Ministrul Finantelor spune ca s-a ajuns la un consens cu bancile privind taxa pe active: aceasta va fi modificata si nu va mai fi legata de ROBOR

Autor:

Bancherul.ro
2019-03-13 19:26

Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor, a anuntat ca s-a ajuns la un consens cu bancile privind modificarea taxei pe active, iar modificarea OUG 114 va fi finalizata pana la finalul lunii martie, dupa ce va fi notificata si Banca Centrala Europeana.

“Noi, la Finanţe, săptămâna aceasta, închidem propunerea de modificare pe OUG 114, pe zona de bănci şi Pilon 2. Colegii din Guvern responsabili de zona Energie şi Comunicaţii fac acelaşi lucru, astfel încât următoarele zile să putem centraliza aceste propuneri de modificare şi săptămâna viitoare să putem discuta, poate chiar şi în mod public, pentru a testa forma acestui act normativ. Eu, personal, pe bănci, pe Pilonul 2, va trebui să notific şi Banca Central Europeană, pentru că aşa am stabilit. Avem deja un concept agreat şi de Asociaţia Română a Băncilor”, a declarat ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, citat de Agerpres.

Cum se schimba taxa

El a precizat ca in noua forma a taxei, aceasta va fi modificata nu va mai fi legata de ROBOR, indicatorul pentru credite, acesta urmand a fi inlocuit cu un nou indice.

“Se decuplează taxa pe activele financiare faţă de ROBOR-ul de astăzi. ROBOR-ul poate avea un nou mod de calcul. Sunt discuţii în acel grup de lucru format din cei de la BNR şi de la Finanţe. Ideea a fost să fie decuplat acest nou indicator de masa taxabilă de activele financiare, care şi ea se va modifica în funcţie de discuţiile pe care le-am avut cu Asociaţia Română a Băncilor. E deja un consens. Nu cred că mai sunt probleme în această zonă bancară. Va fi o scădere a costului de finanţare, o finanţare agresivă, în sensul bun, de către bănci a economiei reale”, a menţionat Teodorovici.

Ministrul a arătat că nu ia în calcul o eventuală prorogare a ordonanţei.

“Eu îmi fixez ca obiectiv să clarificăm actul normativ care va modifica OUG 114 până la finalul lunii martie. Dacă vom clarifica cu actorii din piaţă, ce rost are să mai prorogi? Dacă prorogi, iar laşi liber la discuţii, suspiciuni, speculaţii”, a explicat Teodorovici.

 

Comentarii

??????

?

Apreciați că pentru funcția de guvernator BNR ,la acordarea următorului mandat, ar trebui organizată selecție de dosare de candidatură și de proiecte de management care să fie discutate în parlament, în ședință publică ?

??????

?

Remarcați și faptul că împotriva fenomenului bișniței s-au pronunțat în mod public atât guvernatorul Isărescu cât și Florin Georgescu și Eugen Nicolăescu ? Cum considerați că ar putea acționa aceștia împotriva bișniței cu monede, cum probabil ar putea fi caracterizate "afacerile" din diferențele de curs de schimb valutar și veniturile ce au ca surse astfel de "speculații" ale diferențelor de curs valutar ?

??????

?

Ați zice și că este o bună oportunitate ca băncile cu capital de stat să preia de pe piața financiară și bancară creanțele băncilor străine și ale investitorilor, asupra statului, în portofoliile lor ? VASILESCU (BNR): “Dacă BNR ar scoate prea multă valută, ROBOR s-ar duce peste 7%” ,,Deci venim cu valuta în piaţă, scoatem leii de la investitori, pentru că investitorii care au lei acum şi-ar dori să scape de lei pentru că asta se întâmplă şi piaţa internaţională, vor să scape de titlurile româneşti, să le schimbe în valută.” ?

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Revista presei

Contractele de leasing ale persoanelor fizice nu mai sunt titluri executorii

Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.

Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii