Bancile au platit anul trecut statului impozit pe profit de 1,7 miliarde lei, reprezentand 20% din castigul brut

Autor:

Bancherul.ro
2019-02-20 22:25

Bancile au platit in 2018 impozite pe profit de 1,7 miliarde lei, echivalentul a 20% din castigul brut obtinut, de 8,6 miliarde lei, peste cota standard de 16%, conform datelor statistice ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In acest an insa este posibil ca statul sa incaseze de la banci impozite mult mai mici sau deloc, daca ramane in vigoare taxa pe banci in actuala forma, care potrivit estimarilor BNR va provoca pierderi sistemului bancar.

Profitul net al bancilor a crescut anul trecut cu 27%, echivalentul a 1,5 miliarde lei, la un nivel record de 6,8 miliarde lei, datorita reducerii costurilor cu riscul, precum si a cresterii profitului operational.

Astfel, riscul de credit, masurat prin valoarea provizioanelor pentru credite neperformante (ajustarile pentru pierderi asteptate), au scazut cu 19%, echivalentul a 2 miliarde lei.

In acelasi timp, profitul operational a avansat cu 13%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, datorita in principal unui volum mai mare de venituri din dobanzi incasate de banci pentru creditele acordate.

In ciuda profitului record inregistrat la nivelul sistemului bancar si a situatiei bune a economiei, inca exista un numar de 8 banci, cu una mai mult decat anul trecut, care inregistreaza pierderi.

Activele nete ale sistemului bancar au crescut anul trecut cu 5,5%, echivalentul a 23,7 miliarde lei, la 451 miliarde lei.

Soldul creditelor la valoare bruta a urcat cu 1,6%, echivalentul a 4 miliarde lei, la 249 miliarde lei.

Depozitele atrase de la populatie si firme au crescut mult mai mult decat creditele, cu 8,6%, echivalentul a 28,2 miliarde lei, la 356 miliarde lei.

In consecinta, raportul credite/depozite a scazut la 73%, de la 74% in anul precedent.

Indicatorul de solvabilitate s-a imbunatatit, ajungand la 19,66%, de la 18,86% in anul precedent.

Rata creditelor neperformante a scazut la 4,95%, de la 6,40% in 2017.

Reteaua teritoriala a bancilor s-a diminuat in 2018 cu 214 unitati, ajungand la un total de 4.341 unitati.

Numarul salariatilor a scazut, de asemenea, cu 1307 persoane, la un total de 53.737.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii