Cand vor renunta bancile la reclamele cu stelute, adica inselatoare?

Autor:

Bancherul.ro
2018-09-23 21:39

Unele banci aniverseaza 10 ani de la izbucnirea crizei din 2008 facandu-si reclama inselatoare la credite, afisand dobanzi mai mici decat costul real al unui imprumut, exprimat prin Dobanda Anuala Efectiva (DAE).

BRD este una dintre bancile care-si pacaleste potentialii clienti.

Banca franceza isi face reclama la creditul Expresso pentru refinantare, afisand o dobanda fixa de 8,25%, dar langa care este plasat un asterisc, pe care-l regasim aproape invizibil, sub dobanda de-o schioapa, cu urmatoarea fraza explicativa: “Refinantarea creditelor de la alte banci, printr-un credit Expresso de peste 35.000 lei. Promotie valabila 01 august – 30 septembrie 2018.”

Asadar, dobanda de 8,25% este valabila doar pentru refinantarile de la alte banci si doar pentru creditele cu valori de peste 35.000 de lei.

Dobanda de 8,25% mai este valabila, aflam tot din josul paginii cu reclama, si in cazul celor care obtin un credit nou de consum impreuna cu un card de credit si daca se incaseaza salariul intr-un cont al BRD.

Tot cu litere mici dezvaluie BRD si care este DAE pentru dobanda de 8,25%: cu peste doua puncte mai mare, respectiv 10,28%.

BRD nu spune insa care sunt costurile creditului si in conditii normale, adica si pentru creditele refinantate de la BRD, pentru sume mai mici, in cazul neincasarii salariului la banca si daca nu ai si card de credit.

Banca plaseaza doar un link cu tarife si comisioane, din care aflam urmatoarele:

Pentru credite mai mici, dobanda este cu 1 sau 2 puncte mai mare, adica 9,25% (credite intre 15.000 si 35.000 lei) sau 10,25% (2.000-15.000 lei).

Pentru credite obtinute de clienti care nu-si incaseaza salariul la BRD, dobanda porneste de la 9,71% si ajunge la 12,06% pentru creditele mai mici.

BRD nu prezinta, insa, in documentul cu tarife si comisioane, si nivelul DAE pentru dobanzile valabile in afara conditiilor prezentate in reclama, ceea ce este, evident, incorect.

Din calculatorul de credite disponibil pe site aflam insa ca DAE la un credit standard, de 5.200 de lei pe 2 ani, fara conditii speciale, depaseste 20% pe an, mai exact 20,63.

Daca ar juca corect, BRD ar trebui sa afiseze, alaturi de dobanda, si DAE, atunci cand isi face reclama. Iar daca ar vrea sa dea exemplu de cinste, atunci banca franceza ar publica si dobanzile si DAE aferente creditelor standard, nu doar celor in conditii speciale. Si daca, in sfarsit, ar fi o banca cinstita si onorabila, atunci ar publica si exemple de dobanzi si DAE pentru toate tipurile de imprumuturi, de la cea mai mica pana la cea mai mare.

La ING nu sunt nici macar stelute

ING Bank isi face reclama la creditul ipotecar, afisand, pe site-ul propriu, ing.ro, o “super dobanda” de 5,39%, care nu are nici macar steluta, indiciul ca ceva nu e in ordine cu respectiva cifra.

In pagina de prezentare a creditului insa, aflam ca este vorba de o dobanda promotionala “de la 5,39%”, valabila in cazul incheierii unei asigurari de viata NN Asigurari de Viata S.A.

Este prezentat si un exemplu de calcul, in care apare o DAE de 6,36%, insa in subsolul paginii, cu litere mici, se arata ca “in ipoteza de calcul s-a considerat ca imprumutatul indeplineste criteriile pentru a i se aplica comisionul de administrare cont curent in valoare de 0 lei, daca in cont sunt incasate venituri recurente si contul este utilizat pentru plati sau transferuri”.

ING nu este corecta si nu arata care este dobanda la credit daca nu se incaseaza veniturile intr-un cont al bancii.

Nici macar un link catre un documente cu toate costurile unui credit nu exista. Din acesta, aflat intr-un alt loc pe site-ul bancii, aflam ca dobanda de 5,39% are inca o conditie, neprecizata pe pagina creditului: este valabila doar pentru credite cu valori de peste 400.000 de lei, pentru cele mai mici dobanda fiind mai mare, respectiv 5,69%.

Pentru creditele fara asigurare de viata, dobanda ING urca la 5,99%, pentru valori mai mici de 400.000 de lei, iar DAE este prezentata ca fiind 6,61%, cu precizarea ca “la calculul DAE s-a avut in vedere un credit de 550.000 lei acordat pe 30 de ani”, asadar la o valoare mai mare decat cea de 400.000 de lei pentru care este valabila dobanda de 5,99%.

Cu alte cuvinte, ING Bank a calculat o DAE la un credit de 550.000 de lei, pentru un credit de maxim 400.000 de lei!

Haosul din prezentarea costurilor unui credit este un indiciu nu doar pentru o reclama incorecta si inselatoare, dar si o potentiala sursa de abuzuri.

Comentarii

Dana Stamatoiu

BCR pozitie de forta nejustificata la un prestator de servicii

Asa este, bancile abuzeaza in continuare. Desi sunt un prestator de servicii (mai putin in cazul in care ai un credit ceea ce nu este cazul), in loc sa serveasca au acel comportament teribil de non-business, forcing, tipic unui serviciu IMPUS si nu cu adevarat concurential. De exemplu, in loc sa SOLICITE date sau sa viziteze clientii corporate, ii pun pe acestia sa faca o "CERERE" de actualizare date. Pe bune? Cine cere asa ceva? Nu cumva este motivul pentru care sunt angajati la banca acei ACCOUNTI? Sa intretina relatii si date? Pai cere clientul sa-i dea bancii informatii care oricum sunt publice (vezi recom si mfinante?) Exista vreo banca comerciala cu servicii decente in Romania care sa inteleaga ca "serviciul bancar" trebuie sa fie "serviciu" si nu obligatie de partid pt. client? Sau devenim toti clienti ai bancilor din UE ca sa scapam de mizeria locco? Ce fac toti acei middle management / top management care ar trebui sa se ocupe si de clientela nu numai de raportari? Ati uitat precum bugetarii de unde vin banii ? De la clienti.

Thobescu Theodor

Abuz de drept al băncilor dar numai contra Românilor

Și mie ING mă amenință că îmi blochează contul dacă nu mă duc la notar să declar că nu s-a schimbat nimic. În sec 21 sînt atît de incompetenți încît nu poți da această declarație în fața ofițerului de cont, după ce acesta te identifică. Habar nu au că poți trimite o declarație semnată de tine digital sau să teimiți niște documente scanate. În olanda nu există așa ceva. Dar olanda ne interzice intrarea în schenghen și ing firmă de naționalitate olandeză își bate joc de cetățenii români umilindu-i și punîndu-i pe drumuri dar fără a fi capabili să indice exact articolul de lege care le dă dreptul să încalce Constituția României, nu că așa zice timmerman, că nu avem dreptul la Constituție, să scrie negru pe alb și să semneze precizînd art. din ce lege le dă dreptul să îmi confiște banii proprietatea mea. Dar statul român și bnr tac mălc să nu supere sultanul de la bruxelles. O să îmi mut contul la altă bancă cu agajați mai destupați la minte nu rămași în sec. 18. O zi frumoasă să aveți.

Bogdan IONITA

REGULAMENT STUPID FACUT DE UN BIROCRAT

Daca intervin schimbari in datele personale este obligat sa le anunti la banca. Ce s-a gandit trogloditul? De ce restul sa stea linistiti? Sa vina si cei care nu au modificat! Muncim, muncim....

Tanasescu Viorel

Ing si actualizarea datelor firmei

Ca de obicei probleme la ING privind reactualizarea datelor firmei. Din 2011 nu am modificat nimic in dosarul juridic al firmei si cu toate astea nu se poate da o declarative tip in fata ofiterului de cont ci te pun pe drumuri cu o sumedenie de acte dupa tine. In cazul meu au refuzat reactualizarea datelor deoarece nu am o hotarare AGA pe formularul lor iar in cea din actele firmei se mentioneaza (la fel ca si in Actul constitutive Actualizat) ca sunt administrator cu puteri depline. Cei de la Ing vor sa fac alta pe care sa scrie ca sunt administrator cu puteri depline prin delegare!!! Stupid dar nu am ce face decat sa imi desfiintez contul. Firma lucreaza aproape zilnic cu banca, deci nu e in lipsa de activitate vizibila si desi mi s-a spus telefonic ca e necesar sa aduc doau Certificatul de Inregistrare si CI la Ing office Titulescu s-a dovedit cainformatia era falsa. Vor, illegal si abuziv, mult mai multe documente pe motiv ca asa cere BNR. Oare nu ar fi simplu sa ceara de la ONRC date despre firma? Ca mi se pare o sursa mult mai credibila decat discutia formala cu Administratorul . Daca sunt firme care eludeaza in vreun fel legea cu siguranta nu sunt blocate de privirea feroce a operatorului de la ghiseu.

Dan

Ing

Incompetenti! Primesc email de la ei sa imi updatez datele personale. Si SMS. Mi se spune ca pot sa o fac la sucursala sau prin Homebanking. Caut pe Homebanking ...nimic... II sun...mi se spune ca prin aplicatie numai persoanele fizice pot face actualizari nu si PFA. Uite cum am pierdut 30 de minute pentru ca idiotii de la ING sunt incapabili sa faca diferenta intre persoane fizice si PFA (sau societati etc) si trimit acelasi mesaj la toata lumea. Le explic la telefon ca sunt plecat din tara...si ca nu pot sa ajung la sucursula. Mi se zice ca nu au solutii. Nu stiu in Europa sa existe asa ceva. Cel putin nu pe unde sunt eu!

Cristian FUMU

SUB PRETEXTUL ACTUALIZARII DE DATE PERSONALE CLIENTUL ESTE OBLIGAT SA RECUNOASCA MODIFICAREA NORMELOR INTERENE CA UN ACT ADITIONAL LA CONTRACT

ATENTIE! RAIFFEISEN BANK ! SUB PRETEXTUL ACTUALIZARII DE DATE PERSONALE - la ghiseul bancii - A SCHIMBAT DATE/CLAUZE/CONDITII ESENTILE IN CONTRACT INCAT ACTUALIZAREA DE DATE PERSONALE SA DEVINA ACT ADITIONAL LA CONTRACTUL EXISTENT. DIN CLAUZELE NOI DEFAVORIZEAZA CATEGORIC CLIENTUL FATA DE CELE INITIALE (din anul 2013- AN IN CARE AM INTOCMIT CONTRACTELE CU RAIFFEISEN BANK . ACESTA ESTE PAREREA MEA IN URMA EXPERIENTELOR DE PANA AZI (05-21- 2020 - ora 5:45 AM) Mai am niste observatii dar vreau sa vad ... Jurist : Cristian FUMU : kfumu2020@gmail.com , Tel . 0744823680

Rezes adel-luca

Vreau credit

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii