Profitul bancilor atinge un record istoric

Autor:

Bancherul.ro
2017-08-22 00:13

Sistemul bancar romanesc, format din 36 de institutii de credit (35 de banci, dintre care doua banci pentru locuinte si 8 sucursale ale bancilor straine, plus cooperativa de credit Creditcoop) a realizat un profit net de 2,7 miliarde lei in prima jumatate din acest an, in crestere cu 12%, echivalentul a 300 milioane lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a ridicat la 2,4 miliarde lei, conform indicatorilor BNR.

Profitul obtinut de banci in prima jumatate din acest an a atins, astfel, un varf istoric, fiind mai ridicat chiar decat castigul de 1,9 miliarde lei din prima parte a anului 2008, in plina euforie economica inainte de criza.

La finalul primului trimestru, profitul net al bancilor s-a ridicat la 1,236 miliarde lei, in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada din anul precedent, ceea ce inseamna ca ritmul de crestere a castigurilor a crescut in trimestrul doi.

Un numar de 26 de banci au obtint profit net la finalul primului trimestru si 11 au avut pierderi, situatie care probabil ca se va mentine la un nivel apropiat si la jumatatea anului.

Diferenta dintre profitul contabil si cel fiscal

Profitul net, de tip contabil, raportat de banci, este diferit de profitul/pierderea fiscala de care se plang autoritatile (premierul si ministrul Finantelor).

Astfel, unele banci care raporteaza profit net in prezent, pot avea pierderi fiscale, ceea ce inseamna ca nu platesc impozit pe profit, intrucat au avut pierderi in anii precedenti, cauzate in principal de creditele neperformante, care se deduc integral din impozitul pe profit.

Doar sase banci dintre cele 36 active in Romania au declarat pierderi fiscale la finalul lui 2016. Acestora li se adauga insa alte 12 care desi au avut profit, nu a platit impozit, intrucat au de recuperat pierderi din anii anteriori. In total, asadar, in 2016 un numar de 18 banci dintre cele 36 nu au platit impozit pe profit.

Din acest motiv, Ministerul Finantelor a initiat un proiect de lege pentru a nu mai permite bancilor sa-si deduca integral pierderile din impozitul pe profit, ci doar 30% dintre ele. (vezi aici detalii)

De exemplu, BCR este una dintre bancile care au raportat pierderi importante in anii 2012-2014, de 4,3 miliarde lei in total, pe care banca le acopera in prezent din profitul obtinut in ultimii doi ani, astfel ca nu plateste impozit pe profit, avand in continuare pierdere fiscala.  

BCR este insa in proces cu ANAF pe tema deductibilitatii fiscale a provizioanelor pentru creditele neperformante, care i-au provocat pierderi. (vezi aici detalii)

Si Banca Transilvania se judeca cu ANAF pentru neplata impozitului pe profitul obtinut din preluarea Volksbank, dupa ce banca din Cluj nu a platit impozit pe profit in ultimii doi ani. (vezi aici detalii)

Ministerul Finantelor a precizat, pentru Bancherul.ro, ca in prezent ANAF deruleaza controale la trei banci pe tema impozitului pe profit. (vezi aici detalii)

ROE, aproape de nivelul din 2008

Indicatorul de profitabilitate ROA (Return on assets) al sectorului bancar romanesc, care indica rentabilitatea activelor, a atins cel mai ridicat nivel dupa criza izbucnita la finalul lui 2008, de 1,36% in iunie 2017, aproape de nivelul din iunie 2008, de 1,44%.

Valoarea profitului bancilor din prima jumatate din acest an este mai mare decat cea din iunie 2008 datorita faptului ca nivelul activelor bancare de la finalul lunii iunie a acestui an, de 398 miliarde lei, este cu 42%, echivalentul a 119 miliarde lei, mai ridicat decat in iunie 2008.

Indicatorul ROE (Return on Equity), adica rentabilitatea capitalurilor, a crescut la 12,91%, de la 11,98% in martie si 12,28% in iunie anul trecut.

In iunie 2008, nivelul ROE se situa la 15,82%, datorita faptului ca bancile erau atunci mai putin capitalizate decat in prezent, cand cerintele de capital sunt mai mari, din cauza crizei.

Rata rentabilitatii activitatii de baza, adica raportul dintre veniturile si cheltuielile operationale, a crescut la 179% in iunie, de la 164% in martie, dar este mai scazuta decat in iunie anul trecut, cand se situa la 196%. Ceea ce inseamna ca bancile au avut in acest an mai multe castiguri din riscul de credit in scadere decat din eficienta operationala.

Raportul credite/depozite a ramas stabil in iunie fata de martie, la 80%, fata de 83% in iunie 2016.

Solvabilitatea bancilor se mentine ridicata, la aproape 20%

Un alt indicator important al sistemului bancar este solvabilitatea, care arata cat capital detin bancile raportat la volumul de active (credite si titluri de stat).

Indicatorul de solvabilitate a ramas constant in iunie, la 19,83%, comparativ cu 19,80% in martie, dar este in crestere fata de iunie anul trecut, cand era de 19,10%.

Indicatorul de solvabilitate este asadar cu mult peste minimul legal de 8% si peste cel prudential impus de BNR, de 10%, ceea ce arata ca bancile romanesti sunt bine capitalizate, adica detin un nivel ridicat de lichiditati pentru a acoperi socuri in cazuri de criza.

Guvernatorul Mugur Isarescu  a declarat recent ca toate bancile, inclusiv cele cu pierderi, au o solvabilitate ridicata, peste minimul de 10% impus de BNR.

Rata creditelor neperformante a scazut in iunie la 8,32%, de la 9,36% in martie si 11,30% in iunie anul trecut.

Numarul institutiilor de credit este in scadere cu una fata de trimestrul anterior, de la 37 la 36, dupa fuziunea dintre Patria Bank si Banca Carpatica.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii

Cine sunt actionarii Bancii Transilvania?

Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii

Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes

Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii

A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii