Ritmul de crestere al creditelor in lei a scazut la cel mai redus nivel din ultimul an

Autor:

Bancherul.ro
2016-08-24 22:46

Ritmul de crestere al creditelor in lei acordate de baci populatiei si firmelor a scazut in iulie la cel mai scazut nivel din ultimul an, pe fondul epuizarii plafoanelor de garantii pentru creditele Prima Casa, cresterea avansului la creditele imobiliare standard din cauza legii privind darea in plata, precum si a reducerii volumelor de finantari pentru firme.

Conform statisticilor privind indicatorii monetari publicati de BNR, soldul creditelor in lei a avansat in iulie, fata de luna precedenta, cu doar 0,5%, echivalentul a 560 milioane lei, la un total de 11,9 miliarde lei, fata de un ritm lunar de 1,2% in iunie si 0,9% in iulie 2015.

Ritmul anual de crestere al soldului creditelor in lei a scazut astfel la 15,7%, cel mai scazut nivel din august 2015, cand era de 15%. Asta dupa ce in aprilie cresterea anuala a creditelor in lei ajunse la un record al ultimilor ani, de 21,1%.

In acelasi timp, soldul creditelor in valuta a scazut mult mai mult, cu 2% in iulie fata de iuni echivalentul a doua miliarde de lei.

In aceste conditii, soldul total al creditului neguvernamental, atat in lei cat si in valuta, a inregistrat o scadere de 0,7% in iulie fata de luna precedenta, la 21,6 miliarde lei, dupa ce in iunie s-a diminuat cudoar 0,1% iar in precedentele trei luni a fost in crestere.

In privinta destinatiei creditelor in lei, cele acordate populatiei au crescut in iulie cu 1,9% fata de iunie, cand au avut o crestere lunara mult mai mare, de 2,7%.

Finantarile in lei pentru firme au scazut in iulie cu 1%, dupa o scadere lunara de 0,3% in iunie si un avans de 0,9% in luna mai.

Soldul creditelor in valuta a scazut substantial atat in cazul populatiei (-2,4%), cat si a firmelor (-1,7%).

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe statistici privind evolutia creditelor

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii