ROBOR la 3 luni, dobanda de referinta pentru creditele in lei, a scazut la 0,98% pe an

Autor:

Bancherul.ro
2016-01-06 19:03

ROBOR la 3 luni, dobanda de referinta pentru creditele in lei acordate de banci populatiei si firmelor, a scazut sub pragul de 1% pe an, pana la 0,98%, un indiciu ca pe piata interbancara exista in continuare un exces de lichiditate.

Incepand cu primavara lui 2013, dupa cum se vede si din grafic, indicele ROBOR a coborat cu 1 sau chiar 2 puncte sub nivelul dobanzii de referinta a BNR, care a preferat sa utilizeze instrumentul de management al lichiditatilor atat pentru a contracara miscarile de capital care afecteaza cursul de schimb, cat si pentru a trasa un indiciu cu privire la evolutia dobanzilor.

Asta pentru ca BNR prefera sa mentina o rata de referinta la un nivel mai ridicat decat ar fi impusa de nivelul inflatiei, care a coborat la -1,14% in noiembrie, cu mult sub tinta BNR, de 2,5%, din cauza politicii de relaxare fiscala a guvernului, prin reducerea TVA si cresterea salariilor, precum si a factorilor externi, precum scaderea pretului petrolului.

BNR estimeaza ca inflatia va scadea si mai mult, pana la -3% in martie 2016, dupa care va urma insa o revenire la fel de brusca, pana la 0% inca din iunie 2016 si sa creasca la 1% in septembrie 2016, pentru ca in martie 2017 sa ajunga in intervalul tintit de BNR, respectiv 2,5%, cu o marja de un punct in plus sau in minus.

In aceste conditii, BNR prefera sa mentina neschimbata dobanda de referinta pana in momentul in care inflatia va reveni la nivelul tinta, dupa care va incepe sa o majoreze treptat.

Astfel, unii analisti se asteapta ca dobanda BNR sa ramana nemodificata in acest an, dar altii cred ca va fi majorata cu un sfert de punct sau chiar mai mult, la 2,5%.

In consecinta, si dobanda ROBOR este de asteptat sa creasca pana la 1,4% sau chiar 1,8% la finalul acestui an. (vezi aici detalii)

Comentarii

De la: mariaSubiect:

prostul satului

Comentariu:

esti fix un prost in plus

De la: IonSubiect:

Un articol comandat si mincinos

Comentariu:

Esti doar o trompeta a BNR-ului. O sa va vina si voua randul sa dati socoteala. Tradator si hot de tara!

De la: client CHFSubiect:

Corect

Comentariu:

Eu nu consider un articol prost, cu mici exceptii este chiar bun. Unde ati mentionat ca doar BNR-ul a facut si a dres..... e un pc exagerat. In schimb sunt foarte xe acord cu dvs. ca numai era cazul ca aceasta lege sa fie adusa in discutie daca BNR-ul si bancile se implicau si transau de mult problema proiectului de inghetare a cursului CHF si legea falimentului personal. Sunt la fel de vinovati precum si Parlamentul..... cum Dumnezeu pot promova astfel de proiecte ..... legea dare in plata, legea vanatorii, vai de capul lor....

De la: Jack SpintecatorulSubiect:

Darea in plata

Comentariu:

Bancherul nu este decat ,, o alta trompeta " de data asta a bancilor abuzatoare si a BNR. Cum te-am convins noi clientii prin decizia ICCJ ca BCR are clauze abuzive, asa o sa-ti dai seama si de necesitatea ecestei legi !!!!

De la: Ghita Bizonu'Subiect:

OTP nu este

Comentariu:

vabca ai8a gr4eceasca in mare dificultate?! Si oricum cine este de vina ca ani de zile bancile su-ua trata clientii cu aroganta si dispret?! Asa ca stimbnaililopr [opa ar fi cazul sa va reduceti lefurile nesimtite si nmumarul de dorectori!!!

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Analiza

Bancile devin mai prudente - indicatorii sistemului bancar in 2024

Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii

Cu ce oferta vine din Ungaria banca digitala Granit pentru a concura banca romaneasca Salt

Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii

Credex promoveaza o dobanda de 5%, dar care poate fi si de 10 ori mai mare

Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii

De ce saboteaza ANPC functionarea CSALB?

ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii