Crestere spectaculoasa a numarului si valorii platilor cu cardul

Autor:

Bancherul.ro
2016-08-16 23:45

Numarul platilor cu cardurile de debit emise de bancile romanesti a crescut spectaculos in trimestrul doi din acest an, pe fondul avansului puternic al salariilor si consumului, care au condus la o rata anuala neasteptata, de 6%, a PIB-ului Romaniei, cea mai ridicata din ultimii opt ani si cea mai mare din Uniunea Europeana. 

Astfel, numarul tranzactiilor de plata cu carduri de debit a fost de 73 milioane in trimestrul doi din acest an, comparativ cu doar 66 milioane in trimestrul precedent si numai 57 milioane in trimestrul doi din 2015, arata statisticile BNR publicate astazi.

Numarul tranzactiilor la POS-uri a crescut la 66 milioane, cu 5 milioane mai multe decat in T1, cand au fost doar 61 milioane, si cu 13 milioane mai multe decat in T2 2015, cand au fost doar 53 milioane.

Cresterea spectaculoasa a platilor cumparaturilor cu cardul a fost stimulata si de avansul important al POS-urilor, care au ajuns la 148.797 de unitati in iunie, cu 4200 mai multe decat in martie si cu 13.158 de unitati mai multe decat in iunie 2015.

[1]

Valoarea tranzactiilor cu cardurile de debit a avansat cu un miliard de lei in trimestrul doi, la 9,6 miliarde lei, fata de 8,6 miliarde in primul trimestru al anului si 7,7 miliarde in trimestrul doi al anului trecut.

Si volumul retragerilor de numerar la ATM-uri a crescut cu 3,6 miliarde lei, la 36,777 miliarde lei in T2, de la 33,142 miliarde lei in trimestrul precedent si doar 32,041 miliarde lei in trimestrul doi din 2015.

Cresterea numarului si valorii platilor cu cardul a condus si la cresterea atat a numarului total de carduri in circulatie, cat si a numarului de carduri active, mai arata statisticile BNR.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile complete privind piata cardurilor in T2 2016

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii