ING Bank isi face reclama inselatoare la cardul cu “zero comisioane la orice ATM din lume daca vii cu salariul la ING”.
Pentru ca banca nu spune ca nu e suficient sa-ti incasezi lunar salariul pe cardul ING, pentru a putea retrage bani fara comisioane de pe card, fiind necesara inca o conditie: sa faci cel putin o plata pe luna cu cardul (plata cu cardul in magazin sau online, plata unei facturi sau un transfer in lei din internet banking / Self’Bank catre alte conturi decat cele proprii).
Aceasta conditie apare doar in dreptul celebrei stelute din reclamele TV, scrisa cu litere de-o schioapa, in subsolul ecranului, sau in a doua pagina a site-ului bancii.
Prezentarea incompleta a conditiilor de utilizare a cardului ING poate pune clientii bancii in situatia de a plati comisioane, fara ca acestia sa cunoasca motivele, stiut fiind ca exista multa lume care nu citeste un contract inainte sa-l semneze si nu se informeaza mai mult decat aude in reclame.
Astfel, clientii ING care doar isi incaseaza salariul pe cardul bancii, dar nu-l folosesc pe parcursul unei luni pentru efectuarea vreunei plati, ci doar pentru retrageri de bani de la bancomate, vor achita urmatoarele comisioane:
– 3 lei pentru retragerile de numerar la ATM-urile ING si ale altor banci din Romania
– 18 lei pentru retragerile de numerar la ATM-urile altor banci din strainatate
ING si-a concentrat, de-a lungul ultimilor ani, strategia de crestere a numarului de clienti prin atragerea acestora de la alte banci, prin oferta de incasare a salariului, cu beneficiul de a beneficia de comisioane reduse sau chiar 0 la utilizarea cardului.
In acest scop, banca olandeza a introdus, in premiera pe piata romaneasca, serviciul de portare a salariului din contul altei banci, prin intermediul aplicatiei de online bankig Home Bank.
Doar doua banci au mai luat exemplul ING – Libra Internet Bank si OTP Bank, care ofera si ele clientilor posibilitatea de a transfera bani, gratuit, de pe cardurile altor banci, in conturile proprii.
Dar daca in anii precedenti oferta ING pentru carduri cu costuri reduse avea o singura conditie, incasarea salariului lunar sau a altor sume cu valori de minim 700 de lei, acesteia i s-a adaugat recent inca una, cea privind efectuarea unei plati lunare.
ING incearca, astfel, sa-si sporeasca numarul de tranzactii efectuate de clienti cu cardul, tranzactii care aduc venituri bancii, intrucat aceasta incaseaza un comision de la comercianti pentru fiecare plata facuta de clientii sai, pe cand la retragerile de bani de la ATM-uri, ING plateste comision bancilor de la bancomatele carora clientii ING retrag bani.
De aceea, ING ar trebui sa-si informeze corect, respectiv complet, pe potentialii clienti, in cadrul reclamelor referitoare la oferta de 0 comisioane daca vin cu salariul la banca, astfel incat acestia sa stie ca aceasta nu este singura conditie.
Cu atat mai mult cu cat ING practa o reclama inselatoare si in cazul reclamelor la credite, prin afisarea unei dobanzi mai mici decat cea reala si neprezentarea costului total al unui imprumut, care incude atat dobanda, cat si comisioanele, reflectat de Dobanda Anuala Efectiva – DAE. (vezi aici detalii)
ACTUALIZARE
Articolul a fost actualizat in 19.10.2018 cu opinia primita de la ING:
Spotul care ruleaza pe ecrane vorbeste despre comisioane la orice bancomat daca vii cu salariul la ING. Spre exemplu aici.
Insa cartonul de final mentioneaza conditiile in care aceste comisioane zero sunt valabile: la incasari lunare de minimum 700 de lei si cel putin o plata pe luna (plata cu cardul in magazin sau online, plata unei facturi sau un transfer in lei de internet banking / self’Bank catre alte conturi decat cele proprii).
Toate aceste informatii sunt clar exprimate clientilor atunci cand fac deschiderea de cont in fata unui agent ING si in contract, care contine comisioanele aplicabile.
Informatia este deasemnea disponibila si pe site.
Insa este foarte important sa tinem cont ca acesta este si comportamentul clientilor ING in proportie covarsitoare.
Clientii ING sunt responsabili pentru aproximativ 50% din tranzactiile online sau la POS din Romania, fiind utilizatori ai serviciilor de e-commerce sau platilor la POS.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii