Dobanzile practicate de banci pentru depozitele si creditele noi in lei au scazut din nou in septembrie, la fel ca in august, dupa ce Banca Nationala a Romaniei (BNR) a suspendat ciclul de crestere a ratei de referinta si a furnizat bancilor lichiditati pe termen scurt, determinand reducerea indicelui ROBOR.
Dobanzile la depozitele noi in lei au scazut la 2,06% in septembrie, de la 2,12% in august si 2,25% in iulie, in timp ce dobanzile la creditele noi in lei au coborat la 7,27%, de la 7,43% in august.
Marja de catig a bancilor (diferenta dintre dobanzile la depozite si cele la credite) a scazut la 5,21% in septembrie, de la 5,31% in luna august.
In septembrie au scazut atat dobanzile la creditele noi pentru populatie, cat si cele pentru finantarile firmelor.
Astfel, dobanda medie la creditele noi in lei pentru populatie s-a diminuat la 8,34% in septembrie, de la 8,51% in august.
In cazul finantarilor noi in lei pentru firme, dobanda medie a scazut la 5,88%, de la 6,02%.
La creditele noi in lei pentru consum, dobanda medie este in scadere pentru a patra luna consecutiv: de la 11% cat era in luna mai, Dobanda Anuala Efectiva – DAE, indicatorul pentru costul total al unui imprumut, incluzand atat dobanda, cat si comisioanele, a scazut la 10,98% in iunie, 10,95% in iulie, 10,92% in august si 10,79% in septembrie.
DAE la creditele noi in lei pentru locuinte a coborat la 6% in septembrie, de la 6,03% in luna precedenta, fiind prima scadere dupa patru luni consecutive de crestere.
Pe parcursul ultimului an, DAE la creditele noi in lei pentru consum a crescut cu 0,76 puncte procentuale, de la 10,03% in septembrie 2017 la 10,79% in septembrie 2018.
DAE la creditele imobiliare a inregistrat, insa, in acelasi interval, o crestere de peste doua puncte, de la 3,96% la 6%, din cauza cresterii abrupte a ROBOR la 3 luni, indicele care sta la baza modificarii dobanzii variabile la creditele Prima Casa.
Dat fiind ca cele mai multe credite pentru consum in lei se acorda cu dobanda fixa, pe o perioada de pana la 5 ani, dobanda la aceste imprumuturi a avut o crestere mult mai mica.
Scaderea dobanzilor la credite sau mai bine spus plafonarea acestora, survine dupa ce BNR a decis, in ultimele trei sedinte de politica monetara, din iulie, august si octombrie, sa nu mai creasca rata de referinta, pe care a dus-o la 2,5% in luna mai.
ROBOR la 3 luni a crescut cu cu 1,3 puncte procentuale in acest an, de la 2% in ianuarie 2018, la 2,85% la inceputul lunii iunie si 3,31%, in prezent.
Analistii bancilor se asteapta ca BNR sa mentina dobanda de referinta si in noiembrie, astfel ca este de asteptat ca dobanzile la credite sa ramana si ele la aceleasi niveluri pana la finalul anului.
Ramane de vazut daca tendinta de majorare a dobanzilor la depozite va continua sau nu.
Nu există comentarii pentru această știre.
TBI Bank, înregistrată în Bulgaria, dar cu afaceri majoritare în România, deținută de grupul 4finance din Letonia, controlat anterior de rusul Oleg Boiko, a fost vândută fondului de investiții Advent,... detalii
Banca Transilvania finanțează cu 28 de milioane de euro compania Simtel, unul dintre liderii energiei regenerabile din România, pentru finalizarea unui parc fotovoltaic în Giurgiu, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii
Banca Centrala Europeana (BCE) a scazut dobanda de referita (deposit rate - facilitatea de depozit) cu un sfert de punct, la 2,25%, ca efect al razboiului comercial declansat de presedintele... detalii
"Consumatorii să fie atenți la câteva lucruri: Dacă rambursează doar suma minimă de plată la un card de credit, vor plăti dobândă, însă dacă vor plăti rata întreagă din luna... detalii