Primele sapte mari banci romanesti, din grupul celor cu cote de piata de peste 5%, care detin cumulat peste 70% din totalul activelor bancare, si-au majorat profiturile cumulate cu 40%, echivalentul unui milard de lei, in primele noua luni din acest an comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
Astfel, profitul cumulat al celor sapte banci (in ordinea marimii: BCR, BRD, BT, Raiffeisen, Unicredit, CEC Bank si ING Bank) s-a ridicat la aproximativ 3,4 miliarde lei in primele noua luni din acest an, comparativ cu cele 2,4 miliarde lei din aceeasi perioada a anului precedent.
Profitul de 2,4 miliarde lei obtinut de primele sapte banci anul trecut a fost putin mai mare decat media sistemului bancar, care s-a ridicat la doar 2,2 miliarde lei in septembrie 2015, in conditiile in care 24 de banci au fost pe profit, in timp ce alte 15 au inregistrat pierderi, conform datelor BNR (vezi aici detalii)
La jumatatea acestui an, profitul sistemului bancar era de 2,4 miliarde lei, iar anul trecut a atins recordul istoric de 4,8 miliarde lei. (vezi aici detalii)
Cea mai profitabila banca romaneasca este BCR, care a realizat un castig de 1,1 miliarde lei in primele noua luni, datorita faptului ca la finalul lui 2014 banca si-a curatat bilantul prin recunoasterea creditelor neperformante, avand ca efect o piedere uriasa, de 2,4 miliarde lei. Anul urmator, insa, in 2015, BCR a realizat un profit de 919 milioane lei. Daca in acest an va reusi sa-si majoreze profitul la 1,5 miliarde lei, atunci castigul combinat al ultimilor doi ani va acoperi integral pierderea din 2014.
La randul sau, BRD a reusit sa-si dubleze profitul in primele noua luni din acest an, la 656 milioane lei, tot datorita curateniei facute in bilant in 2014, dar care nu i-a provocat pierderi anuale, ci doar un profit mic, de 43 milioane lei.
Banca Transilvania (BT) si-a dublat si ea profitul in acest an, la 656 milioane lei (la nivel de banca), datorita cresterii stocului de credite, atat pe cale organica cat si prin achizitia Volksbank de anul trecut, care i-au majorat semnificativ veniturile din dobanzi.
BT a reusit un rezultat excelent la noua luni desi a recunoscut credite neperformante de 1,7 miliarde lei. (vezi aici detalii)
ING Bank a devenit a treia cea mai profitabila banca locala, in urma unei cresteri organice spectaculoase in ultimii ani, in special anul trecut, cand a reusit performanta de a avea cea mai mare crestere a activelor (24%) dintre bancile romanesti. (vezi aici detalii)
Si UniCredit a reusit sa-si majoreze profitul cu 67%, datorita scaderii costului cu riscul. (vezi aici detalii)
CEC Bank si-a majorat, la randul ei, profitul obtinut in primele noua luni la peste 15,5 milioane lei, mai mult decat cel obtinut in tot anul trecut, conform datelor Bancherul.ro. Banca isi publica doar rezultatele anuale.
Singura banca mare care a trebuit sa-si diminueze profitul a fost Raiffeisen Bank, afectata de provizioanele pentru legea darii in plata. Castigul bancii a scazut cu 25%, la 64 milioane euro. (vezi aici detalii)
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii