Romanii care-si fac pentru prima data un cont bancar vor avea 0 comisioane la retragerile de bani de pe card

Autor:

Bancherul.ro
2017-05-07 23:21

Romanii care nu detin un cont bancar, dar vor sa-si deschida unul, la orice banca din Romania sau in Uniunea Europeana, vor putea beneficia de un nou tip de cont, denumit cont de baza, pentru care nu vor plati comisioane de deschidere si inchidere a contului si nici pentru retragerea banilor de la ghiseele bancilor sau de la bancomatele din tara si strainatate, conform unei legi adoptate vineri de catre Guvern, care urmeaza sa intre in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, dupa ce va fi adoptata de Parlament.

Este vorba de Legea privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza, o transpunere in legislatia nationala a Directivei 2014/92/UE din 23 iulie 2014.

Noua lege obliga bancile sa ofere clientilor persoane fizice care nu mai detin un cont bancar la nicio banca din Romania un cont de baza cu urmatoarele caracteristici:

– depunerea de bani in cont

– transferuri de bani la ghiseele bancilor si online, prin internet/mobile banking

– retrageri de bani (numerar) la ghisee sau la bancomatele din Romania sau Uniunea Europeana

– serviciul de debitare directa (plati recurente automate, precum facturile), foarte putin utilizat la noi

Comisioanele impuse de lege pentru un cont de baza sunt urmatoarele:

– 0 comisioane pentru deschiderea si inchiderea contului, acestea fiind 0 si pentru un cont standard oferit in prezent de banci

– 0 comisioane pentru depunerea banilor in conturi

– 0 pentru retragerile de numerar la ghiseele bancilor si la bancomatele din Romania si din Uniunea Europeana

– comisioane “rezonabile” pentru administrarea contului, plati cu cardul si online, transferuri la ghisee si online, debitare directa. Comisioane “rezonabile” inseamna comisioane care nu depasesc media comisioanelor percepte de banci pentru conturi.

Legea prevede comisioane diferente pentru persoanele cu venituri mici, denumite “consumatori vulnerabili din punct de vedere financiar” – consumatorii al caror venit lunar nu depășește echivalentul salariului de bază minim brut pe ţară sau al caror venit din ultimele șase luni nu depășeste echivalentul salariului de baza minim brut pe ţară garantat în plată cumulat pentru ultimele șase luni”.

Acestia au comisioane 0 si pentru administraea unui cont de baza, nu doar pentru deschidere si inchidere.

Pe de alta parte, ei au comisioane 0 la retragerile de numerar de pe carduri doar la ghiseele si bancomatele din Romania, ceea ce nu este in spiritul Directivei europene, care impune aceleasi servicii si comisioanel in totate tarile UE.

In schimb, persoanele cu venituri sub minimul pe economie vor putea face gratis si 10 plati si transferuri la ghisee, cu cardul sau online.

Noua lege ar putea produce o schimbare majora a ofertei de produse bancare ale bancilor, care s-ar putea confrunta cu perspectiva incasarii unor comisioane mai mici de la clienti.

In acelasi timp, legea introduce o discriminare intre actualii clienti ai bancilor si cei noi, fara conturi, care vor beneficia de conturi de baza mai ieftine.

De exemplu, in prezent bancile percep comisioane substantiale pentru retragerile de numerar la bancomate, cat si pentru platile si transferurile la ghisee si online (vezi foto).

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) este autoritatea responsabila pentru aplicarea legii, precum si pentru solutionarea litigiilor dintre clienti si banci cu privire la conturile bancare.

ANPC poate sanctiona bancile cu amenzi de pana la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legii. (vezi aici prevederile legii)

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii