Bancile au acordat in luna ianuarie din acest an, in ciuda iernii grele, credite noi in lei in valoare de 3,4 miliarde lei, cel mai ridicat nivel lunar din istoria statisticilor BNR, mai mare decat in ianuarie 2008, in plina euforie economica post-aderare la UE si pre-criza financiara.
Atunci, insa, bancile dadeau si multe credite in euro, in valoare de 850 milioane de euro, comparativ cu doar 173 milioane in prima luna din acest an, in conditiile in care creditarea in euro este acum restrictionata de BNR, iar dobanzile la imprumuturile in lei se afla in prezent mult mai aproape de nivelul celor in euro, uneori chiar mai mici decat in 2008, cand diferenta era foarte mare, prohibitiva pentru obtinerea unui credit de catre o persoana cu venituri medii.
In ianuarie 2016, valoarea creditelor noi in lei era de 2,8 miliarde lei, cu 20%, echivalentul a 560 milioane lei mai putine decat in ianuarie 2017, iar in ianuarie 2015 volumul creditelor noi in lei era de doar 2,1 miliarde lei.
Fata de luna precedenta, decembrie 2016, cand s-au inregistrat credite noi de 5 miliarde de lei, volumul de imprumuturi noi a fost mult mai mic in ianuarie, care este o luna cu activitate economica mult mai slaba.
Cel mai scazut nivel al creditarii s-a inregistrat in ianuarie 2012, in plina recesiune economica: doar 1,4 miliarde lei, la jumatate fata de nivelul din aceeasi luna a acestui an.
In privinta tipurilor de credite acordate de banci in ianuarie, cele de consum au fost in crestere fata de aceeasi luna a anului trecut, in timp ce creditele imobiliare au fost mai putine.
Si creditele acordate de banci companiilor au fost mai multe in ianuarie 2017 fata de aceeasi luna a anului trecut.
Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile complete privind creditele noi din luna ianuarie
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii