Finantarile prin factoring pentru IMM-uri au crescut cu peste 90%; piata de factoring a ajuns la un nivel record de 3,65 miliarde euro

Autor:

Bancherul.ro
2016-02-29 10:01

Conform datelor Asociației Române de Factoring, piața a atins, în 2015, un nivel de 3,65 miliarde de euro, în creștere cu 35% față de 2014.

“Tendința de creștere s-a prefigurat încă de la mijlocul anului trecut, când anumite produse de factoring înregistraseră creșteri semnificative. Vorbim aici despre factoringul tradițional pe care IMM-urile l-au accesat mai mult decât oricând, dar și despre reverse factoring, preferat de marile companii pentru finanțarea furnizorilor proprii”, declară Bogdan Roșu, președintele Asociației Române de Factoring (ARF), intr-un comunicat de presa.

Studiul de piață realizat de ARF confirmă și pentru 2015 că cel mai mare volum de finanțări a fost accesat de companiile cu cifră de afaceri peste 50 milioane de euro (adica o cota de 36% din piață), însă cea mai mare contribuție la creșterea pieței în 2015, cu o creștere de peste 90% față de 2014, au avut-o companiile cu cifră de afaceri sub 5 milioane de euro, acestea urcând la o cotă de piață de 29%.

“Această evoluție este una firească din punctul nostru de vedere, pentru că, la bază, factoringul este un produs destinat finanțării și gestiunii portofoliului IMM-urilor. Acesta a fost profilul de companii către care s-a adresat încă de la început și iată că piața și eforturile Bancilor si IFN-urilor specializate reglează foarte bine aceste oportunități de finanțare, direcționându-le exact către zonele care au nevoie”, explică Bogdan Roșu.

[2]

În ceea ce privește domeniile de activitate care s-au finanțat prin factoring, același studiu arată că sectorul Construcții a rămas și în 2015 lider în accesarea factoringului intern, cu o cotă de 23%.

“O evoluție spectaculoasă au avut-o domeniul Energie, care a crescut de 6 ori față de 2014, precum și domeniul IT&C, care a înregistrat o triplare față de 2014, atât la intern cât și la export, evoluția explicându-se prin amploarea pe care această piață a cunoscut-o în 2015. Legat de evoluția consumului și de impactul acestuia în volumele de factoring, am observat o creștere de peste 33% în sumă absolută generată de furnizorii companiilor din zona de FMCG, care au accesat factoringul intern. Alte domenii care au înregistrat creșteri importante au fost Metale, Chimicale & Reciclare, 49%, și, respectiv, Transporturi, 44% ”, mai adaugă Bogdan Roșu.

[1]

Cel mai puțin finanțat sector prin factoring intern rămâne Farma, care a înregistrat o scădere de 22% față de 2014.

În ceea ce privește factoringul de export, cele mai importante creșteri au fost înregistrate în domeniile IT&C (creștere cu 166%), Construcții (creștere cu 40%), precum și în Transporturi (creștere cu 17%).

Experiența Factorilor, Banci si IFN-uri specializate care oferă servicii de factoring, a demonstrat că, în cea mai mare parte, comportamentul la plată al debitorilor se îmbunătățește semnificativ de la an la an, ca urmare a gestiunii creanțelor, specifice operațiunilor de factoring. Astfel, reducerea termenului mediu de întârziere la plată de la 15 zile în 2014, la 10 zile în 2015, arată o creștere a disciplinei în ceea ce privește plățile.

“Această evoluție demonstrează încă o dată beneficiul acestui produs pentru clientul de factoring, prin reducerea termenului mediu de încasare a facturilor, fără necesitatea unei presiuni directe asupra debitorilor, dar în baza unei abordări formale, specializate, din partea Factorului, pentru a obține o poziție prioritară pe lista de plăți”, precizează Bogdan Roșu.

Studiul realizat de ARF are la bază informații furnizate de membrii asociației – Access Financial Services IFN, BANCA COMERCIALA ROMANA S.A., Banca TRANSILVANIA S.A., BRD – Groupe Societe Generale S.A., IFN NEXT CAPITAL FINANCE S.A., ING Bank S.A., RAIFFEISEN BANK S.A, UNICREDIT BANK S.A., precum şi alte instituţii financiare non-membre.

Factoringul reprezintă de la an la an o soluție de finanțare din ce în ce mai accesată de toate categoriile de agenți economici, fie că sunt din zona de producție, distribuție sau servicii. Dealtfel, în ultimii cinci ani, factoringul este produsul cu cea mai frumoasă creștere, dintre produsele adresate persoanelor juridice, clienti ai instituțiilor bancare și nebancare. Asociaţia Română de Factoring, prin membrii săi, îşi asumă rolul de a promova intens acest produs, ce aduce multiple beneficii companiilor: lichidizarea creanţelor, administrarea eficientă a portofoliului de clienţi, colectarea creantelor si chiar acoperirea riscurilor de neîncasare.

Comentarii

maximus 33

Jumatati de adevar

Statistica se refera la luna decembrie 2015 dupa ce bancile si-au curatat portofolile de creditele neperformate. Deci este o statistica falsa, foarte multe credite fiind deja vandute de banci si debitorii sunt executati de recuperatori. Straniu este ca BNR nu actioneaza ca banca a statului roman, aparand interesele nationale, ci ca agent de lobby al sindicatului bancar. Un principiu fundamental al economiei de piata este ca fiecare isi asuma actiunile si deciziile sale. Astfel bancile au considerat valoarea ipotecii suficienta in caz de neplata deci trebuie sa faca fata acestei decizii. De ce in SUA acest sistem functioneaza iar la noi nu se poate? Este foarte greu pentru banci sa renunte la sistemul actual care le asigura venituri din credite fara nici o bataie de cap sau risc. Oricum pozitia BNR arata ca si acolo e nevoie de oameni noi iar dl Isarescu ar cam trebui sa plece.

emil

bnr

bnr se refera la creditele ipotecare in 2006-2009 creditele de nevoi personale se dadeau pe perioada de 20-30 de ani (erau tot ipotecare cu garantie dar cu alta titulatura).. acolo e grosul

gimini

sa-i facem apatrizi

Aha, deci "numai" 31000 de potential sclavi. Pai eu zic, dragi tovarasi de la BNR, sa le retragem cetatenia romana pentru nesimtirea de a fi devenit incapabili sa-si plateasca ratele si gata, juridic am scapat si de problema lor. De niste apatrizi nu va plange nimeni si daca tot nu recuperam intreg prejudiciul, macar putem sa-i vindem in Statul Islamic.

alex

fara scapare

Intr-o tara in care Biserica este mai puternica ca Armata, intr-o tara in care unu vrea o lege sa-l scape pe frateso de credite, altu vrea o lege ca ciobanii ii deranjeaza partida de vanatoare, altu vrea coloana oficiala si cand merge la buda, altu vrea libertate ca 'scrie' 15 almanahe si exemplele pot continua mult, ce va mai mirati atat ca Bnr-ul ca si ASF-ul (aici coruptia a fost si dovedita) fac jocul celor cu bani si se fac ca supravegheaza la binele nostru. BNR-ul oricum e prins intre interesele marilor banci straine pe care nu le prea poate trage de urechi si cloaca politica romaneasca cu dorinta de imbogatire peste noapte deci e cam greu si la ei sa isi faca treaba. Cum dai sa iesi din hazna te trag 10 inapoi asa ca la noi romanii.

Jack Spintecatorul

Ptr. Alex

Bine ma Vasile, recunosti ca numai cu spaga, grupuri interese si putere financiara rezisti in Romania. De aia rezista si bancile, sprijinite de FMI, BCE si nu in ultimul rand de BNR. Dar a venit vremea sa schimbam la fata si pe BCR, defuncta Volksbank , Raiffesein, etc De aia avem noroc ca s-au nascut oameni ca Piperea si Cuculis, Coltuc, Mateescu in Romania, sa inlocuim ,, scheletele ". Apropo, tu nu canti dupa BCR, nu semnezi pe statul de plata cumva ???? Tot o Facatura de roman esti hahalero !!!

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Cardurile OTP Bank au o problema de functionare (actualizat)

Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii

Clientii Bancii Transilvania vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay si BT Go

Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii

Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii