni la creditele ipotecare.
14. Cu cat creste rata dupa perioada de amanare?
De exemplu, la un credit Prima Casa in valoare de 50.000 de euro (240.000 de lei) pe 30 de ani, obtinut in urma cu cinci ani, in prezent rata este 1.200 de lei, din care 800 de lei reprezinta dobanda si 400 de lei este principalul.
Daca ratele la acest credit se suspenda timp de noua luni, dobanzile acumulate vor insuma 7.200 de lei (9 luni x 800 de lei), care vor fi reesalonate (impartite) pe o perioada de 5 ani (60 de luni), ceea ce inseamna ca rata lunara va creste cu 120 de lei, de la 1.200 lei la 1.320 lei.
In cazul unui credit de nevoi personale de 5.000 de euro (25.000 de lei) pe 5 ani, rata lunara este in jurul a 550 de lei, formata din dobanda de 160 de lei si principalul de 390 de lei.
Daca rata se amana timp de 9 luni, dobanda acumulata in 9 luni de amanare a ratelor insumeaza 1.440 de lei, iar daca se reesaloneaza pe restul perioadei de creditare, pe 3 ani, inseamna o crestere a ratei cu 40 de lei.
15. De ce documente am nevoie pentru amanarea ratelor?
Nu aveti nevoie de niciun document pentru a cere amanarea ratelor. Tot ce trebuie sa faceti este sa trimiteti cererea de amanare, dupa care sa asteptati raspunsul bancii.
Vfr Invest, cu adresa de internet vfr-invest.online (vezi foto) este o inselaciune, nu este o platforma de investitii reale. Pe aceasta pagina de internet sunteti pacalita, prin intermediul unei aplicatii false, ca... detalii
Bugetul general consolidat cuprinde toate bugetele din sistemul bugetar de stat, definite ca atare prin acte legislative. El include: bugetul de stat; bugetul centralizat al unităților administrativ-teritoriale; bugetul asigurărilor sociale de stat; bugetul asigurărilor pentru șomaj; Fondul național unic de asigurări sociale sănătate; bugetul instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii etc. Simplificat, la bugetul de stat propriu-zis și al instituțiilor publice se adaugă gestiunea banilor pe plan local și cea pe funcții de bază, precum sănătatea, pensiile și șomajul. Ca ordin de mărime, veniturile la bugetul de stat reprezintă, de fapt, cam jumătate din sumele încasate per total iar cele locale și pentru pensii se apropie de câte un sfert din total. Concret, iată cum arata situația banilor gestionați de stat după primele 11 luni din 2024: Se poate observa că, în... detalii
Dupa sustinerea criptomonedelor de Donald Trump in America, monedele virtuale sunt promovate acum pe Facebook si de un important influencer, vedeta TV Dan Negru: „Porsche-ul lui David Popovici mi-a amintit... detalii
Brua.ro este un site activ in prezent, prin care se deruleaza inselaciuni cu investitii in cunoscutul proiect BRUA al Transgaz pentru transportul gazelor. Pe acest site (vezi foto) sunt atrase... detalii