Pagubitii Astra Asigurari, sfatuiti de Fondul de Garantare a Asiguratilor sa depuna cererile de plata a daunelor

Autor:

Bancherul.ro
2016-01-18 08:13

Fondul de Garantare a Asiguraților recomandă păgubiților ASTRA să depună cererile de plată (comunicat de presa):

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) solicită potențialilor creditori de asigurări ai companiei Astra Asigurări să transmită către Fond cereri de plată pentru a putea beneficia de despăgubirile cuvenite (Anexa 6 publicata pe site-ul fgaromania.ro/ http://www.fgaromania.ro/public/user_files/formulare/Anexa%206%20Cerere%20de%20plata.pdf ).

Până la data de 31 decembrie 2015, potențialii creditori ai Astra Asigurări au transmis un număr de doar 11.200 cereri de plată cu o valoare estimată de 92 milioane lei, dintr-un total de 57.210 dosare de daună preluate de la ASTRA.

Pentru a evita supraaglomerarea și apariția stării de nemulțumire în rândul potențialilor creditori de asigurări ai Astra Asigurări, FGA recomandă întreprinderea demersurilor de depunere a cererilor de plată din timp pentru a beneficia de o plată cât mai rapidă a despăgubirilor.

Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea nr. 85/2014, Fondul de garantare este în drept să efectueze plăţi din disponibilităţile sale către creditorii de asigurări doar după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, doar către păgubiții care au depus cereri de plată și care au dosarele complete. Plata despăgubirilor se va face în limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor.

Cererea pentru despăgubire o face creditorul de asigurare – păgubitul, dar el poate menţiona ca beneficiarul sumelor de plată să fie service-ul care a reparat maşina. Conform Normei 16/2015, service-urile auto nu sunt creditori de asigurare.

După rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment, de la data la care dosarul este complet și aprobat la plată de către Comisia Specială și până la data plății efective nu vor fi mai mult de 5-7 zile lucrătoare.

În vederea îndeplinirii sarcinilor FGA, conducerea instituției urmărește în permanență ajustarea numărului de personal necesar pentru procesarea corespunzătoare a cererilor de despăgubire, dar și a cererilor de deschidere a unor dosare noi de daună.

La data de 1 octombrie 2015, FGA a preluat 57.210 de dosare de daună, inclusiv dosare de răscumpărare, precum și 2.046.604 de contracte de asigurare în vigoare de la Astra Asigurări.

FGA a preluat 1.826.483 de polițe si 51.566 dosare de daună, din România, 191.241 de polițe și 4809 dosare de daună aferente activității Astra în Ungaria, 22.752 de contracte în vigoare și 642 dosare de daună aferente activității Astra în Slovacia, precum și 6.128 de contracte în vigoare și 193 de dosare de daună aferente activitătii Astra în Germania.

Până la data de 31 decembrie 2015, FGA a deschis 5.000 de dosare noi de daună.

Despre FGA

Fondul de Garantare a Asiguraților s-a constituit ca persoană juridică de drept public conform Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraților.

Fondul este o schemă de garantare în domeniul asigurărilor și are drept scop protejarea creditorilor de asigurări de consecințele insolvenței unui asigurător.

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: ASIGURARI

Data de la care FGA face plati pentru asigurarile RCA Euroins: 17 mai 2023

În prezent, conform legii, FGA primește și înregistrează atât cereri de plată (despăgubiri-indemnizații Anexa 10/ restituire primă-Anexa 9) cât și cereri de deschidere a dosarelor de daună (Anexa 7) pentru... detalii

Asigurarea împotriva dezastrelor, valabilă și in caz de faliment

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) aduce clarificări cu privire la intrarea în faliment a unui distribuitor de polițe obligatorii împotriva dezastrelor naturale (PAD), context care nu afectează valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari, conform unui comunicat, in care se adauga:„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu.În ceea ce privește instrumentarea daunelor, PAID va dispune trimiterea de constatatori spre... detalii

Dosarele de dauna Euroins se pot deschide la FGA: care este procedura

Fondul de garantare a asiguraților (FGA) a luat act de Decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care s-a dispus retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii EUROINS Romania Asigurare Reasigurare... detalii

Asiguratii nu au nevoie de documente de confirmare a cutremurului

Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) atrage atenția asupra faptului că, în procesul de instrumentare a daunelor, asigurații nu au nevoie de documente de confirmare a seismelor din 13 și 14 februarie, conform unui comunicat al PAID, in care se adauga:Compania subliniază că, în baza protocolului de colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), raportul privind cele două cutremure a fost transmis deja către toate societățile de asigurare implicate.„Asigurații nu trebuie să se deplaseze sau să se adreseze INCDFP pentru obținerea dovezilor privind producerea cutremurelor, rapoartele în acest sens fiind deja atât în posesia PAID, cât și a tuturor asigurătorilor implicați în gestionarea dosarelor de daună. Avem toate detaliile necesare și suficiente pentru instrumentarea corectă a daunelor înregistrate. Continuăm demersurile de digitalizare și automatizare a procedurii, astfel încât proprietarii ale căror... detalii