Care este strategia Intesa Sanpaolo Bank in Romania

Autor:

Bancherul.ro
2016-02-15 07:50

Intesa Sanpaolo Bank a continuat sa produca pierderi si in 2015, care s-au ridicat la 29 milioane euro, dupa ce in 2014 rezultatul negativ a fost de 25 milioane euro, conform datelor prezentate de puternicul grup italian. (vezi detalii mai jos)

Pierderile sunt consecinta creditelor neperfomante, in curs de curatenie din bilant. Banca a incheiat recent un acord de vanzare a unui volum de neperformante de aproape 300 milioane euro.

In primul trimestru din 2014, grupul anunta la Milano ca a decis sa-si revizuiasca si sa-si repozitioneze prezenta in mai multe tari, printre care si Romania. Care mai este, in prezent, strategia bancii?

Cu ocazia prezentarii rezultatelor din primul trimestru al anului 2014, Intesa Sanpaolo a anuntat ca a decis sa-si revizuiasca si sa-si repozitioneze prezenta in tari in care nu dispune de o pozitie pe piata suficient de importanta sau care se afla intr-o situatie dificila, cum ar fi Romania, Ungaria, Rusia, Slovenia, Bosnia si Albania.

Probabil ca pe parcursul ultimilor doi ani banca a incercat sa-si vanda subsidiara din Romania, dar fara succes. In aceste conditii, la finalul anului trecut a decisa sa-si faca curatenie in bilant, prin vanzarea pachetului de neperformante in valoare de aproape 300 milioane euro.

Ramane de vazut daca aceasta curatenie a bilantului s-a facut in perspectiva incheierii unui acord de vanzare a bancii sau pur si simplu ca o cerinta venita din partea BNR, ca in cazul altor banci.

Conform surselor Bancherul.ro, procesul de restructurare al bancii este pe final de indata ce procesul de vanzare a pachetului de neperformante va fi incheiat iar grupul-mama are in continuare planuri de dezvoltare in Romania.

In 2013, Intesa a raportat pierderi si mai mari, de 37 milioane euro, dupa alti trei ani cu rezultate negative: pierderi de 25 milioane euro in 2012, de 33 milioane euro in 2011 si de 10 milioane euro in 2010.

Intesa are de recuperat asadar pierderi importante, de 130 de milioane de euro, acumulate in ultimii 5 ani.

Rezultatele din 2015

In anul 2015, conform rezultatelor prezentate de banca, venitul operational a scazut cu 5,1% fata de 2014, la 40 milioane euro, in timp ce costurile operationale au fost diminuate cu 9%, la 27 milioane euro, astfel incat rezultatul operational a fost de 13 milioane euro, mai mare cu 4,1% fata de anul anterior.

Intesa Sanpaolo Romania avea la finalul lui 2015 active totale de 900 milioane euro, in scadere de la 1 miliard de euro in septembrie 2015, dintre care credite acordate clientilor in valoare de 600 milioane euro, in scadere de la 700 milioane euro in septembrie 2015.

Din volumul total de credite, 30% sunt retail in lei, 41% sunt retail in valuta, 8% sunt de tip corporate in lei si 21% sunt corporate in valuta.

Creditele cu restante (doubtful loans) insumeaza 45 milioane euro, iar cele neperformante (unlikely to pay, including past due) reprezinta 11 milioane euro, in total 56 milioane euro, in scadere de la 91 milioane euro in septembrie 2015.

Rata de acoperire cu provizioane a creditelor performante este de 1,9%, a celor cu restante de 83% iar a celor neperformante de 31%.

Costul riscului de credit (raportul dintre deprecierea creditelor si valoarea neta a creditelor) era de 6,73%, in crestere puternica, de la 0,93% in septembrie 2015. Este cel mai ridicat nivel dintre subsidiarele grupului, comparativ cu 3,53% in Ungaria, 0,87% in Slovacia si 0,31% in Croatia.

Pierderea s-a ridicat astfel la 29 milioane euro. Romania este singura tara cu pierdere dintre subsidiarele grupului, cu exceptia Rusiei, cu 41 milioane euro.

In Ungaria profitul a fost de 21 milioane euro, in Serbia de 82 milioane euro iar in Slovacia de 214 milioane euro, cel mai ridicat dintre subsidiarele straine ale grupului, urmat de cea din Egipt, cu un castig de 195 milioane euro.

Depozitele atrase de la clienti insumeaza 600 milioane euro.

Capitalul bancii se ridica la 108 milioane euro, din care fondul comercial (goodwill) reprezinta 5 milioane euro.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Banii din criptomonede nu sunt garantati de Revolut

Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii

Cine sunt actionarii Bancii Transilvania?

Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii

Inselatorie cu credite: site-ul Credit Yes

Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii

A aparut o noua platforma de investitii in criptomonede pentru fraude online: Aspect Markets

Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii