Instituțiile de credit au înăsprit standardele de creditare în T4/2016 pentru creditele de consum acordate populației și le-au menținut neschimbate pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri (credite ipotecare), se arata in Sondajul BNR privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei.
În cazul împrumuturilor aferente companiilor nefinanciare, condițiile de creditare au fost păstrate la un nivel similar perioadelor anterioare, cu excepția creditelor pe termen lung adresate companiilor mari pentru care s-a înregistrat o relaxare moderată.
Pentru următoarele 3 luni, instituțiile de credit anticipează o înăsprire moderată a standardelor de creditare pentru creditele de consum și menținerea neschimbată a acestora pentru împrumuturile ipotecare.
La nivelul companiilor nefinanciare, băncile prognozează
menținerea constantă a standardelor de creditare în T1/2017.
În T4/2016, cererea de credite s-a majorat semnificativ atât în cazul împrumuturilor de consum acordate populației, cât și pentru creditele destinate achiziției de locuințe și terenuri.
Pe de altă parte, cererea pentru credite destinate companiilor nefinanciare a înregistrat un avans moderat.
Pentru T1/2017, băncile preconizează creșterea cererii în cazul împrumuturilor de consum destinate populației și menținerea neschimbată a acesteia pentru creditele ipotecare. Pe segmentul companiilor este estimată stabilizarea cererii de credite.
A. SECTORUL COMPANIILOR NEFINANCIARE
▪ Standardele de creditare au fost păstrate nemodificate la nivel agregat în T4/2016, în structură fiind consemnată o relaxare moderată în cazul creditelor pe termen lung acordate corporațiilor.
Pentru T1/2017, instituțiile de credit preconizează că standardele de creditare se vor menține constante.
Termenii creditării s-au menținut în mare parte neschimbați, cu excepția scadenței maxime acceptate la acordarea împrumutului care s-a relaxat moderat.
▪ Cererea de credite a înregistrat o creștere moderată în T4/2016, în linie cu așteptările formulate în trimestrul anterior.
Pentru următoarele 3 luni, la nivel agregat, băncile estimează că cererea de credite se va menține neschimbată.
Rata creditelor solicitate de către companiile nefinanciare și respinse de către instituțiile de credit s-a majorat moderat, comparativ cu trimestrul precedent.
▪ Riscurile asociate companiilor s-au menținut neschimbate în T4/2016 în cea mai mare parte a domeniilor de activitate, cu excepția sectoarelor energie, agricultură și tranzacții imobiliare, al căror risc de credit asociat a crescut moderat, potrivit opiniilor băncilor.
În funcție de dimensiunea firmelor, riscul de credit nu s-a modificat.
B. SECTORUL POPULAȚIEI
▪ Standardele de creditare în T4/2016 au fost menținute constante în cazul creditelor ipotecare și s-au înăsprit cu o amplitudine moderată în cazul creditelor de consum.
Pentru următoarele 3 luni, instituțiile de credit preconizează o continuare a tendinței de înăsprire a standardelor aferente împrumuturilor pentru consum, iar în cazul creditelor pentru achiziția de locuințe și terenuri, acestea estimează menținerea constantă a condițiilor de creditare.
▪ Termenii creditării aferenți creditului de consum nu au înregistrat modificări notabile în T4/2016. În cazul creditelor ipotecare, termenii creditării au avut o evoluție mixtă.
Astfel, în timp ce cerințele cu privire la gradul de îndatorare s-au înăsprit moderat, condițiile puse de bănci cu privire la ponderea maximă a creditului în valoarea garanției ipotecare (LTV) și costurile creditării altele decât dobânzile s-au relaxat semnificativ.
▪ Cererea de credite a crescut semnificativ atât pentru creditele ipotecare, cât și pentru creditele de consum în T4/2016. Instituțiile de credit prognozează că în următoarele 3 luni cererea se va menține neschimbată în cazul creditelor ipotecare, iar pe segmentul creditelor de consum va cunoaște un avans important.
Rata creditelor solicitate de persoane fizice și respinse de către bănci a fost în scădere semnificativă în cazul creditelor ipotecare și în creștere importantă pentru creditele de consum.
Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 15 ianuarie 2025, a hotărât următoarele: menținerea ratei... detalii
Minuta È™edinÈ›ei de politică monetară a Consiliului de administraÈ›ie al Băncii NaÈ›ionale a României din 8 noiembrie 2024Data publicării: 20 noiembrie 2024Membri ai Consiliului de administraÈ›ie al Băncii NaÈ›ionale a... detalii
Banca NaÈ›ională a României, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” ChiÈ™inău, organizează, în Republica Moldova, expoziÈ›ia itinerantă de promovare inteaÈ›ională a problematicii Tezaurului românesc trimis la Moscova în... detalii
Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară08.11.2024Consiliul de administraÅ£ie al Băncii NaÅ£ionale a României, întrunit în È™edinÈ›a de astăzi, 8 noiembrie 2024, a hotărât următoarele:- menÈ›inerea ratei dobânzii... detalii