In luna septembrie s-a inregistrat prima scadere importanta a restantelor la creditele inregistrate la Biroul de Credit de la izbucnirea crizei de la finalul lui 2008, un indiciu ca bancile au inceput sa vanda volume mari de credite neperformante acordate persoanelor fizice cate firmele de recuperare creante.
Pana acum, bancile mari, in principal BCR, au vandut pachete importante de credite neperformante acordate firmelor, dar in ultimele luni mai multe banci au inceput sa cesioneze firmelor de recuperare si credite cu restante mari ale persoanelor fizice.
In momentul izbucnirii crizei, in decembrie 2008, la Biroul de Credit erau inregistrati aproape 450.000 de datornici cu restante in valoare de sub 1 miliard de lei, arata statisticile BNR analizate de Bancherul.ro.
Doi ani mai tarziu, in decembrie 2010, numarul datornicilor a ajuns la aproape 740.000, iar valoarea restantelor la 9,5 miliarde lei, asadar o crestere de aproape 10 ori.
Anul urmator, in decembrie 2013, volumul restantelor a ajuns la 11,3 miliarde lei, nivel care s-a mentinut pana in vara acestui an, cand a ajuns la 11,6 miliarde lei in iunie, iar numarul datornicilor la 754.000, niveluri record.
In iunie 2016 a urmat insa o tendinta de scadere moderata a numarului restantierilor si valorii datoriilor, insa in septembrie s-a inregistrat o diminuare semnificativa.
Astfel, numarul persoanelor fizice cu restante de peste 30 de zile a scazut cu peste 55.000 in septembrie, la 695.052.
In acelasi timp, numarul restantelor a scazut cu 80.000, la un total de 930.141.
Totalul sumelor restante s-a diminuat cu doua miliarde de lei (19%), la un total de 8,8 miliarde lei, fata de 10,9 miliarde lei in august si 11,6 miliarde lei in august.
Fata de luna august, valoarea restantelor a scazut cu 2,8 miliarde lei.
Vezi in CLUBUL BANCHERILOR alte detalii privind structura restantelor de la Biroul de Credit, in functie de tipul valutei si a categoriilor de intarziere.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii