Banca Transilvania isi asuma o crestere responsabila, pentru protectia mediului, oamenilor si afacerilor

Autor:

Bancherul.ro
2020-03-03 11:18

Banca Transilvania (BT), banca romaneasca infiintata acum 26 de ani si crescuta de la 0, in Cluj Napoca, de un grup de oameni de afaceri condusi de Horia Ciorcila, ajunsa acum cea mai mare banca din Romania, depasind sucursalele marilor grupuri straine, isi asuma un angajament pentru cresterea responsabila, in vederea protectiei mediului si a oamenilor, pentru sustinerea afacerilor si pentru sustenabilitate, prin lansarea platformei informative BT Think.

Iata manifestul noii platforme BT Think:

“Avem curaj sa schimbam lucrurile.
Dar, pentru a le schimba, vrem să schimbăm gândurile cu care construim orice, zi de zi. Gândurile despre ce avem în jurul nostru: oameni, mediu, transparenţă, etică şi responsabilitate. Gândurile despre ce lăsăm în urmă şi mai ales despre ce va urma. Aceasta este noua noastră matematică: #maimultdecatbanking.
Susţinem visele românilor. Creştem România.”

Pe noua plarforma BT Think se pot trimite si idei pentru un proiect “verde”, la acest link.

Prezentarea noii platforme BT Think, conform informatiilor publicate pe pagina dedicata:

Creştem România

Cu 26 de ani în urmă se năştea, în trei apartamente din Cluj-Napoca, una dintre cele mai frumoase poveşti ale antreprenoriatului românesc, Banca Transilvania. Cu o echipă de 13 persoane, istoria BT a început cu primii clienți care erau chiar fondatorii băncii şi prietenii acestora.

Perioada de până acum, cei 30 de ani de capitalism, a adus cele mai mari transformări prin care a trecut vreodată România, ca mentalitate, tehnologie şi stil de viață, iar odată cu acestea, provocări şi responsabilităţi pentru binele oamenilor şi afacerilor. Cu toate că este cea mai bună perioada economică pentru România, trăim timpul resurselor limitate, iar de aici vine şi una dintre responsabilităţile noastre, ca bancă, ca bun cetăţean.

Suntem singura instituție bancară care îşi are rădăcinile aici, care a crescut alături de clienți şi îi înțelege cel mai bine. Am finanţat economia şi în vremuri bune, şi in vremuri de criză. Ceea ce facem noi, cei peste 8.000 de angajaţi, în fiecare zi la birou este important pentru ascensiunea întregii economii şi contribuie la prosperitatea a milioane de oameni:

– Peste 3 milioane de clienţi lucrează cu noi

– Peste 700.000 de clienţi au credite la BT

– Peste 30.000 de acţionari investesc în BT

– 250.000 de clienţi companii cresc cu banca noastră

– 10.000 de afaceri mici cresc împreună cu BT Mic, compania noastră de microfinanţare. Acestea înseamnă 20.000 de angajaţi în 2.000 de localităţi.

– Peste 9.600 de romani şi-au luat locuinţă în 2019 cu ajutorul BT.

– In fiecare secundă au loc, în medie, 10 tranzacţii cu cardurile băncii.

– 23 de milioane de lei am investit în ultimul an în comunităţi, educaţie şi sport, în peste 1.000 de proiecte.

– Suntem cel mai mare finanţator institutional al Statului prin impozite şi titluri de stat.

– Cum creştem România? Finanţăm idei, oameni, afaceri. Contribuim la creşterea gradului de bancarizare, la creşterea accesului românilor la banking, la bani. Contribuim la digitalizarea ţării.

România este casa noastră, iar BT, unul dintre stâlpii pe care se sprijină România.

Hai să facem treabă, România! Suntem ceea ce facem.

Suntem prietenoşi cu mediul

Suntem parte a comunităţii şi, mai bine spus, parte din comunităţi, cu sedii şi echipe în aproape 180 de localităţi. Facem #maimultdecâtbanking, thinking green şi având grijă de mediu, de natură şi încurajându-i şi pe alţii să facă la fel.

Dorim să îi inspirăm şi pe alţii, cum ar fi clienţii noştri. Suntem parteneri BERD, IFC şi EEEF. Finanţăm proiecte sustenabile individual sau în parteneriat cu instituţii financiare internaţionale. Ne bucurăm că am fost desemnaţi drept un exemplu în finanţarea proiectele mediului de Global Climate Forum.

Avem un model de evaluare a riscului de mediu şi a responsabilităţii sociale pe care îl folosim în toate analizele noastre de credit. Pentru că … we think green. (Vezi aici detalii)

Oamenii de la BT

Banca Transilvania înseamnă, în primul rând, oameni. Este compania în care se învață multe, un loc cu zâmBT, cu magnetism şi în care se leagă prietenii.

Pentru BT, sustenabilitate prin prisma HR înseamnă mai ales investiţii în dezvoltarea profesională a echipei, a well-being-ului fiecărui coleg şi susţinerea performanţei, cu atât mai mult cu cât succesul băncii depinde cel mai mult de acest stakeholder, de echipă.

Câte ceva despre noi şi cultura noastră organizaţională:

– Diversitate: peste 8.800 de angajaţi, dintre care 75% femei şi 25% bărbaţi;

– Media de vârstă a angajaţilor este de 37 de ani;

– Primul pas în carieră: pentru 1.700 de angajaţi, BT este primul loc de muncă;

– Angajate mame: aproape 3.300 de angajate ale bancii (50% din totalul echipei BT) au copii de până în 18 ani;

– Angajaţi părinţi: peste 5.000 de copii au părinţi la BT;

– Fluctuaţie de personal: 14% (2019);

– Aproape 1.900 de colegi noi s-au alăturat băncii în 2019, iar peste 2.000 au avut ocazia să evolueze profesional prin transfer şi promovare.

– Iniţiative de dezvoltare: First Time Manager; BT DEP – BT Director’s Exchange Programme, GROW – Get Ready Open Wings, Program de Leadership Strategic dezvoltat impreuna cu profesori de la London Business School; platformă nouă de e-learning, dar şi BT Con(vention), festival dedicat angajaţilor; Robotics: From Zero to Hero; UX – From sign to design.

– Peste 5.000 de angajaţi au beneficiat de cursuri şi traininguri în 2019.

– 82% dintre angajaţii care au participat la evaluarea pentru certificarea băncii Best Place to Work for în România 2020 sunt de părere că Banca Transilvania este unul dintre cele mai bune locuri în care să lucrezi.

– Banca inspiră studenţii şi doreşte să fie o pepinieră pentru ei, prin organizarea unor programe de internship (BT Journey) şi prin colaborări cu mediul academic. În prezent se derulează programul Fă primul pas spre o carieră de success, finanţat din fonduri europene, iar beneficiarii sunt 240 de studenţi din 9 centre universitare din ţară. (vezi aici detalii)

Guvernanţă şi leadership

Guvernanţa corporativă este cartea noastră de vizită pentru cei peste 30.000 de acţionari care au încredere în banca noastră şi investesc în ea. Practic, este misiunea BT de a atinge performanţa pe care ne-o dorim, pe baza unei strategii sustenabile, in mod responsabil şi transparent.

Suntem conştienţi de responsabilitatea pe care o avem, ca lider de piaţă, faţă de români şi economie. Iar guvernanţa noastră corporativă înseamnă chiar legăturile construite între managementul nostru şi stakeholderii BT.

Cine asigură guvernanţa băncii:

Adunarea Generală a Acţionarilor asigură conducerea strategică, stabileşte obiectivele organizaționale strategice, dar şi alocarea resurselor necesare îndeplinirii acestora.

Consiliul de Administrație – Administrația Băncii Transilvania este încredințată de către Adunarea Generală a Acționarilor unui Consiliu de Administrație ales pentru mandat cu durata de 4 ani, format din 7 administratori. Consiliul de Administrație este, în conformitate cu prevederile reglementărilor specifice emise de către BNR, organul cu funcție de îndrumare, coordonare, supraveghere şi control. În urma hotarârii AGA din 25.04.2018, membrii au fost realeși pentru un nou mandat de 4 ani.

Componenţa este următoarea: Horia Ciorcilă – Preşedinte, Thomas Grasse – Vicepreşedinte, Ivo Gueorguiev – membru, Costel Ceocea – membru, Vasile Pușcaș – membru, Doru Lionăchescu – membru şi Mirela Bordea – membru.

Comitetul Conducătorilor analizează, avizează, aprobă sau înaintează spre aprobare Consiliului de Administrație reglementări interne, monitorizarea costurilor, Bugetul de venituri şi cheltuieli, Programului de investiții, bilanțul, Contul de profit şi pierdere, raportul asupra activității BT.

Membrii sunt numiți de Consiliul de Administrație și este necesar să fie aprobați de BNR înainte de începerea exercitării efective a funcției. Din Comitet fac parte: Ömer Tetik – Director General, Luminița Runcan – Director General Adjunct, Chief Risk Officer, Leontin Toderici – Director General Adjunct, Chief Operations Officer, George Călinescu – Director General Adjunct, Chief Financial Officer, Gabriela Nistor – Director General Adjunct Retail Banking, Tiberiu Moisă – Director General Adjunct IMM & MidCorporate şi Mihaela Nădășan – Director General Adjunct Instituții și Piețe Financiare.

[1]

La BT, avem o politică privind diversitatea în cadrul top managementului, care stă la baza unei dezvoltări durabile şi echilibrate a băncii, precum şi a creşterii performanţei managementului prin unitate în diversitate:

– Numirile au la bază meritocrația, fără a se limita la gen, vârstă, profile culturale și educaționale, etnie, experiența profesională, abilități, cunoștinte sau vechimea în muncă.

– În selectarea unui candidat, evaluarea are în vedere în primul rând abilitățile, experiența națională şi internațională sau profilul cultural care ar completa echipa de conducere existentă. Prin urmare, acum directorii şi administratorii Băncii Transilvania sunt atât cetățeni români, cât și cetățeni şi rezidenți în alte state. Majoritatea directorilor şi administratorilor BT provin din medii bancare interne și internaționale.

Eficienţa politicii privind diversitatea la acest nivel şi mai ales guvernanţa corporativă a băncii se reflecta în rezultatele băncii şi, pe de altă parte, în stabilitatea echipei de management.

 

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Profil

Aplicațiile BT Pay și BT Go înlocuiesc BT24 și NeoBT

BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii

Banca Transilvania introduce inteligența artificială în BT Pay

Utilizatorii BT Pay au la dispoziție un asistent virtual (Chat BT) pentru informații cu privire la funcționalitățile aplicației, precum și despre produsele și serviciile Băncii Transilvania, anunta banca intr-un comunicat,... detalii

De cine este detinuta Garanti BBVA Romania?

Actionarul majoritar al Garanti BBVA Romania este G Netherlands B.V., o companie cu raspundere limitata cu sediul in Amsterdam, Olanda, care este detinuta 100% in mod indirect de Turkiye Garanti... detalii

Credite cu garantii UE pentru legumicultori, fermieri si mici afaceri de la Patria Credit

Patria Credit IFN SA, instituție financiară nebancară parte a Patria Bank Group, anunță semnarea unui nou acord de garantare cu Fondul European de Investiții (FEI), prin programul EUInvest, pentru acordarea... detalii