Inflatia scade la -2,7%, mult peste estimari, dar analistii avertizeaza ca, fara efectele TVA, este peste tinta BNR, de 2,5%, astfel ca urmeaza cresterea dobanzilor

Autor:

Bancherul.ro
2016-03-13 10:07

Inflatia anuala a scazut in februarie la -2,7%, de la -2,1% in luna precedenta, substantial peste estimarile analistilor, in jurul a 2,3%, datorita ieftinirii legumelor, utilitatilor si facturilor de telefonie, precum si aprecierii leului cu 1% fata de euro.

Cu toate acestea, analistii ING Bank avertizeaza ca anticipatiile inflationiste sunt mult mai ridicate decat in ultimii ani, subliniind ca fara efectele taierii TVA-ului standard de la 24% la 20% din acest an si de la 24% la 9% pentru alimente, din iunie 2015, inflatia este deja peste tinta BNR, de 2,5%.

In consecinta, economistii se asteapta ca banca centrala sa inceapa un nou ciclu de intarire a politicii monetare spre finalul trimestrului trei sau ultimul trimestru din acest an, cum deja a lasat sa se inteleaga si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Guvernatorul a sugerat ca intarirea politicii monetare ar putea incepe mai intai prin majorarea dobanzii la facilitatea de depozit si restrangerea lichiditatii de pe piata interbancara.

Dobanda la facilitatea de depozit este 0,25% in prezent, in timp ce rata pentru facilitatea de creditare se situeaza la 3,25% pe an.

In acelasi timp, dobanzile de pe piata monetara interbancara au coborat la niveluri apropiate de 0: dobanda la depozite ROBID a ajuns la 0,06% iar dobanda la credite ROBOR a scazut la 0,39%, la termen de o zi – O/N.

In cazul ROBOR la 3 luni, indicele in functie de care se stabilesc dobanzile imprumuturilor in lei acordate de banci persoanelor fizice si juridice, nivelul acestuia s-a stabilizat la 0,77% in ultima saptamana.

Economistii ING estimeaza ca abia de anul viitor BNR ar putea incepe sa majoreze si dobanda de politica monetara, aflata la 1,75% in prezent.

BCR estimeaza ca BNR va majora dobanda chiar din acest an

Economistii BCR au calculat o inflatie mai mica, fara efectele TVA de runda intai, in jurul a 1,7% (vezi graficul).

Ei estimeaza ca inflatia va ramane negativa in prima jumatate a acestui an, dupa care va urca la 1% la finalul anului si la 2% in primul trimestru din 2017, ca efect al cresterii semnificative a salariilor in acest an, in special cele din sectorul public.

[1]

In aceste conditii, economistii BCR arata, intr-o nota informativa publicata in 11 martie, ca banca centrala ar putea decide sa inceapa sa ridice dobanda cheie inca de la finele acestui an.

Ei il citeaza pe Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care ar fi sugerat, cu o zi in urma, trecerea la un nou ciclu de intarire a politicii monetare, in consonanta cu Federal Reserves (Fed), banca centrala a SUA, precizand ca BNR se afla deja pe o traiectorie divergenta fata de Banca Centrala Europeana (BCE), care tocmai a scazut toate cele trei dobanzi ale sale, in paralel cu injectarea de noi lichiditati in economie.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Opinie

Dobanda BNR ar putea scadea la 5,75% in 2025

Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii

Dobanda la euro ar putea scadea de la 3% la 1,5%, in 2025

Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii

Creditare iresponsabila promovata de un broker

„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii

Inflatia este si consecinta cresterii salariilor

Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii