Dupa cinci luni de la lansarea ofertei imbunatatite a Raiffeisen Bank privind conversie in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF) si la un an dupa cea a Piraeus Bank, statisticile arata ca acestea nu s-au dovedit atractive pentru clientii celor doua banci.
Astfel, valoarea creditelor in CHF a scazut in ultimul an cu doar 1,3 miliarde lei, de la 5,8 miliarde lei in iunie 2016 la 4,5 miliarde lei in iunie 2017, conform statisticilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Luna trecuta, creditele in CHF au scazut cu doar 118 milioane lei, dupa ce in luna precedenta, mai, a avut loc cea mai importanta reducere din ultimul an, de 484 milioane lei, fata de 200 milioane lei in aprilie, 50 milioane lei in martie si 30 milioane lei in februarie, cand Raiffeisen Bank, a lansat o noua oferta de conversie, cu un discount de 25%, dupa ce prima oferta, de la finalul lui 2015, s-a dovedit din start inacceptabila, intrucat propunea un discount initial de doar 10%, urmat de o reducere de inca 10% in urmatorii doi ani.
Raiffeisen Bank avea la finalul lui 2015 un stoc de 7.700 de credite in franci, in valoare de 380 milioane euro (1,7 miliarde lei), in jur de 20% din volumtul total de credite in CHF din sistemul bancar, de 7,6 miliarde lei.
Iata insa ca dupa cinci luni de la lansarea ofertei Raiffeisen Bank, creditele in CHF din sectorul bancar au avut o scadere de doar 800 milioane lei, ceea ce inseamna ca mai putin de jumatate din clientii bancii austriece au acceptat oferta de conversie, daca ne gandim ca si alte banci si-au mai redus stocul de imprumuturi in franci.
Responsabilii cu comunicarea ai Raiffeisen Bank nu au raspuns la intrebarile trimise de Bancherul.ro privind conversia creditelor in CHF.
PiraeusBank, care avea credite in CHF in valoare de 605 milioane lei la finalul lui 2015, a lansat in 16 august 2016 o oferta de conversie cu un discount de 15%, mai mic decat cel oferit anterior de Banca Transilvania pentru clientii Volksbank si de catre OTP Bank, in jurul a 25%.
Piraeus Bank a promis clientilor bun platnici ca le va mai oferi doua reduceri suplimentare a datoriei, cu cate 10%, in urmatorii 6 ani, insa oferta nu a atras clientii bancii, care erau in asteptarea izbavitoarelor legi privind darea in plata si conversia la cursul istoric, prima modificata ulterior substantial de Curtea Constitutionala, cealalta declarata ilegala.
Nici Piraeus Bank nu a raspuns la intrebarile Bancherul.ro privind situatia conversiei creditelor in CHF. Banca-mama din Grecia a anuntat ca subsidiara din Romania va fi scoasa la vanzare, in cadrul planului de restructurare a operatiunilor din strainatate, convenit cu autoritatile europene, ca parte a planului de salvare a Greciei de la faliment.
Bancpost, o alta banca greceasca scoasa la vanzare in Romania, are de asemenea, un volum important de credite in CHF, in valoare de aproape 1 miliard de lei la finalul lui 2015. Bancpost le-a propus clientilor cu credite in franci, in septembrie 2015, o reducere de 20% a ratelor la credite, dar numai pe o perioada de trei ani, daca isi convertesc imprumuturile in lei. Banca nu a anuntat pana acum cati clienti au acceptat aceasta oferta.
Banca Romaneasca, a treia banca greceasca din Romania, cu credite in CHF in valoare de 1 miliard de lei, nu a facut nicio oferta clientilor, insa banca a fost preluata de OTP Bank, aceasta anuntand ca le va face clientilor bancii grecesti o oferta de conversie in prima parte a anului viitor.
Nici Credit Europe Bank, o banca turceasca de asemenea cu un volum important de credite in CHF, nu a anuntat pana acum o oferta de conversie a acestora in lei.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii