Liviu Voinea, viceguvernator BNR - Discurs cu ocazia deschiderii anului universitar la Universitatea din Craiova

Autor:

Bancherul.ro
2018-10-01 15:30

Doamnă Prim-Ministru,

Doamnă Ministru,
Domnule Rector,
Onorată asistență,

Mulțumesc domnului Rector Cezar Spânu pentru invitație. Îmi face o deosebita plăcere să fiu aici, în primul rând pentru ca tatăl meu era oltean, de lângă Turnu Severin, și eu mă consider oltean prin această legatură de sânge.

Este o onoare să mă adresez dumneavoastră la deschiderea anului universitar, atât în calitate de Viceguvernator cât mai ales de profesor de economie.

Laureatul premiului Nobel pentru economie Jean Tirole se întreba, în binecunoscuta sa lucrare “Economia binelui comun”: La ce folosesc economiștii? Ce fac ei în mod concret? Ce influență au ei asupra societății?

Sintetizând răspunsul pe care îl oferă Tirole în cartea sa, economistul este un intelectual public: o profesie științifică, într-o perioada de neîncredere în toate științele care se pretind exacte, un om de știință căruia interacțiunea cu sectorul privat îi poate schimba modul de gândire, dar un om de știință care trebuie să avanseze cunoașterea în scopul binelui comun.

O anecdotă reală spune că un profesor faimos de economie se întoarce după 30 de ani în fosta sa universitate și cere să vadă cum mai arată un examen de economie, ca să observe ce s-a schimbat între timp. I se arată testul și profesorul exclamă uluit: „Dar nu s-a schimbat nimic, sunt exact aceleași întrebări ca în urmă cu 30 de ani!” Da, vine și replica, dar acum sunt cu totul alte răspunsuri.

Economia nu este o știință exactă, ci este o știință socială, supusă și ea schimbărilor de paradigmă și de context. Poate cel mai mare economist al secolului XX, John Maynard Keynes spunea: “Dificultatea nu o constituie ideile noi, ci debarasarea de ideile vechi”.

Aceasta este practic definiția blocajului ideologic, pe care vă invit să îl depășiți. Gândiți dincolo de dogmatism, dar evitați și tentația populismului.

Și pentru că în sală nu sunt doar studenți la științe economice sau profesori de economie, ci reprezentanți ai unui spectru larg de discipline, folosesc această oportunitate pentru a clarifica unele nelămuriri din spațiul public, răspunzând la întrebarea: La ce folosește Banca Națională? Ce face concret Banca Națională? Ce influență are ea asupra societății?

Banca Națională a României a fost creată acum 138 de ani ca o expresie a capitatului românesc. Și ea, și funcțiile ei, au evoluat în timp, odată cu societatea. Obiectivul fundamental este asigurarea stabilității prețurilor. Criza globală a evidențiat importanța unei noi sarcini pentru băncile centrale: stabilitatea financiară. Stabilitatea prețurilor și stabilitatea financiară conduc la stabilitatea cursului de schimb.

Așadar, Banca Națională apără stabilitatea prețurilor, stabilitatea financiară, și stabilitatea cursului de schimb. În ce privește stabilitatea prețurilor, avem o țintă de inflație de 2,5% +/-1%. Această țintă a fost atinsă în 2017, când inflația a fost de 3,3%, și va fi atinsă și în 2018, când estimăm că va fi, la sfârșitul anului, 3,5%, pentru a se reduce spre 3% în 2019. În 2018, pentru a menține stabilitatea prețurilor a fost nevoie până acum de 3 creșteri de dobândă, de la 1,75 la 2,5 – dar acesta este un cost de oportunitate necesar pentru păstrarea credibilității cursului de schimb.

În ce privește stabilitatea financiară, vă rog să rețineți trei lucruri. În primul rând, suntem una dintre puținele țări europene care nu au utilizat bani publici pentru salvarea băncilor după 2008. Rata creditelor neperformante a scăzut în ultimii 4 ani de la 22% la 5,7%, în apropierea mediei europene. În sfârșit, solvabilitatea este foarte ridicată în sectorul bancar – băncile au mai mult decât dublul cerințelor minime legale de capital. Iar în ce privește stabilitatea cursului, indicatorii relevanți sunt volatilitatea scazută a cursului de schimb, și nivelul adecvat al rezervelor internaționale (peste 30 miliarde de euro, de peste 30 ori mai mult decât în urmă cu 20 de ani).

BNR elaborează şi aplică politica monetară; autorizează, reglementează şi supraveghează instituţiile de credit; promovează şi monitorizează buna funcţionare a sistemelor de plăţi; emite bancnote şi monede; administrează rezervele internaţionale; acționează ca împrumutător de ultimă instanță: banca băncilor comerciale.

Ce nu face BNR? Nu calculează ea inflația (ci INS), nu stabilește ea cursul (acesta e stabilit de piață într-un mecanism de flotare controlată, BNR doar îl comunică), nu stabilește ea ROBOR-ul (acesta este stabilit de tranzacțiile inter-bancare, iar BNR doar calculează media). Mai mult, protecția consumatorilor nu este în sarcina noastră, potrivit legii, ci în sarcina ANPC, deși în opinia mea protecția consumatorilor este strâns legată de stabilitatea financiară și ar trebui să revină unei autorități de supraveghere financiară, poate chiar BNR.

Potrivit legii, Banca Națională este independentă, și așa trebuie să fie pentru a-și putea îndeplini mandatul. Nu primim bani de la buget, ci plătim un impozit pe profit de 80%, și este normal să fie așa. Profitul băncii provine în principal din administrarea rezervei, din emisiunea de bancnote și monede și din împrumuturile acordate băncilor comerciale. O parte din rezerva de aur este ținută în străinătate, la Londra, și este bine că este așa, pentru a nu se repeta episoade precum 1917 sau 1952 când rezerva a fost transferată sub presiunea războiului sau confiscată.

BNR este independentă, dar asta nu înseamnă că ea nu dă socoteală. Prezentăm Parlamentului în luna iunie Raportul Anual, prezentăm opiniei publice de 2 ori pe an Raportul asupra Stabilității Financiare și de 4 ori pe an Raportul asupra Inflației. Toate aceste materiale și multe alte informații sunt disponibile pe site-ul nostru www.bnro.ro pe care veți găsi începând de mâine și lansarea a două noi concursuri de recrutare pentru tineri absolvenți de facultate (Programul Tinerii Specialiști), respectiv pentru românii care lucrează în sectorul financiar în străinătate și doresc să se întoarcă în țară (Programul Brain Regain). Vă invit să consultați aceste materiale, să vă documentați în permanență, să aplicați pentru programele noastre și să vă formați o fundație educațională solidă, pentru că doar aceasta poate asigura succesul într-o societate care îmbrățișează valorile europene și euro-atlantice.

Vă mulțumesc și vă urez succes în noul an academic.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Opinie

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii

Dobanda la euro ar putea scadea de la 3% la 1,5%, in 2025

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii

Creditare iresponsabila promovata de un broker

„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii

Inflatia este si consecinta cresterii salariilor

Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii