Carlo Vivaldi, seful diviziei Unicredit pentru Europa Centrala si de Est, a prezentat in cadrul conferintei Capital Markets Day sustinuta astazi la Londra noua strategie a grupului italian in tarile din regiunea noastra, inclusiv in Romania, in conditiile in care grupul italian a luat decizia de a desfasura un amplu plan de restructurare pe parcursul urmatorilor trei ani.
“Scopul e sa avem o crestere organica solida in tarile membre UE din Europa de Est, printre care se regaseste si Romania”, a spus el, precizat ca se urmareste majorarea numarului de clienti prin oferirea de produse inovative.
Unul dintre obiective este si cresterea veniturilor cu 2,6% pana in 2019 si achizitia de 2,6 milioane noi clienti.
Sefii Unicredit au precizat ca in tarile din Europa de Est vor avea o abordare conservatoare, concentrandu-se pe cresterea organica si eventual prin achizitia de portofolii de active, cum a facut Unicredit Bank Romania cand a preluat portofoliile de credite retail si corporate ale RBS.
“Am putea lua in considerare si achizitii de portofolii de active, daca vor aparea oportunitati”, a spus Vivaldi.
Prioritatea este consolidarea pozitiei de lider in regiune si a performantei financiare.
Aceste obiective se vor realiza prin doua mijloace:
1. Inovare, digitalizare si reducerea costurilor: se urmareste o penetrare a serviciilor online de 51% pana in 2019 si a celor mobile de 47%.
In paralel se va rationaliza reteaua de unitati cu 14% prin inchideri de unitati si relocari.
Tinta este atingerea unui raport cost/venituri de 37%.
2. Al doilea mijoc de atingere a obiectivelor este imbunatatirea sinergiilor in cadrul grupului, prin cross-selling in tarile CEE, dar si a retelei, prin intermediul platformei grupului.
“Vom mentine o disciplina a riscului fara compromisuri, prin concentrarea pe tarile cu indicatori macroeconici solizi, prin conditii de creditare mai stricte si cresterea gradului de recuperare a creditelor”, a mai spus Vivaldi.
Tinta este reducerea procentului de neperformante de la 10,3% la 8% in trei ani in tarile din zona.
[1]
Planul de restructurare la nivelul grupului Unicredit
Grupul italian Unicredit a ajuns la fundul sacului, dupa opt ani de criza, astfel ca este nevoit sa se restructureze prin inchiderea a aproape 1.000 de sucursale din Italia, Germania si Austria in principal, concedierea a 14.000 de angajati, vanzarea unui volum urias de credite neperformante, de 18 miliarde euro, si recunoasterea unor pierderi de 12,2 miliarde euro in ultimul trimestrul din acest an.
Unicredit a inceput deja sa ia primele masuri de reducere a costurilor, prin vanzarea detinerilor pe care le avea la banca poloneza Pekao, la fondul de investitii Pioneer si la banca italiana Fineco, dupa ce anterior a vandut si subsidiara din Ucraina.
In acelasi timp, Unicredit vrea sa emita noi obligatiuni in valoare de 13 miliarde de euro.
Unicredit a mai incercat in 2011, cu o alta conducere, un plan de reducere a costurilor pe o perioada de patru ani, insa tintele asumate atunci au fost mult mai putin ambitioase si rezultatele prea modeste pentru a asigura bancii o revigorare sanatoasa.
Banca isi propune ca pana in 2019 sa-si reduca in fiecare an costurile cu 1,7 miliarde euro, astfel incat sa ajunga la un raport cost/venituri de 52%.
Jean Pierre Mustier noul CEO al Unicredit, a declarat ca banca s-a hotarat sa adopte masuri decisive pentru a-si rezolva problema creditelor neperformante din trecut.
Masurile de restructurare si de recudere a costurilor vor permite bancii sa-si majoreze rata de capitalizare (CET 1 ratio fully loaded) la 12,5%, de la 10,8% in prezent, si sa atinga o profitabilitate (Return on tangible equity) de 9% in 2019, ceea ce-i va permite bancii sa plateasca dividende reprezentand intre 20% si 50% din profit.
Vezi aici comunicatul Unicredit privind noul plan strategic
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii