Instantele de judecata au inceput sa anunte primele decizii in procesele initiate in baza Legii nr.77/2016 privind darea in plata.
Unul dintre primele cazuri solutionate este cel de astazi, la Judecatoria Pitesti, intr-un caz in care Banca Romaneasca – membra a grupului National Bank of Greece, a contestat in instanta cererea a patru clienti executati silit de a li se sterge datoriile la un credit ipotecar aflat in fata de executare silita, in baza Legii privind darea in plata.
Judecatoria Pitesti a respins contestatia bancii si a obligat-o sa stearga datoriile clientilor executati silit. Decizia nu este definitiva, poate fi atacata de banca la o instanta superioara.
Solutia pe scurt: “Respinge ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor Legii 77/2015 raportat la art. 1 alin. 4 coroborat cu art. 126 alin. 1, art. 15 alin. 2, art. 44 alin. 1 şi art. 2 teza I, art. 135 alin. 1 şi alin. 2 lit. a din Constituţia României. Cu drept de recurs la Trib Argeş, în termen de 48 de ore de la pronunţare. Respinge contestaţia formulată de contestatoarea BANCA ROMANEASCA SA – MEMBRA A GRUPULUI NATIONAL BANK OF GREECE în contradictoriu cu intimaţii Zamfirescu Corneliu, Sutach Cornel Valentin, Zamfirescu Tatiana şi Sutach Beatrice Magdalena, ca neîntemeiată. Admite cererea reconvenţională formulată de intimaţii Zamfirescu Corneliu, Sutach Cornel Valentin, Zamfirescu Tatiana şi Sutach Beatrice Magdalena în contradictoriu cu contestatoarea BANCA ROMANEASCA SA – MEMBRA A GRUPULUI NATIONAL BANK OF GREECE Constată stingerea datoriilor izvorâte din contractul de credit nr. B0022374/11.08.2008 încheiat între BANCA ROMANEASCA SA – MEMBRA A GRUPULUI NATIONAL BANK OF GREECE şi Zamfirescu Corneliu, Sutach Cornel Valentin, Zamfirescu Tatiana şi Sutach Beatrice Magdalena ce face obiectul dosarului de executare silită nr. 285/2012 al BEJ Iordache Ion şi obligă contestatoarea să opereze în contabilitate stingerea acestor datorii. Cu apel în 15 zile de la comunicare la Trib Argeş, care se va depune la Judecătoria Piteşti. Pronunţata in şedinţa publica azi, 24.02.2017.” (vezi aici decizia)
Conform Legii darii in plata, “Dreptul de a cere instanţei să constate stingerea datoriilor izvorâte din contractele de credit aparţine şi consumatorului care a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, indiferent de titularul creanţei, de stadiul în care se află ori de forma executării silite care se continuă contra debitorului.”
Curtea Constitutionala a precizat ca legea darii in plata nu se poate aplica, insa, in cazurile in care imobilul a fost vandut deja de banca in cadrul procedurii de executare silita. (vezi aici detalii)
ANPC (Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor) a pierdut, la Judecatoria Sector 1 Bucuresti, un proces cu Intesa Sanpaolo Bank si Asociatia Romana a Bancilor (ARB) cu privire la modul de calcul... detalii
Un client Credius a obtinut in justitie anularea creditului, din cauza dobanzii prea mari.El a invocat articolul din Codul Civil privind leziunea ca viciu de consimtamant."Potrivit art. 1221 alin. 1... detalii
Sentinta Judecatoriei Sector 1 prin care statul, prin Ministerul Dezvoltarii, si Aedficium Banca pentru Locuinte, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, sunt obligati sa achite prima de stat unui fost client... detalii
Decizia Curtii de Apel Bucuresti in procesul dintre Raiffeisen Banca pentru Locuinte si Curtea de Conturi:724/201703-03-2017Litigii Curtea de Conturi (Legea Nr.94/1992)Curtea de Apel BUCURESTIAcesta nu este document finalizatR O M... detalii