Banca Nationala a Romaniei (BNR) explica de ce a lasat leul sa se deprecieze mai mult decat de regula in ultima perioada, dupa introducerea taxei pe banci, care ar putea afecta serios sistemul bancar si economia: investitorii internationali au intrat in panica si vor sa scape de titlurile de stat romanesti, astfel ca exista o cerere foarte mare valuta.
In aceste conditii, daca ar fi vrut sa tina cursul mai jos, BNR ar fi trebuit sa vanda atat de multa valuta, in schimbul leilor, incat ar fi scos din piata prea multi lei, iar dobanzile ROBOR ar fi crescut prea mult, chiar pana la 6-7%.
Oricum, dobanzile au ajuns si la 7% saptamana trecuta, pentru ca a fost perioada cand firmele au efectuat si multe plati de impozite trimestriale, care au scos din piata bancara mai multi lei decat de obicei, astfel ca dobanzile overnight au urcat cu 5 puncte, la peste 7%, dobanda medie avansand de la 1,83% la 3,55%, iar ROBOR la 3 luni, indicatorul pentru creditele cu dobanda variabila, a ajuns de la 3,03% la 3,11%.
Oricum, BNR este interesata sa mentina dobanzile la lei mai ridicate in aceasta perioada de presiune asupra leului, pentru a atenua deprecierea acestuia, descurajand speculatorii.
In acest scop, la inceputul saptamanii trecute, BNR a retras din piata bancara 4,3 miliarde lei prin instrumentul de atragere de depozite, drenajul de lichiditate determinand o crestere a dobanzilor.
Dupa cum era de asteptat, Ministerul Finantelor a cerut BNR sa intervina pe piata valutara in apararea leului, iar BNR a replicat ca este implicata in piata valutara, reprosand insa ca nu a fost consultata inainte de introducerea taxei care a bulversat piata valutara si Bursa. (vezi aici detalii)
Adrian Vasilescu, reprezentantul BNR, a declarat: “Ministerul Finantelor spune ca BNR este institutia care trebuie sa rezolve problema cursului. BNR se uita la aceasta recomandare, are 36 miliarde euro in rezervele sale valutare, cu aceste rezerve trebuie sa rezolve problema, asa suna recomandarea de la PSD. Haideti sa vedem ce s-ar putea intampla, cum poate sa foloseasca BNR rezerva intr-o asemenea situatie: scoate in piata valuta din aceasta rezerva, iar valuta trebuie sa se compenseze cumva, nu se arunca in piata, ci se schimba pe lei.
Deci in conditiile in care BNR scoate din rezerva valuta, ca sa apere leul, in aceste conditii in care a intrat in joc toata piata internationala, de la Singapore pana in America, pentru ca ce se intampla in aceste zile, cand s-a depreciat leul prea mult, nu a fost din cauze interne, ci pentru ca a intervenit piata internationala, unde sunt miliarde de lei in circulatie in care sunt denominate titlurile de stat ale Romaniei, care circula de la Singapore la New York.
In aceste conditii, cand trei zile la rand sunt explozii, pentru ca asa merge piata intenationala, dupa cum se invarte Pamantul in jurul Soarelui, cand se inchide la Singapoare se deschide la New York iar cand se inchide la New York se deschide la Bucuresti. Au fost nopti cand pe piata internationala cursul a ajuns la 4,77-4,78 lei, nu a sarit peste 4,79 lei, nici de 5 lei. Cand se inchide acolo cu 4,77 lei, asa se deschide piata la Bucuresti dimineata. Miercuri, 23 ianuarie, s-a deschis cu 4,77 lei, vineri, 25 ianuarie, s-a deschis cu 4,78 lei. Iar cand se deschide asa, piata s-a inchis la pranz, cand BNR anunta cursul, cu un ban mai putin (4,7648 lei), in conditiile in care intervine toata piata internationala.
Sa vedem ce s-ar intampla daca ar arunca BNR valuta in piata: venim cu valuta in piata, scoatem leii de la investitori pentru ca investitorii care au lei si-ar dori acum sa scape de lei, pentru ca asta se intampla si pe piata internationala: vor sa scape de titlurile romanesti, sa le schimbe in valuta. Sigur ca daca se vand, se si cumpara, ca nu poti sa vinzi daca nu se cumpara, iar daca nu se cumpara, trebuie sa le tii in buzunar si sa astepti vremuri mai bune.
Dar daca se vand si se cumpara acum, s-a creat o tevatura, iar deprecierea leului a devenit mare (din cauza cererii mari de valuta n.r.). Daca BNR ar scoate prea multa valuta in aceste zile, cand piata internationala face presiune pe piata interna, ce s-ar intampla? Valuta ar fi in exces, leii investitorilor din piata ar fi in deficit, dobanzile ar urca, ROBOR-ul s-ar duce peste 5% sau peste 6% sau peste 7%. Interventia pe piata valutara e ca o operatie pe creier. Nu poti sa operezi pe creier fara sa te gandesti la consecinte.”
Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii
• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii
Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii