Numarul romanilor cu credite la banci a depasit cifra de un milion, cel mai ridicat nivel din ultimii 12 ani, arata statisticile Centralei Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR, care monitorizeaza imprumuturile cu valori de peste 20.000 de lei (in jur de 4.000 de euro).
Ceea ce inseamna ca doar in jur de 10% din populatia activa a Romaniei, de aproximativ noua milioane de persoane, detine in prezent un credit.
Unele persoane au mai multe credite, astfel ca numarul total al creditelor acordate de banci a ajuns la aproape 1,7 milioane in aprilie.
Dintre cei un milion de romani (persoane fizice) cu credite, in jur de 15%, mai exact 155.000 au si restante la rambursarea imprumuturilor.
Conform datelor de la Biroul de Credit, institutia unde se raporteaza toate creditele, indiferent de valoare, numarul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile ajunge la 700.000, ceea ce inseamna ca exista foarte multi romani care au imprumuturi de valori mici, sub 4.000 de euro.
Exista, de asemenea, un numar mare de persoane care imprumuturi de valori foarte mici, de ordinul a catorva sute de lei, obtinute de la IFN-uri precum Provident sau de la cele care acorda credite online. De altfel, piata imprumuturilor rapide, de valori mici, este intr-o crestere puternica in ultima perioada.
Valoarea creditelor a crescut cu 20 miliarde lei in ultimii doi ani
Si valoarea creditelor obtinute de romani de la banci si IFN-uri a stabilit un nou record in aprilie: 128 miliarde lei (28 miliarde euro), cu noua miliarde de lei mai mult decat in urma cu un an si cu 20 de miliarde de lei mai multe decat in urma cu doi ani.
Din creditele acordate de banci persoanelor fizice, in valoare de 128 miliarde lei, romanii mai au rambursat in total 105 miliarde lei, ceea ce inseamna o medie de 105.000 de lei (23.000 de euro) de persoana.
Valoarea restantelor se ridica la 5,1 miliarde lei, conform datelor CRC, adica doar 5% din totalul datoriilor.
Conform datelor Biroului de Credit, valoarea restantelor de peste 30 de zile ajunge la 8 miliarde lei.
In aprilie, volumul retantelor persoanelor fizice a ramas stabil, la acelasi nivel ca in luna precedenta, conform datelor de la CRC.
Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile detaliate privind creditele si restantele
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii