Eugen Nicolaescu, 62 de ani, recent numit in functia de viceguvernator al BNR din partea PNL, partid in care detine functia de vicepresedinte, are o avere de doar 65.000 de euro sub forma de depozite bancare in lei, majoritatea la BCR, conform declaratiei sale de avere, publicata pe site-ul Bancii Nationale.
Cea mai mare parte a banilor din conturile sale bancare provine din vanzarea unui apartament de 3 camere din Targu Mures, in ianuarie 2016, cu suma de 55.000 de euro, rezulta din declaratia de avere depusa la Camera Deputatilor, la finalul anului trecut, in calitatea de deputat PNL.
Inainte de a-si vinde apartamentul, Nicolaescu avea in conturile bancare doar in jur de 16.000 de euro echivalent in lei, conform declaratiei de avere din iunie 2016 depusa la Camera Deputatilor.
In rastimpul de peste un an de cand si-a vandut apartamentul, Nicolaescu nu si-a cumparat altul, rezulta din ultima declaratie de avere depusa la BNR, in care nu figureaza nici vreo casa, nici alte bunuri personale, precum masini sau bijuterii, ci doar conturi, depozite bancare si fonduri de investitii in valoare de aproximativ 300.000 de lei (in jur de 65.000 de euro), majoritatea la BCR, dar si la BRD si Bancpost.
In schimb, Nicolaescu a acordat in nume personal mai multe imprumuturi, in valoare cumulata de 56.000 de euro.
In acelasi timp, el a obtinut de la BRD, in 14 noiembrie 2016, un credit de nevoi personale de 67.000 de lei (15.000 de euro).
In privinta veniturilor, Eugen Nicolaescu a incasat in 2016 o indemnizatie de deputat in valoare de 68.452 de lei (15.000 de euro) si un salariu de 69.236 lei, in calitate de profesor universitar, decan si vicepresedinte al Senatului Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir.
Nicolaescu a mai incasat anul trecut 63.000 de lei, dupa ce i s-a restituit imprumult acordat PNL pentru finantarea campaniei electorale la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016.
In declaratia de interese, Nicolaescu dezvaluie ca este actionar cu 35 de actiuni, in valoare de 700 de lei, la S.C. Ager Solution SA din Brasov.
Nicolaescu este consultant fiscal inactiv, membru in Camera Consultantilor Fiscali din Roania, expert contabil inactiv in Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania, precum si auditor financiar si auditor financiar de onoare, de asemenea inactiv, in cadrul Camerei Auditorilor Financiari din Romania.
Nicolaescu este, de asemenea, vicepresedinte al PNL, membru in Biroul Politic National si Consiliul National al PNL, membru in Biroul Politic si Comitetul Executiv al Sectorului 3 PNL, functii neretribuite.
Consiliul de administratie al Bancii Nationale din 29.05.2017 a stabilit ca noul viceguvernator BNR, Eugen Nicolaescu, va coordona direct 4 structuri organizatorice din cadrul BNR: Direcția statistică, Direcția servicii informatice, Direcția achiziții și Direcția tehnică și mentenanță, au precizat responsabilii cu comunicarea ai BNR, pentru Bancherul.ro.
CV
Prof. univ. dr. Eugen NICOLĂESCU
Data naşterii: 2 august 1955
Locul naşterii: Comana, jud. Giurgiu
Educaţie
2008
Formator audit financiar – Academia de Studii Economice, București
2007
Doctorat în contabilitate – Academia de Studii Economice, Bucureşti
2000
Curs de specializare audit financiar la ICAS, Scoţia (The Institute of Chartered Accountants of Scotland)
1982
Facultatea de Comerţ, Academia de Studii Economice, Bucureşti
Experienţă profesională și instituțională
Mai 2017 – prezent
Viceguvernator şi membru în Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României
Decembrie 2000 – Mai 2017
Deputat, îndeplinind funcțiile de mai jos:
Președinte Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO
Președinte Comisia pentru buget, finanțe și bănci
Vicepreședinte Comisia pentru buget, finanțe și bănci
Vicepreședinte Comisia pentru afaceri europene
Membru Comisia pentru buget, finanțe și bănci
Decembrie 2012 – Februarie 2014
Ministrul Sănătății
August 2005 – Decembrie 2008
Ministrul Sănătății Publice
2000 – 2011
Prim-vicepreședinte – Camera Auditorilor Financiari din România
2000
Președinte al Comisiei Naționale Interimare a Valorilor Mobiliare
1999 – Decembrie 2000
Secretar General Adjunct – Ministerul Finanțelor Publice
Membru în AGA al CEC Banc
1985 – 1998
R.A. RATMIL București – director general, director economic, șef serviciu, economist
1976 – 1985
ITHR București – merceolog, economist
Activitate didactică
Octombrie 2015 – prezent
Profesor universitar
Decembrie 2014 – prezent
Vicepreședinte al Senatului Universității Creștine Dimitrie Cantemir, București
Decan al Facultăţii de Finanţe, Bănci şi Contabilitate din Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir, București
Februarie 2013 – Septembrie 2015
Conferențiar universitar
Septembrie 2010 – Februarie 2013
Lector universitar
2000 – 2002
Profesor asociat
Apartenență la asociații și organizații profesionale
2000 – prezent
Camera Auditorilor Financiari din România – membru inactiv – Auditor financiar de onoare
2008 – prezent
Camera Consultanților Fiscali – membru inactiv
1996 – prezent
Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați – membru inactiv
Decoraţii
Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, 1 decembrie 2000
Conducerea Exim Banca Romaneasca va fi asigurata in urmatorii patru ani de Traian Halalai in calitate de presedinte executiv, Lidia Stan – vicepresedinte executiv responsabil cu activitatea de retail/CFO, Catalin... detalii
Banca Comercială Română (BCR) anunță numirea Ioanei Gheorghiade în funcÈ›ia de Chief Risk Officer (CRO) È™i membru al Comitetului Executiv al băncii, sub rezerva aprobării de către autoritățile de reglementare,... detalii
Maria ZoicaÈ™ se va alătura ING Bank România în calitate de Director al departamentului Resurse Umane începând cu luna noiembrie 2024, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga:Maria are peste... detalii
Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara din România a Grupului Intesa Sanpaolo, unul dintre cele mai solide grupuri bancare din Europa, anunță numirea lui Alessio Cioni în funcÈ›ia de Director General È™i... detalii