Garanti Bank, una dintre cele mai dinamice bănci de pe piața locală, anticipează că rata de creștere a produsului intern brut (PIB) va încetini în 2018, la 4%, de la 6,5% în 2017, în principal datorită ritmului de creștere mai lent al industriei și al comerțului, corelat cu o posibilă încetinire a economiilor Germaniei și Italiei, două dintre primele trei destinații ale exporturilor românești, anunta banca intr-un comunicat de presa, in care se mai spune:
Potrivit celui mai recent Raport Macroeconomic al Garanti Bank, capacitatea industrială a avansat în ultimul trimestru al anului 2017, peste media anilor de după criză. Banca estimează că principalele ramuri industriale care vor crește în continuare vor fi, asemeni trimestrelor anterioare, producția de mașini, utilajele și echipamentele electrice.
În ceea ce privește inflația, Garanti Bank estimează că aceasta va continua să crească și va atinge un nou vârf, cel mai probabil în primul trimestru al anului, în timp ce media anuală ar putea înregistra un salt, de la 1,3% în 2017, la 4% în 2018.
Ca urmare a presiunii creșterii prețurilor de consum, Garanti Bank anticipează că Banca Națională a României (BNR) va opera mai multe majorări în 2018. De asemenea, potrivit raportului antemenționat, Banca Centrală ar putea efectua noi creșteri ale ratei dobânzii de politică monetară. Astfel, dobânda cheie ar putea ajunge la 2,75% în 2018, iar BNR a decis deja, în cadrul primei ședințe de politică monetară din acest an, să o majoreze la 2%, după ce a menținut-o neschimbată de la mijlocul anului 2015.
Deficitul de cont curent va continua să se lărgească în 2018, dar nu va lua un avans semnificativ, pe fondul ritmului mai puțin alert de creștere a salariilor. Cu toate acestea, adâncirea deficitului, coroborată cu o posibilă deteriorare a climatului investițional, ar putea pune presiune pe moneda națională. Astfel, Garanti Bank estimează că paritatea euro față de leu ar putea ajunge la 4,78 până la finalul anului.
Creditarea s-a aflat pe o pantă ascendentă anul trecut, depășind media zonei euro la finalul lui 2017. Potrivit raportului macroeconomic, ritmul de creștere a creditării se va menține și în 2018. Banca anticipează o majorare a volumului de împrumuturi acordate companiilor, precum și un avans moderat al creditelor de consum, pe fondul unor posibile recomandări din partea BNR ca băncile să nu adâncească gradul de îndatorare a populației.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii