Declaratie a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) dupa aprobarea OUG de modificare a OUG 114/2018:
Respectăm decizia Guvernului de a impune o taxă suplimentară băncilor din România. După discuțiile purtate s-a ajuns la o formă mai suportabilă care limitează impactul negativ, de la o formă total dăunătoare pentru economie. Totuși, comunitatea bancară consideră că este o formulă mult prea complexă, greu predictibilă, care poate genera efecte negative asupra creșterii intermedierii financiare.
Având în vedere efectele negative care s-au propagat în alte state după introducerea unei taxe suplimentare băncilor, cu atât mai mult cu cât taxarea creditării contravine obiectivului de creștere a intermedierii financiare și reducere a dobânzilor, ne menținem aprecierea că nu era nevoie de introducerea unei taxe bancare și că aceasta va genera noi elemente de risc și de confuzie în piață.
Comunitatea bancară regretă că s-a ajuns la introducerea cu rapiditate a unui nou indice de referință calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare pentru calculul dobânzii variabile în cazul creditelor acordate consumatorilor.
Pe parcursul discuțiilor, ne-am delimitat de acțiunea de introducere a unui nou indice de referință fără efectuarea unei analize complexe pe o perioadă considerabilă de timp.
Considerăm că procesul de consultare trebuia să fie mai larg și cu o durată mult mai lungă pentru a asigura o evaluare corespunzătoare a impactului. Noul indice reflectă în cea mai mare proporție tranzacții pe termen scurt și ar putea avea loc un transfer al riscului și al volatilității către client.
Comunitatea bancară a propus ca discuția privind introducerea unui nou indice să fie adresată doar în baza unei acțiuni asumate public de către ACI, ARB, BNR, MFP cu obiectivul declarat de transparentizare și eventuală îmbunătățire a cadrului actual.
Asociația Română a Băncilor a informat Guvernul, în cadrul întâlnirii de ieri, 6 noiembrie 2023, că băncile din România nu au majorat comisioanele aferente operațiunilor în numerar în contextul intrării... detalii
Asociația Română a Băncilor (ARB) și Institutul Bancar Român (IBR) invită elevii cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani să se înscrie la concursul european de educație financiară European Money Quiz, conform unui comunicat de presa, in care se adauga:Anul acesta, finala națională va avea loc online la data de 23 martie, ora 12:00, urmând ca finala europeană să se desfășoare la data de 16 mai 2023, la Bruxelles. Gazda competiției naționale din acest an va fi Andrei Șelaru (Selly). Cel mai bine clasați doi elevi la finala națională își vor testa cunoștințele în materie de educație financiară la finala europeană, alături de elevi din 30 de țări. Câștigătorii vor primi titlul de „Campioni europeni ai banilor” în 2023, dar și premii în bani.Înscrierea în competiție se poate face până la data de 20 martie... detalii
Creditele noi acordate de băncile din România populației și companiilor, în anul 2022, s-au cifrat la 126,7 miliarde lei, în creștere cu peste 14% comparativ cu nivelul împrumuturilor noi accesate în anul 2021, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), in care se adauga:Împrumuturile noi accesate de segmentul neguvernamental au totalizat 110,5 miliarde lei în anul 2021. Creditarea a fost impulsionată de segmentul companiilor, cu o pondere de 59% în totalul creditelor noi acordate la nivelul anului 2022.Volumul creditelor noi acordate populației și companiilor reprezintă aproape 35% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii decembrie 2022.Soldul creditului neguvernamental, care totalizează 363,6 miliarde lei la finele anului trecut, este calculat ca diferența dintre totalul creditelor acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite. Anul trecut companiile au contractat... detalii
Scorul mediu de alfabetizare financiară în rândul celor peste 4.000 de români care și-au testat cunoștințele de educație financiară în cadrul campaniei “#Dreptullabanking îți aduce libertate de mișcare” este de 7,53,... detalii