Conducerea BRD prezinta modul in care va fi afectata banca de legea darii in plata si ce strategie pregateste

Autor:

Bancherul.ro
2016-05-06 12:24

Conducerea BRD a raspuns astazi la intrebarile analistilor cu privire la impactul pe care-l va avea legea privind darea in plata asupra portofoliului de credite ipotecare al bancii si au prezentat masurile pe care banca le va lua in urmatoarea perioada pentru a compensa diminuarea volumelor de credite ipotecare.

Philippe Lhotte, directorul general al BRD, a spus ca inca exista neclaritati cu privire la modul de aplicare a legii privind darea in plata, astfel ca problema inca nu este clarificata.

“Sincer, problema nu e incheiata, legea este una foarte scurta si e dificil de inteles cum va fi aplicata, asa incat nu e gata”, a raspus el la o intrebare cu privire la modul in care va fi afectata banca de legea darii in plata.

Lhotte a tinut sa precizeze ca BRD este o banca universala si poate creste pe alte segmente ale economiei, pentru a compensa scaderea volumelor de credite ipotecare.

“BRD este o banca universala, cu o prezenta puternica pe fiecare segment al pietei, astfel ca daca va scadea piata creditelor ipotecare, sunt multe alte piete pe care putem creste acordand noi credite”, a spus seful BRD.

Conducerea BRD a fost intrebata si despre cum va fi afectata banca de legea darii in plata cu privire la costul riscului, daca impactul va fi semnificativ sau nu, in contextul in care sefii BCR au declarat recent ca nu se asteapta la o crestere importanta a costurilor cu riscul.

Didier Colin, directorul adjunct al BRD responsabil cu riscul a raspuns ca exista o ingrijorare, insa portofoliul de credite al bancii este unul solid.

Didier Colin: “Suntem ingrijorati, dar prima data trebuie sa analizam aspectele critice, precum clasificarea creditelor si cerintele de capital, inainte de constituirea de provizioane si rezerve. Avem un portofoliu eligibil istoric cu profil solid si adecvat acoperit cu garantii, astfel ca suntem bine pozitionati fata de lege”.

El a precizat ca BRD se afla in faza de consultare cu BNR si cu auditorii, precizand ca gradul de proizionare al creditelor este adecvat.

“Am inceput consultarile, dar va lua ceva timp, pentru ca tema este relativ complexa”, a adaugat el.

Intrebat daca banca nu va constitui provizioane in avans, Colin a evitat un raspuns clar: “Prima data se va face clasificarea creditelor, pentru ca riscul nu-l putem prevedea acum, dupa care vor fi stabilite cerintele de capital”.

(Articol in curs de actualizare)

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Interviu

Contractul de credit e ca un manual de utilizare la care nu te uiti niciodata

Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii

Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii