Cresterea ROBOR la 3 luni, in functie de care se actualizeaza creditele in lei cu dobanda variabila, de la 0,91% la finalul lunii august la 1,87% la sfarsitul lunii octombrie, a avut efecte mai puternice asupra creditelor acordate de banci firmelor, in timp ce dobanzile la depozitele vechi ale populatiei au ramas neschimbate, ba chiar au mai scazut, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Astfel, dobanda medie la depozitele existente in sold detinute de populatie la banci a scazut de la 0,96% in august la 0,94% in octombrie, arata datele BNR.
In acelasi interval, bancile au majorat dobanzile la creditele in derulare ale populatiei, de la 6,44% in august la 6,64% in octombrie, prin ajustarea componentei de dobanda ROBOR care intra in calculul dobanzii totale la credit, alaturi de marja fixa stabilita de banca.
In consecinta, bancile si-au majorat profiturile, intrucat ele au platit mai putine depozite pentru creditele atrase de la populatie si au incasat dobanzi mai mari pentru credite.
Exista insa si un risc pe care bancile trebuie sa-l suporte in urma majorarii dobanzilor, si anume acela al intarzierilor la rambursarea creditelor, in cazul in care rata creste prea mult, ceea ce inca nu este cazul, dat fiind ca vorbim de o majorare a dobanzii de doar 0,20 puncte procentuale, in medie pe sistem, chiar daca ROBOR a avansat cu un punct procentual. Asta pentru ca dobanzile variabile indexate la ROBOR nu se actualizeaza in corpore, ci in functie de data la care au fost obtinute.
In ceea ce priveste creditele noi acordate de banci populatiei, si aceasta a fost majorata intr-o proportie asemanatoare, de 0,2 puncte procentuale, de la 6,8% la 7%.
Costul creditelor imobiliare a crescut cel mai mult: DAE (Dobanda Anuala Efectiva), indicatorul pentru costul total al unui imprumut, care include atata dobanda cat si comisioanele, a avansat de la 3,78% in august la 3,96% in septembrie si 4,39% in octombrie.
DAE la creditele de consum a stagnat in jurul a 10,5% pe an.
In cazul depozitelor noi constituite de populatie, dobanda a crescut foarte putin, cu 0,02 puncte procentuale, de la 0,73% in august la 0,75% in octombrie.
Cea mai pronuntata crestere a dobanzilor s-a consemnat in cazul dobanzilor la depozitele si creditele pentru firme.
Astfel, dobanda la depozitele in sold aproape s-a dublat, de la 0,48% la 0,88%, in timp ce pentru depozitele noi a urcat de la 0,4% la 1,12%.
In privinta creditelor in derulare ale firmelor, costul acestora a urcat cu o jumatate de punct, de la 4% la 4,51%, in timp ce pentru finantarile noi dobanda a crescut mai mult: de la 3,78% cat era in august a ajuns la 4,56% in octombrie. (vezi graficul)
Dobanda creditelor noi pentru firme a revenit, astfel, la nivelul de acum doi ani, din octombrie 2015.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii