Creditarea a crescut nu datorita restrictiilor BNR din 2019, ci finantarilor acordate de banci firmelor

Autor:

Bancherul.ro
2018-12-03 22:23

Creditarea a crescut in luna octombrie nu datorita restrictiilor BNR privind gradul de indatorare a persoanelor fizice, care vor intra in vigoare de anul viitor, ceea ce ar fi determinat lumea sa se grabeasca sa prinda un imprumut in conditii mai bune, cum a aparut in unele articole din presa si cum au sustinut unii analisti bancari, ci avansului important la finantarilor acordate de banci firmelor.

Valoarea creditelor noi de consum in lei acordate de banci populatiei a fost in octombrie de 2 miliarde lei, cu doar 171 milioane lei (9,3%) peste nivelul din septembrie, dar sub valorile inregistrate in precedentele patru luni din acest an.

Volumul creditelor noi in lei pentru locuinte a fost 1,188 miliarde lei in octombrie, cu 117 milioane lei (11%) mai multe decat in luna precedenta, dar mai putine decat in lunile iunie si mai din acest an si la acelasi nivel din luna octombrie a anului trecut.

Nu se poate spune, asadar, ca exista o crestere vizibila a creditelor pentru populatie, in contextul noilor norme ale BNR privind limitarea gradului de indatorare pentru populatie la 40% din venituri, incepand din 1 ianuarie 2019.

In schimb, ceea ce a determinat o majorare importanta a volumului total de credite acordate de banci au fost finantarile acordate firmelor.

Astfel, valoarea creditelor noi in lei obtinute de companii de la banci s-a ridicat in luna octombrie la 2,7 miliarde lei, cu 443 milioane lei (19%) mai multe fata de luna precedenta, asadar un ritm de crestere dublu comparativ cu creditele de consum si pentru locuinte.

De asemenea, in plus fata de creditele noi in lei, firmele au mai obtinut si un volum important de credite noi in euro, in valoare de 316 milioane euro, in luna octombrie, fata de 272 milioane euro in luna precedenta.

Comparativ, creditele noi in euro pentru consum au insumat numai 17 milioane euro, iar creditele noi in euro pentru locuinte doar 20 milioane euro.

Pe parcursul acestui an, insa, stocul de finantari pentru firme a crescut de trei ori mai putin decat creditele acordate bancilor populatiei, pe fondul euforiei consumului, stimulat de politica fiscala, in special prin majorarile de salarii si pensii.

Stocul de credite acordate de banci gospodariilor populatiei s-a majorat cu 11,6 miliarde lei (9,6%) pe parcursul ultimului an, in perioada octombrie 2017-octombrie 2018, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In aceeasi perioda, finantarile pentru firme au crescut cu numai 3,9 miliarde lei (3,6%), de trei ori mai putin. (vezi aici detalii)

Comentarii

cosming

mda

Folositi PayPal si ati terminat cu "verificarile" si cu "bancile"... banii intra rapid in cont si fara comisioane f. mari :)

Idee

O idee

Verificarea IBAN -ului de către bănci ar putea fi realizată de cătră banci pe baza de CNP, in cazul persoanelor fizice si de CUI, in cazul persoanelor juridic. Astfel se poate efectua legatura intre numele titularului si IBAN. Doar dupa nume este dificil de realizat deoarece sunt multe situații cand numele este scris complet, dar CNP-ul so CUI-ul ar face conexiunea IBAN -nume. Aceste informatii sunt in baza de date a băncilor și s-ar putea realiza depinde acum si de dorinta băncilor.

AL

Info inutila

Daca banca nu are nicio obligatie sa verifice numele detinatorului unui contului IBAN, de ce platitorul este OBLIGAT sa mentioneze numele beneficiarului platii ?!? In caz contrar nu se poate efectua acea plata ... Cum ramane cu spalarea baniilor ?!? O faciliteaza astfel bancile ?!? Spălarea banilor este un proces prin care se dă o aparenţă de legalitate unor profituri obţinute ilegal de către infractori care, fără a fi compromişi, beneficiază ulterior de sumele obţinute. Este un proces dinamic, în trei etape, care necesită în primul rând - mişcarea fondurilor obţinute în mod direct din infracţiuni; în al doilea rând - ascunderea urmelor banilor pentru a se evita orice tip de investigatie; în al treilea rând - a disponibiliza banii pentru infractori, ascunzându-se din nou originea ocupaţională şi geografică a fondurilor.

PAGUBITUL

Multe obligatii pt clienti, putine pt banci

Acest articol din CGB se pare ca se regaseste la majoritatea bancilor, nu numai la Raiffeisen ... Marea majoritate a angajatilor bancilor (Raiffeisen, BCR, Transilvania, etc), atat cei din call center, cat si cei din agentii, sunt convinsi ca se verifica aceste informatie ... Daca angajatii bancilor nu cunosc acest lucru e putin probabil sa-l cunoasca clientii ... cand esti la banca ti se da un vraf de documente pe care nu ai timp sa le citesti dar pe care ti se spune ca este obligatoriu sa le semnezi daca vrei sa lucrezi cu ei, nici angajatii nu prea sunt in stare sa-ti explice CGB Recomandarea Raiffeisen este penibila: ce masuri interne sa implementeze o persoana fizica ?!? Bancile isi cunosc clientii care sunt infractori? Pana in prezent, Registrul Comertului nu a raspuns cand am solicitat datele de contact ale firmei iar cele de pe site-ul Ministerului de Finante sunt invalide ... Exista vreo institutie care poate proteja clientii aflatii in situatii similare ?!? Bancile solicita o multitudine de info clientilor lor ... in ce scop ?!? In schimb, clientii bancilor sunt complet descoperiti in astfel de situatii, nu li se ofera nicio informatie, decat recomandari inutile... Nu e mai sigur sa folosesti numerarul pt ca a-ti cunoaste cat mai bine clientul si sa renunti la serviciile bancilor ?!? Ne mai miram de ce in Romania se utilizeaza preponderent numerarul ...

PAGUBITUL

Multe obligatii pt clienti, putine pt banci

Acest articol din CGB se pare ca se regaseste la majoritatea bancilor, nu numai la Raiffeisen ... Marea majoritate a angajatilor bancilor (Raiffeisen, BCR, Transilvania, etc), atat cei din call center, cat si cei din agentii, sunt convinsi ca se verifica aceste informatie ... Daca angajatii bancilor nu cunosc acest lucru e putin probabil sa-l cunoasca clientii ... cand esti la banca ti se da un vraf de documente pe care nu ai timp sa le citesti dar pe care ti se spune ca este obligatoriu sa le semnezi daca vrei sa lucrezi cu ei, nici angajatii nu prea sunt in stare sa-ti explice CGB Recomandarea Raiffeisen este penibila: ce masuri interne sa implementeze o persoana fizica ?!? Bancile isi cunosc clientii care sunt infractori? Cum procedeaza cand li se comunica ca beneficiarul platii este un infractor? Se spala pe maini cu art. 4.1.2 ... Pe nunele acestei persoane, George Adrian Toader sunt deschise mai multe dosare penale pentru aceeasi metoda de fraudare dar la banci diferite ... Pana in prezent, Registrul Comertului nu a raspuns cand am solicitat datele de contact ale firmei iar cele de pe site-ul Ministerului de Finante sunt invalide ... Exista vreo institutie care poate proteja clientii aflatii in situatii similare ?!? Bancile solicita o multitudine de info clientilor lor ... in ce scop ?!? In schimb, clientii bancilor sunt complet descoperiti in astfel de situatii, nu li se ofera nicio informatie, decat recomandari inutile... Nu e mai sigur sa folosesti numerarul pt ca a-ti cunoaste cat mai bine clientul si sa renunti la serviciile bancilor ?!? Ne mai miram de ce in Romania se utilizeaza preponderent numerarul ...

EU

CGB persoane fizice Raiffeisen

Editia din 25 05 2018 are 43 de pagini... Cati clienti cunosc toate prevederile din aceste pagini? CGB celorlalte banci sunt similare ... Daaca nici la banca nu mai ai certitudinea unor plati sigure, atunci unde ?!?

abcde

Traficant de droguri ?!?

Apropos de "verificare partenerilorcontractuali" sugerata de banca: Oare este vorba despre aceeasi persoana din dosarul de mai jos? https://www.jurisprudenta.com/dosare-procese/2017/5484q62q2017-62/ Daca raspunsul e pozitiv, cum ramane cu raspunderea bancilor ?!?

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii