Doua banci au fost sanctionate de BNR, la finalul anului trecut si inceputul acestui an, cu amenzi in valoare de 9.000 de lei si un avertisment scris pentru incalcarea unor norme prudentiale stabilite de regulamentele bancii centrale.
Cele doua banci se alatura altor trei amendate anul trecut de BNR: OTP Bank, Marfin Bank si Idea Bank, aceasta din urma primind cele mai drastice sanctiuni. (vezi aici detalii)
Prima banca sanctionata a primit in luna noiembrie 2015 doua amenzi, de 5.000, respectiv 4.000 de lei, prin ordin al prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, responsabilul cu supravegherea bancilor, pentru faptul ca a “fentat” banca centrala la stabilirea provizioanelor aferente creditelor neperformante pentru unele firme.
Este vorba de Libra Internet Bank, care dupa cum explica BNR la tipul și natura încălcării săvârșite, a fost sanctionata pentru “nerevizuirea performanţei financiare a unor debitori persoane juridice pe baza celor mai recente situaţii financiare si nealocarea performanţei financiare E în situaţia imposibilităţii reevaluării performanţei financiare (lipsa situaţiilor financiare) cu impact asupra nivelului ajustărilor prudenţiale de valoare calculat de banca”.
Si Banca Carpatica a primit un avertisment scris, in ianuarie 2016, pentru “nerespectarea măsurii dispuse la art. 1 din Ordinul Prim-viceguvernatorului BNR nr. 52/04.08.2015 de reîncadrare a indicatorului rata fondurilor proprii totale, în limita de minim 10%, în termenul stabilit prin ordinul menționat”.
Carpatica a avut probleme de solvabilitate in conditiile pierderilor suferite anul trecut si a negocierilor de vanzare, in contextul caderii tranzactiei cu fondul de investitii american JC Flower si anuntul fuziunii cu Nextebank.
Banca Carpatica a anuntat ca la finalul lui 2015 a inregistrat o pierdere de 85,4 milioane lei, ce include provizioane in valoare de 32,6 milioane lei inregistrate in legatura cu portofoliul de credite neperformante si 35 milioane lei reprezentand ajustari pentru depreciere si pierderi ca urmare a reevaluarii activelor reposedate.
In consecinta, capitalurile proprii ale bancii au scazut cu 82 milioane lei, pana la 142 milioane lei, iar rata de solvabilitate estimata pentru decembrie 2015 a ajuns la 7%, sub minimul legal de 8%. (vezi aici detalii)
BNR precizeaza ca “in conformitate cu prevederile art. 234 alin. 4 din OUG nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 227/2007 cu modificările și completările ulterioare, Banca Națională a României publică, de îndată, pe website-ul său oficial, sancțiunile aplicate potrivit prevederilor art. 229 alin. 1 care nu au fost contestate în condițiile art. 275 și pe cele în privința cărora contestațiile au fost respinse în mod definitiv, precum și informații privind tipul și natura încălcării săvârșite și identitatea persoanei fizice sau juridice sancționate, după ce aceasta a fost informată cu privire la aplicarea sancțiunii.”
Conducerea Exim Banca Romaneasca va fi asigurata in urmatorii patru ani de Traian Halalai in calitate de presedinte executiv, Lidia Stan – vicepresedinte executiv responsabil cu activitatea de retail/CFO, Catalin... detalii
Banca Comercială Română (BCR) anunță numirea Ioanei Gheorghiade în funcÈ›ia de Chief Risk Officer (CRO) È™i membru al Comitetului Executiv al băncii, sub rezerva aprobării de către autoritățile de reglementare,... detalii
Maria ZoicaÈ™ se va alătura ING Bank România în calitate de Director al departamentului Resurse Umane începând cu luna noiembrie 2024, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga:Maria are peste... detalii
Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara din România a Grupului Intesa Sanpaolo, unul dintre cele mai solide grupuri bancare din Europa, anunță numirea lui Alessio Cioni în funcÈ›ia de Director General È™i... detalii