ROBOR la 3 luni, dobanda interbancara de referinta pentru majoritatea creditelor in lei acordate de banci populatiei si firmelor, a revenit la cel mai mic nivel inregistrat pana acum, de 0,73%, inainte de votul pentru Brexit de la finalul lunii iunie.
Si asta in ciuda faptului ca excesul de lichiditati al bancilor romanesti, mentinut in depozite la BNR, a scazut in august la cel mai mic nivel din acest an, respectiv o medie zilnica de 4,3 miliarde lei, la jumatate fata de nivelul din iulie, cand era de 9,6 miliarde lei, si cu aproape trei ori mai mic fata de iunie, cand era de 11,7 miliarde lei.
Ceea ce poate reprezenta un indiciu ca nivelul dobanzilor interbancare ar putea sa mai creasca in urmatoarea perioada, daca volumul de lichiditati la dispozitia bancilor va continua sa scada.
Indicatorul ROBOR la 3 luni a crescut sensibil, dar nu mult, la finalul lunii iunie, dupa votul in favoarea iesirii Angliei din Uniunea Europeana (Brexit): de la 0,75%, la cat se stabilizase in luna mai, a urcat la 0,85%.
Dobanda de referinta pentru creditele in lei a coborat apoi la 0,80%, nivel la care a ramas in iulie, dupa care a coborat din nou, in august, spre 0,75%, pentru ca zilele trecute sa coboare sub acest prag, pana la 0,73% ieri si 0,74% astazi.
Nivelul de 0,73% a mai fost atins in 13 iunie si in 26 mai 2016.
Este putin probabil ca ROBOR la 3 luni sa coboare mai jos de acest nivel, in contextul in care guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a dat de inteles ca BNR urmeaza sa inceapa un nou ciclu de intarire a politicii monetare, odata cu cresterea inflatiei, dupa disparitia efectelor reducerii TVA.
In acelasi timp, dobanzile la creditele acordate de banci au inceput inca din prima parte a acestui an o tendinta de crestere, in ciuda reducerii indicelui ROBOR la 3 luni, precum si a scaderii continue a dobanzilor la depozite.
Astfel, dobanda medie la creditele noi in lei acordate de banci populatiei si firmelor a crescut in primul semestru din acest an cu aproape o jumatate de punct, la 5,79% in iunie 2016, de la 5,35% in decembrie 2015, cand s-a inregistrat cea mai mica dobanda de pana acum, conform statisticilor BNR. (Vezi aici detalii)
BT Pay și BT Go înlocuiesc treptat BT24 și NeoBT, devenind singurele aplicații prin care cliențiipersoane fizice și firme vor face banking cu Banca Transilvania, anunta banca intr-un comunicat, in... detalii
Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii
Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii