Cum au facut bancile profitul record de 7 miliarde lei

Autor:

Bancherul.ro
2018-11-23 00:53

Profitul brut record in valoare de sapte miliarde lei inregistrat de sectorul bancar la finalul trimestrului trei din 2018 s-a datorat, in principal, reducerii riscului de credit, adica a provizioanelor constituite pentru creditele neperformante, dar si cresterii profitului operational, datorita incasarii mai multor dobanzi, de pe urma unui volum mai mare de credite acordate, cu dobanzi in urcare.

Profitul net al sectorului bancar la sfarsitul trimestrul trei din 2017 a avut o valoare de 5,742 miliarde lei, cu 1,6 miliarde lei (41%) peste castigul net de doar patru miliarde lei inregistrat in aceeasi perioada a anului precedent.

Impozitul pe profit achitat statului de banci a fost de 1,2 miliarde lei, in primele noua luni din acest an.

Principala sursa de crestere a profitului a fost diminuarea substantiala a ajustarilor pentru deprecierea creditelor, conform normelor Autoritatii Bancare Europene (provizioanele pentru creditele neperformante), de la 12,6 miliarde lei in septembrie 2017 la 9,2 miliarde lei in septembrie 2018, asadar cu 3,3 miliarde lei (26%), mult mai mult decat valoarea cresterii profitului net.

Si profitul operational al sectorului bancar a crescut cu 1 miliard de lei fata de anul trecut, de la 6,3 la 7,3 miliarde lei, datorita veniturilor mai mari obtinute din dobanzile aferente creditelor acordate clientilor persoane fizice si firme.

Astfel, veniturile din dobanzile la creditele acordate de banci au crescut cu 2,4 miliarde lei (24%), in timp ce cheltuielile cu dobanzile platite pentru depozitele clientilor s-au majorat cu numai 0,4 miliarde lei (30%).

Veniturile din comisioanele pentru diverse operatiuni bancare au stagnat fata de anul precedent.

Un numar de 27 de banci au fost profitabile la finalul T3, acelasi numar ca anul trecut. In schimb, numarul bancilor cu pierderi a scazut de la 9 la 8.

Creditele la valoarea bruta (inclusiv provizioane) acordate de banci clientilor au crescut cu 12 miliarde lei (4,8%) fata de anul precedent.

Valoarea totala a expunerilor la risc a crescut pe parcursul ultimului an cu 16 miliarde lei (8%), in timp ce activele totale nete au avansat cu 39 miliarde lei (9,6%).

Bancile si-au imbunatatit nu doar profitabilitatea si volumele de active, ci si rata de solvabilitate (19,97% in septembrie 2018, de la 18,98% in septembrie 2017) si rata creditelor neperformante, in scadere de la 7,96% la 5,56% in acelasi interval.

Ajustarea retelei teritoriale a continuat: numarul unitatilor bancare a scazut cu 108 pe parcursul ultimului an, la 4,474 in total, in timp ce numarul angajatilor a crescut cu 293 de persoane, la un total de 55.250.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii