Bancile continua sa-si reduca reteaua de unitati si implicit scade permanent si numarul bancomatelor (ATM) la care putem retrage numerar (cash) cu cardul, in timp ce POS-urile la care se pot efectua plati cu cardul sau cu telefonul, in magazine sau online, si, daca nu stiati, si pentru retrageri de numerar (cash-back), continua sa se inmulteasca vertiginos.
Astfel, numarul ATM-urilor a scazut cu 106 unitati in trimestrul doi al acestui an, la un total de 10.547 de bancomate, in timp ce numarul de POS-uri s-a majorat substantial, cu 10.245 de unitati, la 219.132 de unitati in total, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
In total, in primul semestru al acestui an, numarul POS-urilor a crescut cu 14.760 de unitati, fata de doar 3.048 in aceeasi perioada a anului trecut si 10.438 in tot anul trecut, 2018.
Si de la POS-uri putem scoate bani
De la inceputul anului trecut a intrat in vigoare legea cash-back, care obliga magazinele cu cifre de afaceri anuale de peste 50.000 de euro (adica vanzari de aproximativ 135 de euro zilnic, inclusiv in week-end), precum si institutiile publice care incaseaza impozite, taxe sau amenzi si furnizorii de servicii de utilitate publica, sa-si instaleze POS-uri pentru plata cumparaturilor cu cardul, precum si pentru eliberarea de numerar (avans in numerar), la solicitarea utilizatorilor de carduri.
Avansul in numerar se acorda odata cu initierea operatiunii de plata cu cardul a produselor sau serviciilor, iar valoarea sumei retrasa de pe card nu poate depasi 200 de lei.
Initial, legea obliga si magazinele mici, mai exact cele cu cifre de afaceri de peste 10.000 de euro anual (27 de euro zilnic) sa-si instaleze POS-uri, cu scopul declarat de sustinatorii cash-back, organizatiile de carduri Visa si MasterCard, de a creste gradul de utilizare a cardurilor si in mediul rural.
Dar la numai trei luni de la intarea in vigoare a legii, aceasta a fost modificata de parlamentarii PSD, care au invocat costurile ridicate ale utilizarii POS-urilor de catre magazinele mici, astfel incat pragul cifrei de afaceri pentru magazinele obligate sa introduca POS-uri a fost majorat la 50.000 de euro pe an.
Reprezentantii MasterCard au declarat ca astfel doar o treime dintre magazinele din mediul rural vor fi obligate sa-si instaleze POS-uri. (vezi aici detalii)
Retragerea de bani de la POS-uri reprezinta o alternativa viabila la bancomate, care sunt mult mai costisitoare pentru banci si care oricum nu prea se gasesc in mediul rural.
Numai ca la un an de la adoptarea legii cash-back, putina lume stie ca poate sa scoata bani si de la POS-uri, intrucat nici bancile, nici Visa sau MasterCard, nu au promovat acest nou serviciu.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii