E normal sa se faca de doua ori schimb valutar la o plata cu cardul MasterCard in Canada?

Autor:

Bancherul.ro
2019-12-29 11:03

“Mi-am luat un card Mastercard in lei de la Alior Bank pentru a-l folosi la cumparaturi in Canada, unde-mi vizitez nepotii, le-am spus asta celor de la banca, si mi-au spus ca pot sa fac cumparaturi cu el fara probleme, fara comision, si de asemenea pot sa scot bani de la bancomate, tot fara comision, dupa cum isi fac reclama: retrageri gratuite oriunde in lume.

Timp de doi ani am folosit cardul, insa recent, de cand mi-am pus pe telefon aplicatia de mobile banking Telekom banking, am constatat doua lucruri:

1. Mi s-a luat comision la retragerile de bani de la bancomate: de exemplu, 3 dolari pentru o suma retrasa de 100 de dolari

2. Mi s-a facut de doua ori schimb valutar, o data din lei in dolari canadieni, apoi din dolari canadieni in dolari americani, la cotatii dezavantajoase in urma carora am pierdut bani. Nu multi, dar timp de doi ani, cat am facut plati, se aduna.

Am intrebat la Alior, dar au dat vina pe MasterCard, mi-au spus ca asta e politica Mastercard. Eu vreau sa stiu daca este adevarat, iar daca da, de ce se procedeaza astfel. De ce nu se face o singura conversie, din lei in dolari canadieni? De ce trebuie sa se faca si conversia in dolari americani, pentru a nu pierde bani?” intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns ReclamatiiBanci.ro

Stimata doamna,

In privinta comisionului pentru retragerea banilor de la bancomat, trebuie sa faceti o reclamtie la Alior Bank, daca in contractul cu banca nu aveti acest comision, si sa cereti rambursarea respectivelor comisioane.

In privinta pierderilor din diferentele de curs valutar, acestea sunt cauzate de cotatia defavorabila practicata de Alior Bank, adica un curs de schimb cu mult mai mare decat cel al BNR.

De exemplu, astazi cursul Alior pentru vanzarea de dolari americani (USD) este 4,4188 lei, fata de cursul BNR de 4,2999 lei, iar cursul pentru vanzarea de euro pe carduri este 4,9250 lei, fata de cursul BNR de 4,7799 lei.

E necesar sa se faca doua schimburi valutare, o data din dolari canadieni in dolari americani, iar apoi din dolari americani in lei, pentru ca aceasta este procedura de plata in valuta cu un card in lei, conform explicatiilor Mastercard (vezi raspunsul mai jos).

In acelasi timp, Mastercard avertizeaza ca este posibil sa fi pierdut bani si daca ati folosit la bancomatele din Canada optiunea de conversie valutara dinamica (Dynamic Currency Conversion), adica daca pe ecran v-a aparut intrebarea daca vreti sa faceti tranzactia in moneda locala (dolari canadieni) sau in moneda cardului (lei), iar dumneavoastra ati selectat, fireste, moneda locala, dat fiind ca scoteati dolari americani, caz in care ati fost taxata costisitor, un adevarat jaf, de exemplu in cazul bancomatelor Euronet, dupa cum apreciaza utilizatorii (vedeti detalii aici)

Vedeti in fotografie optiunea de conversie valutara dinamica si ce trebuie sa selectati (retragere fara conversie), cand va apare la bancomat.

Iata raspunsul Mastercard:

“Pornind de la relatarea de mai jos, presupunerea noastra este ca POS-ul avea activat serviciul de conversie valutara dinamica (Dynamic Currency Conversion), care a detectat automat moneda in care era emis cardul si, astfel, procesul de conversie a inceput de la lei.

In acel moment, posesorul de card a fost intrebat de catre comerciant daca doreste efectuarea tranzactiei in moneda cardului (lei) sau in moneda locala (dolar canadian) si, ulterior, acesta a hotarat sa plateasca in lei, nu in moneda locala, fapt ce a determinat primul pas al conversiei din lei in moneda locala, la cursul stabilit de banca acceptatoare.

Totodata, am vrea sa adaugam faptul ca pe chitanta de POS se mentioneaza o serie de informatii care vor ajuta la identificarea acestei spete, precum valoarea tranzactiei in moneda locala, valoarea tranzactiei in moneda cardului (dupa cum se agreeaza impreuna cu posesorul de card) si rata de conversie utilizata.

In ceea ce priveste a doua conversie din dolari canadieni in dolari americani, acest pas este esential pentru decontarea intre cele 2 entitati: emitent si acceptator. Bancile, fie emitenti sau acceptatori, folosesc un cont de decontare care este setat de cele mai multe ori in Euro sau in dolari americani.

Al treilea pas de conversie este obligatoriu pentru postarea tranzactiei in cont deoarece moneda cardului este Lei, iar tranzactia a fost decontata in dolari americani; insa cursul de referinta pentru aceasta tranzactie este cel al bancii emitente.

De mentionat este ca serviciul DCC este oferit de acceptator atat pe terminalele POS cat si pe cele ATM, iar conversia valutara nu este influentata in nici un fel de catre Mastercard.

In incheiere, recomandam ca toate platile realizate in strainatate sa fie efectuate in moneda locala pentru a evita supracomisionarea acestora.” (Vezi stirea integral)

 Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici  si te ajutam.

Comentarii

vasilica

Cred ca este o eroare de calcul...

"la o plata de 1000 euro pierderea clientului/castigul bancii este de 900 lei", adica 200 euro...nu are cum sa fie corect...asta inseamna 20% din suma, nu 3,4% despre care se vorbeste in articol. Poate ar trebui refacut calculul.

Vasile Coman - Bancherul.ro

schimb valutar card ING

Intr-adevar, a fost o eroare de calcul, multumim pentru sesizare. Am modificat articolul cu datele corecte: la o plata de 100 de euro, costul schimbului valutar este de 19 lei, iar la o plata de 1.000 de euro, pierderea clientului/castigul bancii este de 190 de lei.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Educatie financiara

VFR Invest este teapa cu investitii in criptomonede?

Vfr Invest, cu adresa de internet vfr-invest.online (vezi foto) este o inselaciune, nu este o platforma de investitii reale. Pe aceasta pagina de internet sunteti pacalita, prin intermediul unei aplicatii false, ca... detalii

Ce înseamnă bugetul general consolidat și care este situația lui?

Bugetul general consolidat cuprinde toate bugetele din sistemul bugetar de stat, definite ca atare prin acte legislative. El include: bugetul de stat; bugetul centralizat al unităților administrativ-teritoriale; bugetul asigurărilor sociale de stat; bugetul asigurărilor pentru șomaj; Fondul național unic de asigurări sociale sănătate; bugetul instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii etc. Simplificat, la bugetul de stat propriu-zis și al instituțiilor publice se adaugă gestiunea banilor pe plan local și cea pe funcții de bază, precum sănătatea, pensiile și șomajul. Ca ordin de mărime, veniturile la bugetul de stat reprezintă, de fapt, cam jumătate din sumele încasate per total iar cele locale și pentru pensii se apropie de câte un sfert din total. Concret, iată cum arata situația banilor gestionați de stat după primele 11 luni din 2024: Se poate observa că, în... detalii

De ce nu e bine sa investim in criptomonede

Dupa sustinerea criptomonedelor de Donald Trump in America, monedele virtuale sunt promovate acum pe Facebook si de un important influencer, vedeta TV Dan Negru: „Porsche-ul lui David Popovici mi-a amintit... detalii

Brua.ro, un site pentru inselaciuni cu investitii in actiuni

Brua.ro este un site activ in prezent, prin care se deruleaza inselaciuni cu investitii in cunoscutul proiect BRUA al Transgaz pentru transportul gazelor. Pe acest site (vezi foto) sunt atrase... detalii