Patria Bank, fosta Banca Carpatica, a inregistrat in primele trei luni din acest an pierderi de 9,7 milioane lei, in crestere cu 27% fata de ultimul trimestru al anului anterior si cu 9% fata de T1 2016, explicate de banca prin incetinirea activitatii, cauzata de pregatirea fuziunii.
Si provizioanele pentru credite neperformante au crescut substantial, cu 160%, in primul trimestru din acest an fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 2,6 milioane lei.
Banca mentioneaza un aspect pozitiv, si anume faptul ca a fost primul trimestru in care veniturile totale si-au stopat tendinta de scadere, inregistrand o crestere de 16% fata de trimestrul anterior, la 14,5 milioane lei.
Cheltuielile operationale au fost insa mai mari decat veniturile, respectiv 24,6 milioane lei, in crestere cu 2%. Cheltuielile operationale recurente au scazut insa cu 8% fata de trimestrul anterior, dupa excluderea masurilor de protectie a angajatilor aplicate in vederea reorganizarii si fuziunii.
Activele bancii au scazut cu 4%, la 2,5 miliarde lei, pe fondul reducerii bazei de depozite atrase de la clientela nebancara, in contextul inchiderii unui numar de 18 agentii in deembrie 2016, la un total de 79 de agentii si puncte de lucru, anunta banca, intr-un raport transmis Bursei.
Banca mentioneaza ca valoarea neta a creditelor si avansurilor acordate clientelei a inregistrat o scadere cu 21 milioane lei (-4%) la 31 martie 2017, comparativ cu inceputul anului. „In pregatirea procesului de integrare in vederea fuziunii cu Patria Bank, Banca Carpatica a derulat un proces de aliniere a procedurilor si fluxurilor de lucru, in special cele privind creditarea, asteptandu-se ca in trimestrul urmator sa se relanseze activitatea de creditare, pe baza noului portofoliu de produse bancare”, se arata in raportul bancii.
Banca precizeaza ca isi pastreaza un nivel ridicat al activelor lichide in bilant (65%). Raportul Credite/Depozite a inregistrat in martie 2017 nivelul de 35%, mult sub media sistemului bancar de 81% (conform datelor furnizate de BNR pentru luna martie 2017).
Rata Fondurilor Proprii Totale calculata la martie 2017 este de 13,81%, peste nivelul reglementat aplicabil bancii, mentioneaza aceasta, in usoara scadere fata de procentul de 14.21% inregistrat la finele anului precedent, pe fondul pierderilor inregistrate in primul trimestru al anului 2017.
Patria Bank a considerat relevant sa prezinte rezultatele din primul trimestru in comparatie cu ultimele trei luni ale anului trecut, nu fata de acelasi trimestru al anului precedent, cum ar fi normal, „avand in vedere actiunile de reducere a activitatii din 2015 (pe fondul lipsei de capitaluri de la finele anului 2015, rezolvate la inceputul lui 2016) care au afectat semnificativ veniturile inregistrate de banca in tot cursul anului 2016”.
Analiza comparativa cu aceeasi perioada a anului trecut (conform raportului prezentat de banca)
Venitul total din exploatare (venitul total bancar) a scazut cu 10,9 mil. RON (-43%) fata de aceeasi perioada a anului precedent, motivele scaderii fiind analizate in cele ce urmeaza.
Venitul net din dobanzi a scazut in perioada analizata cu 4,3 mil RON (-39%) comparativ cu aceeasi perioada a anului 2016, pe fondul urmatoarelor evolutii ale componentelor acestuia:
Veniturile din dobanzi la credite au scazut cu 4,4 mil. RON (-32%) fata de anul anterior, in principal ca o consecinta a intensificarii activitatii de recuperare a creditelor neperformante si de curatare a portofoliului de credite, prin scoaterea in afara bilantului. In cursul anului 2016 au fost scoase in afara bilantului credite neperformante acoperite integral cu provizioane in suma
de 88 mil. RON. In trimestrul I 2017 nu a mai fost necesara scoaterea de alte expuneri neperformante in afara bilantului;
Veniturile din dobanzi aferente portofoliului de titluri au inregistrat o scadere substantiala de 3.3 mil. RON (-53%) fata de aceeasi perioada a anului 2016, fiind influentate pe de o parte de scaderea cu -7% a portofoliului de titluri, dar mai ales de scaderea randamentelor pe piata in perioada analizata si de politica de restructurare a portofoliului, in scopul reducerii riscului de dobanda asumat de catre banca;
Cheltuielile cu dobanzile au scazut fata de anul anterior cu 3,4 mil. RON (-38%), ca urmare a reducerii nivelului dobanzilor platite clientelei (pe fondul reducerii nivelului dobanzilor in intreg sistemul bancar – fata de martie 2016, rata medie a dobanzii la depozitele atrase de la populatie a scazut de la 1,4% la 1,1% – conform datelor furnizate de BNR pentru luna martie 2017), dar si a scaderii cu 14% a nivelului surselor atrase de la clientela nebancara, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
Venitul net din comisioane a scazut cu 0,9 mil. RON (-19%) in primul trimestru al anului 2017, reducere datorata in principal ajustarilor efectuate asupra numarului de unitati teritoriale.
Veniturile nete din active financiare disponibile in vederea vanzarii au inregistrat o variatie de 4,1 mil. RON (-101%) fata de anul anterior, datorita apetitului mai redus al bancii in privinta expunerii bancii la riscul de rata a dobanzii.
Cheltuielile operationale s-au diminuat cu 11,25 mil. RON (-31%). Cheltuielile operationale pentru trimestrul I 2017 contin si o serie de cheltuieli non-recurente in suma de 2,4 mil. RON, generate atat de reorganizarea activitatii (restructurarea de personal – numarul de salariati activi a scazut de la 827 in martie 2016 la 545 in martie 2017), de tipul platilor compensatorii si pachetelor de retentie acordate angajatilor, cat si de procesul de fuziune.
Cheltuielile cu pachetele compensatorii si de retentie au fost incluse in cheltuielile anului 2016 (sub forma de provizioane), iar reluarea acestora in trimestrul I 2017 este inclusa in
pozitia “Cheltuiala neta cu garantii si provizioane pentru beneficiile salariatilor si litigii”, a carui valoare pozitiva anuleaza astfel impactul acestor cheltuieli in rezultatul final al perioadei de raportare.
Eliminand efectul cheltuielilor non-recurente mai sus mentionate, precum si cel al contributiilor la Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar din anul de baza (2016), cheltuielile operationale inregistreaza o reducere de 6,8 mil. RON (-23%).
Cheltuiala (neta) aferenta ajustarilor pentru deprecierea creditelor a inregistrat o crestere de 2,3 mil. RON, pe fondul evolutiei defavorabile a valorii de piata a unor garantii aferente creditelor depreciate si prin trecerea in stare de nerambursare a unui grup de debitori cu profil agricol, provizionul pentru acesta din urma fiind reversat in mare parte in trimestrul II (pe fondul incasarii despagubirii de la fondul de garantare a creditelor).
In perioada analizata au fost vandute 6 proprietati provenite din reposedarea garantiilor aferente creditelor neperformnate, in valoare totala de 1,7 mil. RON, cu un impact negativ in contul de profit si pierderi de 0,2 mil. RON, inclus in pozitia “Castiguri/(Pierderi) din cedarea investitiilor imobiliare”.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii