BRD a fost amendata cu 15.000 de lei de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) pentru ca si-a facut reclama inselatoare la credite, prin prezentarea unor avantaje ale respectivului imprumut, precum asigurarea, care de fapt este inclusa in costul acestuia, asa-zisul avantaj fiind de fapt platit din buzunarele clientilor.
Astfel, intr-o reclama la creditul de consum Expresso, BRD isi prezinta, printre avantajele imprumutului, si asigurarea ofera in cazul in care clientii nu-si pot achita ratele: “Siguranta – cum poti sta linistit pe toata durata creditului: Ești în siguranță pe întreaga perioadă de creditare prin încheierea unei asigurări de viață care îți oferă ție și familiei tale protecție în cazul unor evenimente neprevăzute (șomaj, incapacitate de muncă, invaliditate totală sau deces). Polița se încheie în momentul semnării contractului de credit pe întreaga perioadă de creditare.”
ANPC a descoperit insa ca incheierea unei asigurari de viata este obligatorie pentru obtinerea unui imprumut, prima de asigurare fiind achitata de beneficiarul creditului si reprezinta 0,09% pe luna din soldul creditului.
Protectia consumatorului a constatat ca prin reclama facuta la acest credit de BRD, ”consumatorul mediu, cu venituri reduse și sub emoția psihică a pierderii locului de muncă sau a producerii unor evenimente neprevăzute independente de voința lui, este atras de reclama prin care banca ofera siguranta pentru creditele acordate. Siguranța este prezentată ca un avantaj oferit clientului, deși această siguranță este plătită din buzunarul consumatorului, nefiind un avantaj oferit de bancă.”
BRD a contestat in justitie sanctiunea ANPC insa judecatorii au confirmat, printr-o decizie definitiva, cele constatate de autoritatea pentru protectia consumatorilor.
„Instanța apreciază că, în acest caz concret, se probează săvârșirea de către BRD a faptei contravenționale prevăzute de art. 6 alin 1 lit b din Legea 363/2007, mesajul publicitar lansat de bancă prin această campanie fiind susceptibil să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, fie îl determină, fie este susceptibil a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o.”
BRD a obtinut, in schimb, de la judecatori, injumatatirea amenzii primite de la ANPC, la 7.500 de lei.
Reclamele inselatoare, specialitatea BRD
Reclamele inselatoare sunt o specialitate a BRD. In prezent, banca isi face reclama la credite promovandu-si o dobanda mult mai mica decat in realitate, fiind valabila doar in anumite conditii.
Astfel, BRD isi face reclama la creditul Expresso pentru refinantare, afisand o dobanda fixa de 8,25%, dar langa care este plasat un asterisc, pe care-l regasim aproape invizibil, sub dobanda de-o schiopa, cu urmatoarea fraza explicativa: “Refinantarea creditelor de la alte banci, printr-un credit Expresso de peste 35.000 lei. Promotie valabila 01 august – 31 decembrie 2018.”
Asadar, dobanda de 8,25% este valabila doar pentru refinantarile de la alte banci si doar pentru creditele cu valori de peste 35.000 de lei. (vezi aici detalii)
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii