In spatele profitului record de 4,8 miliarde lei obtinut de bancile romanesti in 2015 stau cateva detalii care dezvaluie o piata bancara tot mai polarizata, cu unele banci mari sau mici tot mai puternice si mai profitabile, in timp ce altele devin tot mai slabe, din cauza pierderilor din ultimii ani.
Doar 22 de banci au inregistrat profit anul trecut, in timp ce restul de 14 banci au avut pierderi, conform datelor furnizate Bancherul.ro de catre BNR.
In acelasi timp, procesul de restructurare a sectorului bancar a continuat si anul trecut. Consecinta: numarul angajatilor din sistemul bancar a scazut cu 3.764 de persoane, la un total de 55.928. (vezi aici detalii)
In coltul stralucitor si prosper al pietei se afla bancile mari: un numar de sase mari banci au obtinut in 2015 un profit de aproximativ 4,6 miliarde lei, aproape cat tot castigul la nivelul sistemului.
Performerul detasat este Banca Transilvania, care a reusit, la randul ei, un profit record in 2015, de 2,448 miliarde lei, in urma achizitiei Volksbank. (vezi aici detalii)
Banca din Cluj este urmata de subsidiarele marilor grupuri austriece, italiene, franceze si olandeze: BCR, BRD, UniCredit, Raiffeisen Bank si ING Bank.
BRD a anuntat un profit de 467,2 milioane lei in 2015, la nivel de grup, de aproape sapte ori mai ridicat decat in 2014. La nivel de banca, profitul s-a ridicat la 445,4 milioane lei, de peste 10 ori mai mare decat in anul precedent, datorita costului riscului, in scadere de la 1,19 miliarde lei la doar 631 milioane lei. (vezi aici detalii)
Profitul UniCredit Bank a crescut cu 177% in 2015, la 222 milioane lei, datorita scaderii provizioanelor pentru credite neperformante. (vezi aici detalii)
BCR inregistra la noua luni un profit de 904 milioane lei, astfel ca am estimat ca la finalul anului ar putea creste pana la 1 miliard de lei sau chiar mai mult, dupa ce in 2014 banca a suferit pierderi de
Raiffeisen Bank avea in T3 2015 un castig de aproape 150 de milioane de lei, astfel ca am estimat o crestere a acestuia pana la 200 milioane lei la finalul anului.
Iar ING avea la jumatate anului un castig de 155 milioane lei, care s-ar fi putut dubla pana in decembrie, la 300 milioane lei sau poate chiar mai mult.
Cumulat, asadar, cele sase banci au realizat, cel mai probabil, un profit de aproape 4,7 miliarde lei in 2015, cat cel al intregului sistem bancar sau poate chiar mai ridicat.
Si bancile de stat CEC Bank, alaturi de Eximbank s-au aflat printre bancile profitabile din ultimii ani, cel mai probabil si in 2015.
In cartierul select al pietei bancare se afla si case mai mici, dar prospere, precum Garanti Bank sau Libra Internet Bank.
Garanti a anuntat un profit net de 98,5 milioane lei în primele nouă luni din 2015, în creștere cu 8% față de aceeași perioadă a anului trecut. (vezi aici detalii)
Libra Bank a anuntat ca in primul semestru din 2015 a obtinut un profit record de 11,8 milioane lei, cu 40% mai mare decat in aceeasi perioada a anului precedent, in conditiile majorarii volumului de credite cu 20%. (vezi aici detalii)
In partea intunecata a pietei se afla banci de marime mijlocie si mica care au produs pierderi de-a lungul ultimilor ani si au traversat perioade de restructuare si negocieri de vanzare. Printre ele se afla bancile cipriote, aproape lichidate sau vandute, dar si cele grecesti.
Care sunt bancile care au facut profit si care au avut pierderi in 2015?
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii