Zaplo, unul dintre cele mai mari IFN-uri de credite online, iese din piata, din cauza restrictiilor BNR

Autor:

Bancherul.ro
2018-10-09 22:17

Zaplo, unul dintre cele mai mari IFN-uri de credite online in Romania, infiintat in 2015, detinut de grupul leton 4finance, care a cumparat in 2016 si TBI Bank, a anuntat ca din luna august a stopat acordarea de noi credite online si intentioneaza sa se retraga de pe piata.

Un alt IFN de credite online, Mindi.ro, a fost radiat recent de BNR, aceeasi decizie fiind luata si in cazul unui IFN din Deva, Omega Top. (vezi aici detalii)

Masura a fost determinata de restrictiile impuse de autoritati, a precizat grupul din Letonia, fondat in 2008 si prezent in 17 tari europene. Aceeasi decizie a fost luata si in cazul filialei din Georgia, tot in urma restrictiilor impuse de autoritati.

“Reglementarile din piata creditului de consum din Romania au fost intarite din acest an si au devenit tot mai impredictibile. De aceea, am decis sa ne concentram pe operatiunile bancare prin intermediul TBI Bank”, a raspuns seful relatiei cu investitorii din cadrul grupului 4finance, James Etherington, la intrebarea Bancherul.ro.

Este vorba de modificarile aduse de BNR Regulamentului 20/2009, intrate in vigoare in urma cu un an, la 1 octombrie 2017, care obliga IFN-urile care acorda credite cu dobanzi foarte mari sa-si majoreze de 10 ori capitalurile.

Astfel, regulamentul impune cresterea de 10 ori a capitalului pe care un IFN trebuie sa-l detina in cazul in care acorda credite cu DAE peste plafoanele stabilite de BNR: 200% pe temen de maxim 15 zile, 100% pe periode intre 16 si 90 de zile sau 32,5% pe termen de peste 90 de zile.

BNR ofera si un exemplu privind cerinta suplimentara de capital: la fiecare 100 de lei imprumutati la o DAE peste pragurile impuse, IFN-urile trebuie sa asigure un capital de 67 lei, adica 67% din valoarea creditului. (vezi aici detalii)

De asemenea, IFN-urile care acorda credite cu dobanzi peste plafoanele stabilite in Regulamentul BNR vor fi trecute din Registrul General al IFN-urilor, unde se afla acum majoritatea acestora, fiind doar monitorizate, in Registrul Special, unde BNR le va si supraveghea, cum procedeaza si cu bancile. 

Seful Patronatului IFN-urilor care acorda credite online, Ionut Stan, care conduce si Viva Credit, a declarat ca restrictiile BNR nu vor determina scaderea dobanzilor, intrucat nivelul acestora este cel corect.

Asa s-a si intamplat: IFN-urile nu au scazut dobanzile, in ciuda restrictiilor BNR. (vezi aici detalii).

Zaplo, de exemplu, a mentinut DAE la peste 3.000% pe an, preferand, iata, sa iasa de pe piata decat sa reduca dobanda.

In acelasi timp, Parlamentul discuta un proiect de lege pentru plafonarea dobanzilor la credite.

Strategia de iesire din piata

Subsidiara 4finance din Georgia va fi inchisa pana la finalul acestui an, in timp ce in cazul Romaniei, inca se analizeaza sustenabilitatea functionarii Zaplo.

Paul Goldfinch, directorul financiar (CFO) al grupului 4finance, a explicat ca strategia de exit din Romania si Georgia presupune intr-o prima faza intreruperea acordarii de noi credite, cu acordarea de refinantari (prelungiri ale perioadei de creditare) pentru clientii existenti, pana cand acestia nu vor mai dori innoirea creditelor, astfel ca portofoliul de imprumuturi se va reduce in mod natural.

In acelasi timp, a adaugat Goldfinch, exista si posiblilitatea de vanzare a portofoliilor de credite si de credite neperformante detinute, in conditii avantajoase.

Subsidiarele din Romania si Georgia genereaza doar 4% din totalul veniturilor din dobanzi ale grupului 4finance si “foarte putin” din profitul total, decizia de retragere din cele doua tari fiind luata pentru a proteja dezvoltarea grupului.

Rata creditelor neperformante (NPL) in cazul imprumuturilor online este de 22% la nivelul grupului 4finance, mentinandu-se stabila. In cazul TBI Bank, rata NPL a crescut insa la 16,6%, din cauza creditelor de consum acordate de TBI Credit Romania in al doilea semestru din 2017, a precizat grupul leton.

TBI Credit este un IFN care acorda credite de consum in principal in magazine si prin agenti, dobanzile fiind mult mai mari decat creditele bancare, dar mult mai mici decat la creditele online.

Conform exemplului de pe site-ul TBI Credit, “pentru un credit de nevoi personale in valoare de 14.000 Lei, rambursat in 48 luni, rata anuala a dobanzii este 30% (fixa pe toata durata contractului), comisionul de analiza a dosarului (finantat de creditor), este de 270 lei, rata lunara este de 513,81 lei, valoarea totala platibila este de 24.662,67 lei si dobanda anuala efectiva (DAE) este de 36,06%.”

Grupul 4finance a raportat pierderi in Romania pentru anul financiar 2017.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii