Cresterea substantiala a volumului de credite noi in lei acordate de banci firmelor in luna septembrie (2,8 miliarde lei, comparativ cu 2 miliarde lei in august, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, recordul fiind stabilit in decembrie 2010, cu 3 miliarde lei) a determinat o prabusire spectaculoasa a dobanzilor, ca efect al concurentei bancilor pentru atragerea de clienti.
Astfel, conform statisticilor BNR, pentru creditele cu valori sub 1 milion de euro acordate firmelor, bancile au fost dispuse in septembrie sa accepte o dobanda fixa pe o perioada intre 1 si 5 ani de doar 2,11% in medie, fata de 8,94% in august, nivelul de 8% pentru aceste tipuri de credite fiind mentinut inca din luna augut a anului trecut.
O scadere si mai spectaculoasa s-a produs in cazul finantarilor de pana la 1 milion de euro pentru fime cu dobanzi fixe de peste 5 ani: de la 7,77% in august la doar 0,32% in septembrie.
Ramane de vazut, insa, daca practicarea de dobanzi fixe in luna septembrie de doar 2% si 0,32% a fost un eveniment izolat, datorat unei oferte de tip “dumping” a vreunei banci, in incercarea de a pune mana pe un client corporativ mare sau va reprezenta o fisura care va duce la scaderea dobanzilor pentru aceste tipuri de finantari cu dobanda fixa pe perioade de peste 1 an.
Oricum aceste dobanzi fixe pe termene de peste 1 an au niveluri disproportionate fata de dobanzile variabile (care se modifica trimestrial, de regula, in functie de indicii ROBOR).
Astfel, pentru creditele cu valori de pana la 1 milion de euro cu dobanda variabila sau cu o dobanda fixa de pana la un an, rata medie a fost in septembrie de 3,96%, inca o data mai mica decat dobanzile fixe de peste un an.
In cazul creditelor cu valori mari, de peste 1 milion de lei, dobanda medie a scazut in septembrie la 2,89%, de la 3,06% in august. In urma cu un an, in septembrie 2015, dobanda la aceste credite era 4%.
Media dobanzilor la toate tipurile de credite noi in lei pentru firme a scazut in septembrie la 3,51%, de la 3,735 in august si 4,82% in septembrie anul trecut.
In acelasi timp, bancile plateau firmelor pentru depozitele din conturi, in sold, o dobanda medie de 0,54% in septembrie, in scadere de la 0,56% in august si 0,85% la finalul anului trecut.
Pentru depozitele noi, dobanda a scazut si mai mult: 0,33% in septembrie, de la 0,42% in octombrie si 0,8% in decembrie 2015.
Marja de castig a bancilor aferenta creditelor noi a fost asadar in medie de 3,18% in septembrie, in scadere de la 3,31% in august.
Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile detaliate privind dobanzile si volumele de credite noi acordate de banci
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii