Noul ROBOR reduce rata la un credit Prima Casa cu 60 de lei

Autor:

Bancherul.ro
2019-03-27 21:45

Daca Guvernul adopta taxa bancara in ultima forma publicata de Ministerul Finantelor, care prevede inlocuirea indicelui ROBOR la credite cu dobanda tranzactiilor interbancare, rata la un credit Prima Casa ar putea scadea cu o jumatate de punct, conform nivelului la care se afla in prezent indicii de dobanzi.

Conform proiectului de modificare a OUG 114/2018 publicat de Ministerului Finantelor, care ar putea fi adoptat joi de Guvern, dobana la creditele in lei nu va mai fi compusa din ROBOR plus marja fixa a bancii ci din media dobanzilor tranzactiilor interbancare din fiecare trimestru, la care se adauga marja fixa a bancii.

ROBOR la 3 luni, indicele utilizat in prezent pentru un credit Prima Casa, a avut o valoare medie de 3,09% in primul trimestru din acest an, in timp ce media tranzactiilor din piata interbancara a fost 2,62%, cu 0,47 puncte procentuale mai mica. (vezi graficul)

Dupa cum se vede si din grafic, in ultimii doi ani ROBOR-ul la 3 luni, care reprezinta cotatiile bancilor pentru evolutia dobanzii pe termen mai lung, a fost mai mare decat dobanda tranzactiilor efective dintre banci, realizate pe termen scurt, in general de o zi sau o saptamana.

Exceptia a fost luna luna trecuta, pe fondul intensificarii scandalului taxei bancare si a deficitului de lichiditati din piata interbancara intretinut de BNR, astfel ca dobanda la imprumuturile intre banci a depasit ROBOR-ul.

Deficitul de lichiditati din piata bancara s-a manifestat si zilele trecute, fiind o perioada de plati ale taxelor si de constituire a rezervelor minime obligatorii, astfel ca dobanda a urcat ieri la 3,34%, de la 1,77% cat era vineri.

In medie, insa, pe parcursul unei luni, dupa cum se vede din grafic, dobanzile pietei interbancare sunt mai mici chiar si cu un punct.

In ultimul trimestru al anului trecut, dobanda tranzactiilor interbancare a fost 2,39%, cu 0,76 puncte sub ROBOR la 3 luni, care a fost 3,15% in medie.

Cu cat scade rata la credite

O diferenta de dobanda de o jumatate de punct procentual (de exemplu 4,5% in loc de 5%), la un credit Prima Casa in valoare de 50.000 de euro (237.000 de lei) pe o perioada de 25 de ani, inseamna o rata cu 60 de lei mai mica (1.280 de lei in loc de 1.340 de lei), conform Calculatordecredite.ro.

Ceea ce inseamna o economie de 18.000 de lei pe o perioada de 25 de ani, daca s-ar mentine aceeasi dobanda, ceea ce nu e posibil, dat fiind ca nivelul acesteia se modifica permanent.

Daca dobanda la credit scade cu un un punct, atunci rata se micsoreaza cu 180 de lei, in total 54.000 de lei pe o perioada de 25 de ani.

Dobanda ar putea scadea doar la creditele noi

Dobanda cu noul indice care va inlocui ROBOR ar putea scadea doar in cazul creditelor noi, intrucat proiectul de Ordonanta publicat de Ministerul Finantelor nu se aplica si creditelor vechi, in derulare.

Astfel ca pentru a obtine o dobanda mai mica, cei care au in prezent credite vor trebui sa le refinanteze, adica sa obtina un credit nou cu care sa-l achite pe cel vechi.

 

Comentarii

??????

?

Opinați că în următorii 20 - 30 de ani profesia de bancher ar putea dispărea tocmai datorită introducerii sistemelor electronice de plăți , mod de lucru ce ar putea face mai simplă administrarea de către state a drepturilor și obligațiilor persoanelor, nemaifiind necesară moneda tipărită și instituții care să administreze și să verifice și astfel de activități, bancare ?

??????

?

Opinați că bancherii nu prea sesisează faptul că rolul lor în economie devine, cu trecerea vremii, evident mai "neeconomic" , contribuind îndeobște, așa cum și anii anteriori pun în evidență, mai mult la decapitalizarea afacerilor decât la capitalizarea lor ?

??????

?

Vă amintiți dacă, chiar domnul guvernator de la BNR a făcut afirmația , într-un anumit contex, că ,,este neeconomic să te împrumuți la bancă" ?

??????

?

Considerați că ar trebui schimbate și politiciele Băncii Centrale Europene ? Remarcați și faptul că activele sechestrate nu mai ar putea fi transferate ?Pe de altă parte legea stabilește existența unui volum obligatoriu al activelor unei bănci pentru ca banca să obțină și să aibă autorizarea de a funcționa ?

??????

?

Apreciați că aceia ce au hotărât transferarea rezervei de aur a BNR în bănci din străinătate vor plăti din propriile resurse costurile cu relocarea rezervei de aur în tezaurul BNR, ?

??????

?

Când considerați că va prezenta public Consiliul de Administrație de la BNR un raport despre aurul existent în gestiunea BNR din producția internă și despre locațiile în care se află, cu seriile de la data intrării în evidența băncii, aur care face parte din rezerva publică de aur păstrată la BNR, care nu poate fi tranzacționat sau înstrăinat ?

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: BANCI

Aplicațiile BT Pay și BT Go înlocuiesc BT24 și NeoBT

BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii

Dobanda la euro ar putea scadea de la 3% la 1,5%, in 2025

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii

Cardurile OTP Bank au o problema de functionare (actualizat)

Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii