Băncile prognozează o înăsprire semnificativă a standardelor de creditare în trimestrul I 2019, atât în cazul creditelor ipotecare, cât și în cazul împrumuturilor de consum acordate sectorului populației. Similar, și în cazul companiilor nefinanciare este așteptată o întărire semnificativă a standardelor de creditare pentru următorul trimestru, se arata in sondajul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei.
Prognoza sceptica a bancilor este exprimata in contextul intrarii in vigoare, de la inceputul anului, a restrictiilor BNR privind limitarea gradului de indatorare a persoanelor fizice la 40% din venituri, precum si a adoptarii OUG 114/2018 prin care se introduce o taxa punitiva si excesiva de 1,2% din activele bancilor, ceea ce le va produce pierderi, conform estimarilor BNR.
În T4 2018, instituțiile de credit au păstrat nemodificate standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri acordate populației, în timp ce pe segmentul creditelor de consum a fost consemnată o înăsprire moderată, conform sondajului BNR, in care se mai adauga urmatoarele:
La nivelul companiilor nefinanciare, a fost înregistrată o tendință de înăsprire marginală a standardelor de creditare.
Cererea de credite din partea populatiei a scazut semnificativ
În T4 2018, cererea pentru ambele categorii principale de împrumuturi destinate populației a scăzut semnificativ.
Pe segmentul companiilor nefinanciare, cererea a înregistrat o creștere marginală la nivel agregat.
În structură, se observă că cererea din partea companiilor mari s-a majorat moderat atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, iar în cazul companiilor mici și mijlocii cererea a fost orientată într-o măsură mai ridicată spre finanțare pe termen scurt, aceasta avansând semnificativ.
Pentru perioada următoare (T1 2019), băncile estimează o diminuare semnificativă a cererii de împrumuturi pentru ambele segmente de creditare aferente sectorului populației.
În cazul companiilor, sunt așteptate evoluții mixte: o creștere moderată a cererii pentru împrumuturile pe termen scurt, respectiv o evoluție constantă la nivelul cererii de credite cu scadențe pe termen mediu și lung.
Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 15 ianuarie 2025, a hotărât următoarele: menținerea ratei... detalii
Minuta È™edinÈ›ei de politică monetară a Consiliului de administraÈ›ie al Băncii NaÈ›ionale a României din 8 noiembrie 2024Data publicării: 20 noiembrie 2024Membri ai Consiliului de administraÈ›ie al Băncii NaÈ›ionale a... detalii
Banca NaÈ›ională a României, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” ChiÈ™inău, organizează, în Republica Moldova, expoziÈ›ia itinerantă de promovare inteaÈ›ională a problematicii Tezaurului românesc trimis la Moscova în... detalii
Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară08.11.2024Consiliul de administraÅ£ie al Băncii NaÅ£ionale a României, întrunit în È™edinÈ›a de astăzi, 8 noiembrie 2024, a hotărât următoarele:- menÈ›inerea ratei dobânzii... detalii