Evolutia Bursei in primul semestru: tranzactiile cu actiuni au crescut cu 6,5%

Autor:

Bancherul.ro
2016-09-08 17:22

Deși tranzacțiile cu acțiuni pe piața de capital au crescut cu 6,5%, volumul total al tranzacțiilor (acțiuni și obligațiuni) a fost mai mic cu 28% în semestrul I (comunicat ASF):

Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni derulate la Bursa de Valori București (BVB) în primele șase luni ale acestui an a crescut cu 6,5%, până la 4,36 miliarde de lei, reprezentând aproape 90% din totalul tranzacțiilor realizate pe bursă în prima jumătate a anului, potrivit Raportului privind evoluția pieței de capital în semestrul I 2016, aprobat în ședința de astăzi a Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Totdată, investitorii au arătat un interes în creștere pentru tranzacțiile cu produse structurate, volumul acestora înregistrând o creștere de peste 11% față de semestrul I 2015, până la 232,7 milioane de lei. Ponderea produselor structurate în totalul tranzacțiilor a avansat până la aproape 5%, față de 3,1% în 2015.

Totuși, per ansamblu, valoarea totală a tranzacțiilor realizate pe bursă în primele șase luni a scăzut cu 28% comparativ cu semestrul I 2015, limitându-se la 4,88 miliarde de lei pe fondul căderii cu circa 92% a tranzacțiilor cu obligațiuni, dar și al înjumătățirii tranzacțiilor cu titluri de stat și unități de fond.

Volumele de tranzacționare au înregistrat variații ample, de la un minim de 529 milioane de lei în februarie, la un vârf de 1,13 miliarde de lei atins în aprilie.

În acest context, indicii generali ai bursei au avut evoluții negative în semestrul I, pe fondul scăderii accentuate a prețului petrolului şi a turbulenţelor de pe pieţele de capital internaţionale. Cea mai semnificativă scădere a fost înregistrată de indicele ROTX, dezvoltat de BVB împreună cu bursa de la Viena, care a coborât cu 12,13% faţă de finalul anului 2015. Indicele BET a înregistrat o scădere de 7,58%.

La nivelul perioadei 4 ianuarie – 30 iunie 2016, cea mai lichidă companie listată la BVB a fost Banca Transilvania (TLV), care a depășit pragul de un miliard de lei prin 43.780 de tranzacții, urmată de Romgaz (SNG), cu tranzacții de 988 milioane de lei, ambii emitenți având o pondere de peste 23% după valoarea tranzacţionată în semestrul I pe piața principală (doar acțiuni).

Fondul Proprietatea (FP) s-a situat pe locul al treilea, cu o pondere de peste 17 %, urmat de Electrica (EL) și BRD Group Société Générale (BRD).

Pe segmentul ATS al BVB, existau, la sfârșitul semestrului I, 305 instrumente disponibile, în condițiile în care pe 15 februarie 2016 a avut loc segmentarea pieței AeRO, prin introducerea a două categorii, Premium și Standard. Pe 8 februarie a avut loc cea de a treia emisiune de obligațiuni corporative listate pe Sistemul Alternativ de Tranzacționare al BVB, emitentul fiind firma CAPITAL FLEET SERVICES.

Pe piața SIBEX, semestrul I a consemnat o înjumătățire a valorii tranzacțiilor cu contracte futures, până la 64,3 milioane de lei, în condițiile în care numărul contractelor încheiate a scăzut cu aproape 35%, până la 5.816. Cele mai tranzacţionate contracte au fost pe indicele DJIA, cu o pondere de 79,47% din valoarea totală tranzacționată în semestrul I, în timp ce contractele futures pe cursurile valutare s-au clasat pe locul al doilea.

În ceea ce privește activitatea de intermediere de pe piețele reglementate din România, primii trei participanți pe piața spot (Wood&Company Financial Services, Swiss Capital și Raiffeisen Bank) au cumulat aproape jumătate din valoarea totală intermediată în primele șase luni, respectiv 4,6 miliarde de lei.

La sfârșitul primului semestru activau 39 de intermediari, dintre care 32 de entități locale autorizate de ASF și 7 entități autorizate în alte state membre UE. Cei mai mulți au desfășurat activități de intermediere pe piața reglementată la vedere administrată de BVB (37 de entități), în timp ce numărul participanților înscriși în registrul SIBEX era de 7.

Analiza detaliată a evoluţiei pieţei de capital în semestrul I al anului 2016 poate fi consultată AICI.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: BURSA

Regulamentul A.S.F. privind locurile de tranzacționare se modifica

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii

Indicele BET al BVB a crescut cu 21% in 2023

Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an.Dintre sectoare, se remarca semiconductorii (+30%).

In Romania nu exista nicio firma straina de investitii financiare autorizata de ASF

 Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului, conform unui comunicat ASF, in care se adauga:În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.A.S.F. atenționează potențialii... detalii

ASF: Evoluția pieței de capital în primele șase luni ale anului 2022

Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% față de finalul anului trecut, conform unui comunicat al ASF, in care se adauga:La finele primelor șase luni din 2022, indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creștere de peste 12% față de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele șase luni din anul 2022, comparativ cu primele șase luni... detalii