Cat de mult au crescut dobanzile la credite si depozite dupa socul ROBOR si unde ar putea ajunge in acest an

Autor:

Bancherul.ro
2018-01-04 22:51

Dobanzile la credite si depozite s-au stabilizat dupa socul ROBOR din octombrie, dar ar putea sa mai creasca in acest an, urmand inflatia si dobanda de referinta a BNR.

Dublarea indicelui ROBOR la 3 luni, care sta la baza modificarii dobanzilor la credite, de la 0,9% in septembrie la 1,8% in noiembrie anul trecut, s-a reflectat in cresterea ratelor de dobanda la imprumuturile in derulare contractate de populatie si firme de la banci cu doar 32 puncte de baza, de la 5,43% la 5,75%, arata statisticile BNR.

In acelasi timp, dobanzile la depozitele in sold au crescut mai putin, cu doar noua puncte de baza, de la 0,83% la 0,92%, astfel incat bancile si-au majorat marja de profit.

In privinta dobanzilor la creditele noi, bancile le-au majorat intr-o proportie asemanatoare cu cele in sold, respectiv cu 37 puncte de baza, de la 5,51% in septembrie la 5,88% in octombrie, in timp ce dobanzile la depozitele noi au fost modificate identic, de la 0,60% la 1,03%.

In octombrie, ROBOR la 3 luni a urcat cu inca 40 de puncte de baza, pana la 2,20%, iar efectul pe piata dobanzilor la credite si depozite a fost mult mai bland.

Dobanda la creditele in sold a crescut in noiembrie cu doar 11 puncte de baza, de la 5,75% la 5,86%, in timp ce dobanda la depozite a ramas neschimbata, la 0,92%.

La creditele noi, dobanda a crescut mai putin, cu doar 6 puncte de baza, mai putin decat cea pentru depozite, care a avansat cu 8 puncte, de la 1,03% la 1,11%.

In decembrie, ROBOR s-a stabilizat, ba chiar a incheiat anul in scadere, la un nivel de 2,05%, ceea ce inseamna ca dobanzile la credite si depozite ar trebui, la randul lor, sa ramana la aceleasi niveluri in decembrie.

Dobanzile vor continua sa creasca in 2018

Cu toate acestea, atat ROBOR cat si dobanzile la credite si depozite vor continua sa urce in 2018, din cauza cresterii inflatiei, estimata sa depaseasca 4% in 2018, fata de 3,23% in prezent, ceea ce va determina BNR sa majoreze dobanda de referinta pana la 3% la finalul anului, de la 1,7% in prezent, conform estimarilor analistilor bancilor.

BNR prognozeaza o inflatie de 3,9% la finalul primului trimestru din 2018, care ar urma sa scada spre finalul acestui an la 3,5%, adica exact la limita superioara a intervalului de variatie, de 1 punct fata de tinta de 2,5% pe an.

Revenirea inflatiei in marja de variatie stabilita de BNR ar fi mai sigura daca banca centrala va majora cat mai devreme dobanda de referinta, considera Lucian Croitoru, consilierul pe politica monetara al guvernatorului Mugur Isarescu:

“Cu cât rata dobânzii va fi crescută mai devreme, cu atât mai bine. Pe de o parte, s-ar evita o dezancorare a anticipațiilor inflaționiste, mărind probabilitatea ca, în a doua parte a anului 2018, inflația să reintre în banda țintită de BNR, de la nivelurile mai înalte care se vor înregistra în primăvară-vară. În plus, va exista mai devreme un spațiu mai mare pentru a reduce rata dobânzii dacă va apărea o recesiune. Pe de altă parte, oricât de devreme va fi crescută rata dobânzii, ea va fi considerată la originea scăderii ritmului de creștere a PIB în 2018”, spune Croitoru, intr-o analiza a inflatiei publicata pe site-ul de opinii al BNR.

De altfel, si economistii bancilor se astepta ca BNR sa majoreze dobanda de referinta chiar in sedinta de luni, 8 ianuarie, de la 1,75% la 2% pe an.

In consecinta, avand in vedere ca nivelul ROBOR la 3 luni este deja peste dobanda de politica monetara, probabil ca dobanzile nu vor mai creste atat de mult in urmatoarea perioada, mai ales ca BNR este acum in pozitia de creditor net al sistemului bancar, care a trecut de la surplus la deficit de lichiditate, iar banca centala poate controla mai bine nivelul dobanzilor de pe piata monetara.

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat ca ROBOR ar trebui sa ramana aproape de nivelul dobanzii de referinta, pe care sa nu o depaseasca cu mai mult de un punct procentual.

“De acum inainte, trebuie sa va uitati la dobanda BNR, aceasta va fi dobanda de referinta in Romania”, a spus Isarescu. (vezi aici detalii)

Cei care au credite in euro vor avea de suportat o povara in plus, intrucat si cursul euro/leu este anticipat sa urce in continuare pana la nivelul de 4,7 lei pentru un euro, de la 4,64 lei in prezent.

Comentarii

Stanciu

Cec franta

Cum se poate incasa un cec in rom ?

Stanciu

Cec franta

Cum se poate incasa un cec in rom ?

Vasile Coman - Bancherul.ro

incasare cec

Cecurile se pot incasa la ghiseele bancilor. Daca aveti probleme, sunati-ma la 0723292899.

Onofrenco

Cec din africa

Cum se poate incasa cecu

Onofrenco

Cec din africa

Cum se poate incasa cecu

Crisan

La ce banca pot încasa cec emis in Franța?

Multumesc

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii