Deflația este principalul pericol cu care se confruntă zona euro, a afirmat Francois Villeroy de Galhau, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, subliniind sporirea temerilor privind presiunea prețurilor, transmite Bloomberg, citata de Agerpres.
“Dacă ne uităm la situația din Europa în acest moment, pericolul cu care ne confruntăm este fără îndoială deflația și nu inflația”, a declarat Villeroy de Galhau într-un interviu acordat publicației germane Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Conform datelor Eurostat, rata inflației în zona euro a urcat până la 0,3% în ianuarie, de la 0,2% în decembrie. Analiștii se așteaptă la o stagnare a prețurilor de consum în februarie(inflație zero), în timp ce Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%.
“Declinul prețului țițeiului și al materiilor prime sunt factorii principali care au determinat inflația scăzută. Dar dacă prețul scăzut al energie are efecte sustenabile pe termen lung, va trebui să acționăm. Vom vedea la ședința de politică monetară din martie ce măsuri vor fi adoptate”, a explicat Villeroy de Galhau, care este și guvernatorul Băncii Centrale a Franței.
Pentru a stimula inflația, BCE a demarat o serie de măsuri de relaxare cantitativă în cursul anului trecut. Începând din luna martie 2015, BCE achiziționează lunar obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Conform calendarului inițial, aceste achiziții urmau să se deruleze până în luna septembrie 2016.
Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%. Însă, inflația în zona euro a fost sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul petrolului s-a redus semnificativ. Următoarea ședință de politică monetară a BCE este programată în 10 martie.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii