Ce strategie de fuziuni si achizitii are Banca Transilvania (BT), cea mai mare banca din Romania, care a preluat in ultimii ani doua mari banci, Volksbank si Bancpost, s-a extins in Republica Moldova, prin achizitia pachetului majoritar la Victoria Bank, iar in Romania sunt de vanzare alte banci, precum Garanti BBVA, Credit Agricole sau Credit Europe Bank?
Raspunde directorul executiv al BT, Omer Tetik, la o intrebare pusa de un analist, in cadrul conferintei de prezentare a rezultatelor financiare preliminare pentru 2019, cu privire la strategia bancii de achizitii in Republica Moldova, dupa achizitia Victoria Bank:
“Victoria Bank din Moldova este o investitie mica pentru noi, ca dimensiune, impreuna cu BERD controlam 73% din Victoria Bank. Am transferat acolo managementul si produsele de retail si afaceri micro. Avem un nivel de venituri din comisioane ridicat, dar care nu va dura, de aceea incercam sa majoram volumul de credite. Pana acum am implementat administrarea si tehnologia in banca, acum creditarea a inceput sa creasca la nivelurile asteptate.
In privinta profitabilitatii, banca performeaza conform asteptarilor iar contributia acesteia la profitul grupului va creste. Vedem un potential mare in Moldova.
In privinta Victoria Bank din Republica Moldova, nu am integrat-o, este de sine statatoare. Am integrat doar cultura de afaceri, nu si sistemele, dat fiind ca nu o detinem 100%, este intr-o alta tara, cu alt supraveghetor. Pe de alta parte, i-am alocat resurse si management.
Ne vom uita intr-un mod oportunist la potentiale tranzactii, vom analiza daca respectiva tranzactie poate genera o sinergie buna de costuri si venituri, dat fiind ca avem deja o buna cota de piata. Daca ne uitam la potentialele tranzactii, cota de piata a acestora nu este mare.
Daca o tranzactie nu genereaza multi clienti, un bun cross-selling, nu vom fi foarte agresivi in privinta noilor tranzactii.
Insa avem o pozitie de capital puternica si un nivel ridicat de lichiditate, care ne face un bun candidat pentru o tranzactie buna.
De asemenea, potentialii vanzatori stiu ca suntem buni si avem experienta in integrarea altor banci, odata ce devenim 100% proprietarii unei banci, o putem integra foarte rapid, deci aici avem un avantaj.
– Daca nu veti gasi o astfel de tranzactie, care e intentia? Veti majora dividendele? a intrebat analistul.
– Am propus pentru 2019 distribuirea de dividende sub form de cash a 60% din profit si nu vedem un motiv pentru care sa nu majoram acest procent, daca ne va permite situatia lichiditatilor. Pe de alta parte, sistemul bancar romanesc creste mai puternic acum decat in trecut, de aceea sunt sigur ca vom gasi solutii pentru a folosi de acum inainte profitabil capitalul disponibil.
Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii
• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii
Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii